Η ΔΕΗ ρίχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Καταρρέει η μετοχή της γαλλικής EDF

Ανησυχία στους επενδυτές από τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και τα όσα συνέβησαν σήμερα στη γαλλική Electricite de France (EDF).  

Η πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την Παρασκευή βάθυνε μετά το μέσο της συνεδρίασης και ξεπέρασε το 1%. Περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,20% στις 944,26 μονάδες με βαρίδι τη μετοχή της ΔΕΗ. Η τιμή της υποχωρεί 2,58% και βρίσκεται

στην περιοχή των 9 ευρώ ενώ έκανε πράξεις και κάτω από τα 9 ευρώ (8,99 ευρώ η χαμηλή τιμή μέσα στην ημέρα).

Ο λόγος της πτώσης αποδίδεται από αναλυτές στην κατάρρευση της τιμής της μετοχής της Electricite de France (EDF), η οποία υποχώρησε έως 25% καθώς η γαλλική κυβέρνηση διέταξε την εταιρεία να πουλήσει περισσότερη φθηνή πυρηνική ενέργεια σε ανταγωνιστές για να περιορίσει την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η EDF, η οποία ανήκει κατά 80% στη γαλλική κυβέρνηση, είπε ότι η κίνηση θα κοστίσει στην εταιρεία έως και 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ (9,64 δισεκατομμύρια δολάρια) και απέσυρε την καθοδήγηση για τα κέρδη του 2022.

Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει αυξανόμενη δημόσια πίεση για το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Με την υπόσχεση να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% εφέτος, άφησε τους επενδυτές της EDF να νιώσουν «πόνο» για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ζωής.

Η τιμή της μετοχής της EDF αυτή την ώρα σημειώνει απώλειες 15% στα 8,79 ευρώ έχοντας μέσα στην ημέρα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η εταιρεία έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της μέσα σε ένα μόνο μήνα.

Επιδεινώνοντας τις δυσκολίες της EDF, ο όμιλος μείωσε επίσης τις προβλέψεις πυρηνικής παραγωγής αργά την Πέμπτη μετά από τεχνικά προβλήματα που τον ανάγκασαν να παρατείνει τη διακοπή λειτουργίας ενός πέμπτου πυρηνικού αντιδραστήρα.

Οι πωλήσεις πυρηνικής ενέργειας σε ανταγωνιστές και η διακοπή θα μπορούσαν να μειώσουν τα λειτουργικά κέρδη EBITDA της εταιρείας έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και το τελικό ποσό είναι πιθανό να είναι πιο κοντά μεταξύ 5 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.

Οι τιμές ισχύος στη γαλλική προθεσμιακή καμπύλη αυξήθηκαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης μετά την είδηση ​​της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας του αντιδραστήρα, αλλά παρέμειναν πολύ κάτω από τα υψηλά που είχαν φτάσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα