Γώγος: Έρχεται νέα παράταση των μέτρων - Δύσκολα θα λήξουν την Καθαρά Δευτέρα

Επιφυλακτικοί για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα στη χώρα μας εμφανίζονται οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ξεπερνώντας μάλιστα και τον ημερήσιο αριθμό των 2.700 μολύνσεων.

Γώγος: Τα μέτρα θα διαρκέσουν περισσότερο από τη χρονική διάρκεια που έχει οριστεί

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος για την πορεία της πανδημίας και την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα νέα

περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση ως ύστατη προσπάθεια καταπολέμησης των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών έχουν στόχο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κινητικότητας και να ελαττωθεί η μεταφορά του πληθυσμού από την μία περιοχή στην άλλη.

Για τα μέτρα εκτίμησε πως θα διαρκέσουν περισσότερο από τη χρονική διάρκεια που έχει οριστεί, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα».

Δημόπουλος: Οι τρεις παράγοντες που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση

«Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική. “Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις» διερωτήθηκε, λέγοντας ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορωνοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι' αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δεν φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων» εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στους παράγοντες, οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση.

«Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις» Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι τρεις παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο «χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID».

Δήλωσε πάντως ότι είναι θετική η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών.

Θωμαΐδης: Έκρηξη στο ιικό φορτίο

Για έκρηξη στο ιικό φορτίο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

«Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια»» είπε ο κ. Θωμαΐδης.

«Φαίνεται κι από την πορεία της καταγραφής του ιικού φορτίου στα λύματα ότι η διασπορά ξεκινά από τις νεότερες ηλικίες. Κι αυτό συμβαίνει από τους ασυμπτωματικούς που συνήθως είναι νεαρότερης ηλικίας» σχολίασε για τα «κορωνοπάρτι».
«Την επόμενη Τρίτη θα έχουμε νέα στοιχεία. Αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση πάντα με τα τεστ» διευκρίνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα