Η Alpha Bank βυθίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου, την οποία η διοίκηση διέψευδε. 

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρεί πάνω από 2,5% (συγκεκριμένα στις 13.00 βρίσκεται στις 863,53 μονάδες με απώλειες 2,8%), λόγω των πιέσεων σε μετοχές των τραπεζών και κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank. Η τιμή της μετοχής υποχωρεί στο ανώτατο επιτρεπτό όριο -30% καθώς επισημοποιήθηκε

το σχέδιο της τράπεζας για αύξηση κεφαλαίου.

Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα η διοίκηση της τράπεζας επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Βασίλης Ψάλτης διέψευδε κατηγορηματικά τα σενάρια περί αύξησης κεφαλαίου, με δημοσιεύματα στον τύπο που έλεγαν «Γιατί η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου»!

Ωστόσο, επειδή το θέμα είναι σοβαρό, η διοίκηση αναγκάστηκε μετά από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ανακοινώσει ότι η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. ότι έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Στη σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της τράπεζας κάνει αναφορά «σε τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές» και ότι «προασπίζει» την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν πετυχαίνει με το -30%, δεδομένου ότι αρκετοί επενδυτές παρασύρθηκαν και αγόρασαν μετοχές έχοντας κατά νου ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαιου.

Έτσι ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί 11% στις 13.00. Εκτός από την alpha Bank τις μεγαλύτερες απώλειες έχει η Εθνική Τράπεζα -6,93% και ακολουθούν η Eurobank -4,31% και η Τράπεζα Πειραιώς -4,4%. Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μόνο η Πειραιώς ολοκλήρωσε προσφάτως αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της τράπεζας:

Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον τύπο, η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την
JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων.

Η Alpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.
H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού.

ALPHA BANKΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝΤΡΑΠΕΖΕΣΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΨΑΛΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Alpha Bank, Χρηματιστήριο Αθηνών,Alpha Bank, chrimatistirio athinon