Γιώργος Καραμπέτσος. Όπτιμα: Success Story και για το 2020

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Όπτιμα μιλάει στο BusinessNews.gr και το RetailBusiness για την άνοδο πωλήσεων και μεριδίων που καταγράφει η εταιρεία, τα νέα καινοτόμα λανσαρίσματα αλλά και τον οργασμό επενδύσεων της τα τελευταία χρόνια

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Mε άνοδο της τάξης του 1,5% με 2% προβλέπει ο Γιώργος Καραμπέτσος πως θα κλείσει το ιδιαίτερο 2020 για την

Όπτιμα, καθώς όπως αναφέρει στο RetailBusiness, η άνοδος πωλήσεων στη Λιανική υπερκάλυψε τις απώλειες στην αγορά HORECA. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η Όπτιμα κατόρθωσε να προσαρμοστεί στην πανδημία, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις προτεραιότητες και το πλάνο που είχε θέσει. Σε αυτό το πλαίσιο, μας αναλύει τα νέα λανσαρίσματα στα οποία έχει προχωρήσει η εταιρεία και μας παρουσιάζει το επενδυτικό της πλάνο, που συνεχίζεται απρόσκοπτα. Παράλληλα, αναφέρεται στις αλλαγές που καταγράφονται στην αγορά αλλά και τους στόχους της Όπτιμα για τη συνέχεια.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση της πανδημίας του Covid-19 την πορεία αλλά και το σχεδιασμό της Όπτιμα; Έχετε προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των πλάνων σας;

Η πανδημία είναι μια δοκιμασία για όλη την ανθρωπότητα. Ευχή μου είναι η επιστήμη, συνεπικουρούμενη από την κοινωνία και τον καθένα μας ξεχωριστά, γρήγορα να μας οδηγήσουν στο «ξέφωτο». Όπως κάθε κρίση, έτσι κι αυτή δοκίμασε τα αντανακλαστικά των εταιρειών και τις δυνατότητες γρήγορης προσαρμογής τους στο απρόσμενο. Πρώτη μας προτεραιότητα στην Όπτιμα ήταν και παραμένει η ασφάλεια των εργαζομένων μας.

Πήραμε άμεσα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας σε παραγωγικές μονάδες και αποθήκες, ενώ εφαρμόσαμε την τηλεργασία για όσες θέσεις το επέτρεπε η φύση της δουλειάς. Παράλληλα, πωλητές, merchandisers και οδηγοί, με τα φορτηγά διανομής μας, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την αγορά, εξυπηρετώντας τους πελάτες μας. Άρα θα έλεγα ότι προσαρμοστήκαμε στην πανδημία, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από τις προτεραιότητες που είχαμε θέσει στην αρχή της χρονιάς. Τα νέα μας λανσαρίσματα υλοποιήθηκαν κανονικά, οι διαφημιστικές μας παραγωγές έγιναν στην ώρα τους, τα επενδυτικά μας πλάνα στις παραγωγικές μονάδες συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Πώς θα κλείσει η εταιρεία το 2020 όσον αφορά τις πωλήσεις αλλά και τα κέρδη της; Ποιες επιδόσεις καταγράφονται στις διάφορες υποκατηγορίες όπου δραστηριοποιείστε και ποια είναι το μερίδια αγοράς της εταιρείας;

Το 2020, από πλευράς τζίρου, εκτιμούμε ότι θα κλείσουμε στο +1,5% με +2%, μιας και η άνοδος πωλήσεων στη Λιανική υπερκάλυψε τις απώλειες στην αγορά HORECA. Το σημαντικό για την Όπτιμα είναι ότι, για μια ακόμη χρονιά, κέρδισε την προτίμηση ακόμα περισσότερων καταναλωτών, μιας και το μερίδιο αγοράς μας, σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιούμαστε είναι αυξητικό. Ενδεικτικά, να σας αναφέρω ότι στην αγορά Τυριού, που η εταιρεία μας κατέχει την πρώτη θέση, σύμφωνα με την IRI, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 αυξήσαμε μερίδιο σε αξία +0,9%, φτάνοντας το 15,8%. Παρόμοια αύξηση βλέπουμε και στο Βούτυρο και στις Κρέμες Γάλακτος, ενώ, με μεγάλη χαρά, διαπιστώνουμε ότι η Όπτιμα αυξάνει το μερίδιό της και στην αγορά των e-shops. Η αύξηση μεριδίου αγοράς προέρχεται από όλες τις μάρκες μας, κυρίως όμως από Adoro, Ήπειρος, Λογάδι και Kerrygold.

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν στην ελληνική αγορά τα νέα Ήπειρος Τριγωνάκια, οι μπάρες βρώμης Ήπειρος αλλά και το νέο Κατίκι Δομοκού με Κρουτόν. Έχετε σχέδια και για άλλα νέα λανσαρίσματα στο άμεσο μέλλον; Σε ποιες κατηγορίες και με ποιους στόχους;

Όπως έχω ξαναπεί, χωρίς να αποκλείουμε εξαγορές που θα μας προσθέσουν αξία, πρωταρχικός μας στόχος είναι η οργανική ανάπτυξη. Αυτό εξασφαλίζεται τόσο από τη συνεχή υποστήριξη και βελτίωση των βασικών προϊόντων μας, όσο και από την καλά μελετημένη επέκτασή μας σε σχετικές υποκατηγορίες. Στην Όπτιμα, γνωρίζουμε ότι η καινοτομία λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για εμάς και τους πελάτες μας μόνο όταν είναι επαρκώς διαφοροποιημένη και τυγχάνει κατάλληλης επικοινωνιακής υποστήριξης. Αυτές τις δύο προϋποθέσεις καλύπτουν και τα λανσαρίσματα που αναφέρατε. Τα Ήπειρος Τριγωνάκια με Κασέρι και Γραβιέρα είναι τα πρώτα μαλακά τυράκια σε μερίδες με ελληνικές οικείες γεύσεις, ένα πεντανόστιμο προϊόν που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Οι νέες μπάρες βρώμης Ήπειρος Ζεμύθα Protein Bars είναι οι μόνες που περιέχουν ζεμύθα, ένα τυροκομικό προϊόν με ελάχιστα λιπαρά και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυσική πρωτεΐνη τυρογάλακτος. Παράγονται στην Ελλάδα και, χάρη στο διπλοφούρνισμά τους, αποτελούν ένα γευστικό και συνάμα θρεπτικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Η τρίτη μας καινοτομία, για φέτος, είναι το Κατίκι «Γευματάκι» με Κρουτόν, που έρχεται να παντρέψει την ανάγκη για ένα “on the go” ελαφρύ γεύμα με την απίθανη γεύση που δίνει ο συνδυασμός κατίκι με τραγανά κρουτόν. Και τα τρία αυτά προϊόντα είναι στην αγορά τους τελευταίους δύο μήνες και ήδη «τρέχουν» οι τηλεοπτικές καμπάνιες τους. Ομολογώ δε ότι οι πωλήσεις τους έχουν ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις μας.

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό σας πλάνο για τη συνέχεια; Σχεδιάζετε την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών δυνατότητων της εταιρείας;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει οργασμός επενδύσεων στον όμιλο. Μιλάμε για την εξαγορά δύο εργοστασίων, στον Δομοκό και στην Ελασσόνα, και την πλήρη ανανέωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, για τη δημιουργία της Φάρμας Ήπειρος, που πλέον αριθμεί πάνω από 1.000 πρόβατα, αλλά και για την επέκταση των εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο Ήπειρος στην Άρτα. Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο, φέτος και το 2021, ολοκληρώνεται το επενδυτικό πλάνο ύψους 5.000.000 ευρώ, που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα του βασικού μας εργοστασίου.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το 2021, που απέχει πλέον μόλις ένα μήνα περίπου; Θα είναι εξίσου δύσκολη χρονιά με τη φετινή; Αναμένετε και άλλες προκλήσεις στη συνέχεια;

Κάθε χρονιά φέρνει νέες προκλήσεις και επιπλέον ευκαιρίες. Με αυτή την έννοια και το 2021 θα είναι μια διαφορετική χρονιά, με τα πάνω και τα κάτω της. Σίγουρα, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, ο κορονοϊός θα συνεχίζει να αφήνει το στίγμα του - όλοι ελπίζουμε όχι σε τόσο δραματικούς τόνους. Παρά τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ το 2020, δεν προβλέπω κάποια ιδιαίτερη διόρθωση το 2021. Κυρίως στα τρόφιμα, όσο ο καταναλωτής μένει περισσότερο στο σπίτι, οι ευκαιρίες κατανάλωσης θα πολλαπλασιάζονται. Ειδικότερα, όσον αφορά στο τυρί, μια αλλαγή που ήδη βιώνουμε και θα γίνει πιο έντονη το 2021, είναι η μεγάλη αύξηση της τιμής του πρόβειου γάλακτος λόγω αυξημένης ζήτησης, κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού. Μιλάμε για αύξηση που αγγίζει και ξεπερνά το 10%, αύξηση που όσο και να προσπαθήσουν οι εταιρείες να την απορροφήσουν, δεν είναι εφικτό να μην περάσει μέρος της και στο τελικό προϊόν. Και βέβαια, ο μεγάλος άγνωστος είναι ο τουρισμός που, εμμέσως ή αμέσως, επηρεάζει όλους μας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όλοι ελπίζουμε ότι το 2021, σε επίπεδο τουρισμού, θα είναι αρκετά καλύτερο από το 2020, ωστόσο γνωρίζουμε πως θα απέχει πολύ από τα επίπεδα του 2019.

Ποιος είναι ο στόχος της Όπτιμα για το μέλλον; Πού βάζετε τον πήχυ για τη συνέχεια;

Να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε ως οργανισμός αλλά και σε ατομικό επίπεδο, έχοντας στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας τους καταναλωτές και τους συνεργάτες που μας εμπιστεύονται. Αν το επιτύχουμε αυτό, οι αριθμοί θα έρθουν πιο εύκολα.

Θεωρείτε πως η πανδημία και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει έχουν αλλάξει τους Έλληνες καταναλωτές;

Προφανώς. Κάποιες αλλαγές οφείλονται εξ ολοκλήρου σε αυτή, π.χ. η αύξηση της κατανάλωσης των συσκευασμένων προϊόντων έναντι των επί ζυγίω, κάποιες άλλες απλώς επιταχύνθηκαν, π.χ. η ανάπτυξη του e-retail. Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής του 2021 θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν του 2019. Επομένως κι εμείς ως κλάδος που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε αυτόν τον καταναλωτή που εξελίσσεται, οφείλουμε να προσαρμοστούμε αναλόγως.

Keywords
Τυχαία Θέματα