Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Πέρασε ο πανικός, έμεινε η σύγχυση

Μικρές μπορούν να χαρακτηριστούν οι απώλειες στο κλείσιμο της ημέρας σε σύγκριση με αυτές στο ξεκίνημα των συναλλαγών. 

Ημέρα για ψύχραιμους ήταν η σημερινή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και όχι για καρδιακούς. Κατά την εκκίνηση των συναλλαγών επικράτησε πανικός με τους δείκτες να καταγράφουν απώλειες ακόμα και άνω του 4%, καθώς αυτό που βάρυνε την αγορά ήταν οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για να διακοπούν οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου, είδηση που οδήγησε στα

ύψη τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αμερικανική πλευρά είναι σε επαφή τόσο με τους ευρωπαίους ηγέτες όσο και με την Ιαπωνία, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος είναι κατηγορηματικός σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η εξάρτηση της Γερμανίας είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να υποκατασταθεί στον παρόντα χρόνο. Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να σταματήσουν τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου είτε μόνες τους είτε με άλλους είναι θέμα ημερών, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν.

Οι αγορές ηρέμησαν προς το τέλος της ημέρας, καθώς γεννήθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο. Οι πιο σημαντικές επαφές είναι μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου με τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας την Τρίτη.

Στο διπλωματικό πεδίο, ορίστηκε μάλιστα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ετσι, οι αγορές έκλεισαν με απώλειες μεν, αλλά πολύ μικρότερες από αυτές που είχαν στο ξεκίνημα της ημέρας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε την ημέρα με πτώση 1,10%. Οι επί μέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής:

FTSE-100 -0.40%

DAX -1.98%

CAC 40 -1.31%.

O δείκτης των επιλεγμένων μετοχών ο STOXX 50 υποχώρησε 1,23%.

Αντίθετα, οι δείκτες στη Wall Street ξεκίνησαν με πτώση, η οποία ξεπέρασε το 2% μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών γλίτωσε τη σημερινή ημέρα, καθώς ήταν κλειστό λόγω της αργίας της Καθαρής Δευτέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα