Η ΔΕΗ δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης

Αυτά συμβαίνουν και στους πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ που έλαβε αυτή τη σπουδαία απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, δεν έχει προχωρήσει σε πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό νόμο που θέτει τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα...

Ο νόμος Ν. 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης

τέθηκε σε εφαρμογή από τις 17 Ιουλίου 2021 και είναι υποχρεωτικός για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως η ΔΕΗ. Η διοίκηση της εταιρείας έχει προχωρήσει σε μερική συμμόρφωσή της αλλά η συμμόρφωση δεν είναι πλήρης (π.χ. θα έπρεπε να υπάρχει δεύτερη γυναίκα στο Δ.Σ.). Με βάση τη νομοθεσία, θα έπρεπε να είχε κάνει τις όποιες τροποποιήσεις χρειάζεται για να συμμορφωθεί πλήρως με το νέο νόμο και να είχε αναρτήσει απόσπασμα από το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στην ιστοσελίδα της. Δεν το έχει πράξει.

Θα έχει συνέπειες;

Οι παραλείψεις της διοίκησης θα αναφερθούν στο ενημερωτικό δελτίο, που η ίδια διοίκηση της ΔΕΗ θα συντάξει για τις ανάγκες της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου. Όμως, οι συνέπειες θα εξανλτηθούν στη χειρότερη περίπτωση σε κάποιο πρόστιμο από την αρμόδια εποπτική αρχή, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, αλλά στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν ξέρουμε πόσο βαριά θα είναι και εάν τελικά επιβληθούν γιατί τώρα η εταιρεία θα δηλώσει τη ζέση της να συμμορφωθεί με όλους τους κανόνες. Η μη συμμόρφωση βέβαια δεν επηρεάζει ούτε τις αποφάσεις που έλαβε το Δ.Σ. στην τελευταία συνεδριάση του. Θα ισχύσουν κανονικά.
Το θέμα θα μπορούσε να απασχολήσει τόσο τον μέτοχο δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, την κυβέρνηση, το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ, το υπουργείο Περιβάλλος και Ενέργειας, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα και φαίνεται ότι δεν ανήκουν στις προτεραιότητες των πράξεων παρά μόνο των βαρύγδουπων λόγων περί Εταιρικής Διακυβέρνησης, που συνηθίζονται σε σχετικές ανακοινώσεις και ομιλίες.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα