Οι τέσσερις προσφορές για το Frontier της Εθνικής Τράπεζας

Υποβλήθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα διεθνών επενδυτών που μπήκαν στη μάχη για τη διεκδίκηση της αγοράς τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ (Frontier) από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για τα σχήματα DoValue-Bain-Fortress, DK (Davidson Kempner)-Cepal, Intrum, και Pimco-Quant.

Σύμφωνα

με το Capital.gr, τo μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλα επενδυτικά ονόματα οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους:

Πρώτον, η Εθνική Τράπεζα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, προχώρησαν σε carve-out, δηλαδή σε πώληση (μεταφορά) του τμήματος διαχείρισης κόκκινων δανείων σε επενδυτή, μαζί με το προσωπικό. Στην περίπτωση της Εθνικής, ο προτιμητέος επενδυτής θα αγοράσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων και στη συνέχεια θα πρέπει να αναθέσει τη διαχείριση σε εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης. Συνεπώς το κάθε σχήμα που διαθέτει επενδυτή και διαχειριστή πετυχαίνει μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, η επενδυτική Pimco υπέβαλε προσφορά με την Quant. Το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο DK (που αγόρασε τα κόκκινα δάνεια 10,8 δισ. ευρώ της Alpha Bank) κατέβηκε με τη Cepal (πρώην εταιρεία διαχείρισης δανείων της Alpha την οποία εξαγόρασε κατά πλειοψηφία η DK). H σουηδική Intrum δραστηριοποιείται τόσο ως επενδυτής και ως διαχειριστής, με πιο πρόσφατες τις συναλλαγές τιτλοποίησης κόκκινων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, Phoenix και Vega (συνολικά 7 δισ. ευρώ). Οι DoValue, Bain και Fortress διαθέτουν επίσης όλο επενδυτικό και διαχειριστικό κομμάτι. Ήδη, τη DoValue την είδαμε στην τιτλοποίηση της Eurobank (με το σχήμα Cairo των 7,5 δισ. ευρώ - την πρώτη που άνοιξε το πρόγραμμα Ηρακλής) και τη Bain σε πρόσφατη και μικρότερη τιτλοποίηση δανείων της ΕΤΕ (δάνεια Danube-ρουμανικού ρίσκου ποσού 0,2 δισ.). Επίσης, DoValue και Bain συνεργάστηκαν σε προηγούμενη τιτλοποίηση δανείων της Εθνικής (Ιούνιος 2020) ύψους 1,6 δισ. (αγοραστής ήταν η Bain και servicer η DoValue. Ακόμη, με όλες τις παραπάνω, η ΕΤΕ έχει συνεργαστεί σε διάφορες τιτλοποιήσεις και acquisitions από το 2018.

Δεύτερον, πάνω από το μισό κομμάτι της τιτλοποίησης των 6,1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζα αποτελείται από δάνεια υψηλής αξιολόγησης (senior note) και καλύπτονται κατά 100% από εγγύηση του Δημοσίου (3,31 δισ.).

Τρίτον, το Frontier των 6,1 δισ. ευρώ αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από στεγαστικά δάνεια και σχεδόν όλα τα δάνεια έχουν εξασφάλιση ακινήτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, το Frontier τιτλοποιεί το 60% των σημερινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτά που τείνουν να κοκκινήσουν), συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 77% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, δηλαδή χορηγήσεων με εξασφάλιση ακινήτου. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 90% των δανείων έχουν εξασφάλιση κάποιο ακίνητο. Η πώληση των δανείων αυτών θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των χορηγήσεων κάτω του 15%. Η όποια ζημιά από την πώληση των δανείων (διαφορά λογιστικής αξίας και τρέχουσας τιμής) έχει προβλεφθεί ήδη να απορροφηθεί από την κερδοφορία της τράπεζας.

Από τα 6,1 δισ. ευρώ, το 77% είναι στεγαστικά δάνεια, το 5% καταναλωτικά και το 18% επιχειρηματικά προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για 190.000 δάνεια από 80.000 δανειολήπτες. Έτσι, το γεγονός ότι άνω της μισής τιτλοποίησης καλύπτεται από εγγύηση του Δημοσίου (με μηδενική στάθμιση κινδύνου στα κεφάλαιά της) και το ότι το 90% των δανείων έχουν εξασφάλιση ακίνητο, θεωρείται ότι η επίπτωση στα κεφάλαια και την κερδοφορία θα είναι περιορισμένη. Αντίθετα, η ελάφρυνση από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η απελευθέρωση κεφαλαίων για ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας θα είναι μεγαλύτερη.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική Τράπεζα θα έχει πουλήσει το 60% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων στο 15% των συνολικών χορηγήσεων. Λόγω των χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου και της υψηλής κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η τράπεζα επίσης σε hive-down (διάσπαση τραπεζικής δραστηριότητας και εισφορά σε νέα τράπεζα που θα είναι 100% θυγατρική εταιρείας συμμετοχών). Οι επιπτώσεις από την πώληση του Frontier υπολογίστηκαν μικρές, σε σχέση με τα κεφάλαια της τράπεζας και τη λειτουργική κερδοφορία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα