Η ICAP CRIF υλοποίησε με επιτυχία το Διατραπεζικό Έργο ESG στην αγορά της Κύπρου

Αρωγός της στο Έργο αξιολόγησης ήταν η Artemis Credit Bureau, θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Η ICAP CRIF υλοποίησε με επιτυχία την ESG αξιολόγηση του Διατραπεζικού τομέα στην

Κύπρο. Αρωγός της στο Έργο αξιολόγησης ήταν η Artemis Credit Bureau, θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Το Έργο, εκπορεύτηκε από την ανάγκη επιτακτικής εφαρμογής των κανονιστικών υποχρεώσεων ESG (Environmental, Social, Governance) στον επιχειρηματικό και Τραπεζικό τομέα αλλά και την υιοθέτηση ενός συντεταγμένου μοντέλου αξιολόγησης. Ως μοντέλο αξιολόγησης επιλέχτηκε το Synesgy, η παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα της CRIF, που αξιολογεί το βαθμό βιωσιμότητας των εταιρειών και πιστοποιεί το βαθμό συμμόρφωσής τους, στα κριτήρια ESG.

Το διατραπεζικό έργο ESG στην Κύπρο

Η ICAP CRIF, ο κορυφαίος Όμιλος Εταιρειών στην αγορά Λύσεων Πιστωτικού Κινδύνου και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης στην ΝΑ Ευρώπη, μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας Synesgy και σε συνεργασία με την Artemis Credit Bureau, το μοναδικό Credit Bureau στην Κύπρο, ολοκλήρωσαν με πλήρη επιτυχία το διατραπεζικό Έργο αξιολόγησης ESG σε όλες τις Κυπριακές Τράπεζες. Ειδικότερα, το Έργο εξέτασε τους ακόλουθους τομείς:

Α) Αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των Κυπριακών Τραπεζών, ως προς την «Basel Pillar III Disclosure» αναφορικά με τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, το «transition risk» και τον υπολογισμό ρίσκου από φυσικές καταστροφές στις Κυπριακές επιχειρήσεις.

Β) Αξιολόγηση Επιχειρήσεων βάσει των κριτηρίων ESG μέσω της παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας Synesgy. Μέσω του Έργου, επιτεύχθηκε η εισαγωγή στην κυπριακή οικονομία ενός διεθνή και αξιόπιστου εργαλείου αξιολόγησης του βαθμού συμμόρφωσης των επιχειρήσεων σε κριτήρια ESG τα οποία οι επιχειρήσεις και οι Τράπεζες οφείλουν να πληρούν προκειμένου να διασφαλίσουν την βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Μέσω του σημαντικού αυτού Έργου, κατέστη εφικτή η αξιολόγηση της επίδοσης των κυπριακών επιχειρήσεων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες σε θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, την κοινωνική μέριμνα και την εταιρική τους διακυβέρνηση.

Η παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα Synesgy

Η παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων ESG, “Synesgy”, η οποία αποτελεί καινοτομία της CRIF S.p.A., ορίστηκε ως η πλέον κατάλληλη πλατφόρμα αξιολόγησης, καθώς:

- προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου ν ΄αξιολογήσει το βαθμό βιωσιμότητάς της, λαμβάνοντας σχετικό πιστοποιητικό με το βαθμό συμμόρφωσής της στα κριτήρια ESG.

- βάσει των αποτελεσμάτων αξιολόγησης, παρέχει στην επιχείρηση ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης με εισηγήσεις για το πώς μπορεί να βελτιώσει την ESG απόδοσή της.

Συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας Synesgy, η επιχείρηση καλείται να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των ενεργειών της όσον αφορά στους πυλώνες ESG, προσαρμοσμένο στο μέγεθος της επιχείρησής και στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, καθώς και στις κανονιστικές απαιτήσεις της χώρας που λειτουργεί η επιχείρηση. Η μεθοδολογία αξιολόγησης των δεδομένων ESG της επιχείρησης βασίζεται στους ισχύοντες διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και πρότυπα, ενώ προσαρμόζεται συνεχώς στις σχετικές αλλαγές τους. Το ερωτηματολόγιο Synesgy είναι πιστοποιημένο από την CRIF Rating Agency, που αναγνωρίζεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξασφαλίζοντας ομογενή πληροφόρηση για όλες τις επιχειρήσεις

Με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, η επιχείρηση λαμβάνει αυτόματα τ’ αποτελέσματα της αξιολόγησής της ενώ παράλληλα αυτά, κοινοποιούνται, μέσω της Artemis Credit Bureau, στο συνεργαζόμενο τραπεζικό ίδρυμα της επιχείρησης για σκοπούς αξιολόγησης της εταιρείας με τη χρήση κριτηρίων Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Εφεξής, καθ΄ότι το Έργο ήταν διατραπεζικό, οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι κοινοί πελάτες διαφόρων τραπεζών, θα καλούνται να συμπληρώνουν, ένα και μόνο, ερωτηματολόγιο για όλες τις τράπεζες ενώ αντίστοιχα τα εμπλεκόμενα τραπεζικά ιδρύματα θα αντλούν ομοιογενή πληροφόρηση για την εν λόγω επιχείρηση, η οποία, για σκοπούς διαφάνειας, θα είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που θα λαμβάνει και η ίδια η επιχείρηση.

Καθημερινά, όλο και περισσότερες εταιρείες αντιλαμβάνονται τις παγκόσμιες προκλήσεις και αναπτύσσουν στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης ενσωματώνοντας τα ESG κριτήρια. Με την υιοθέτηση πρακτικών που σχετίζονται με, τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, του ανθρωπίνου κεφαλαίου αλλά και του μοντέλου διοίκησης τους, θ’ αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις νέες προκλήσεις και εξασφαλίσουν την μακροβιότητά τους.

Keywords
Αναζητήσεις
i-icap-crif-ylopoiise-me-epitychia-to-diatrapeziko-ergo-esg-stin-agora-tis-kyprou.htm
Τυχαία Θέματα