Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια παρουσιάστηκε σήμερα (3 Φεβρουαρίου 2020), σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, με εμβόλιμες βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις ειδικών και μη.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: “Το σχέδιό μας εδράζεται σε ένα τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι. Υπεύθυνοι οδηγοί. Κυκλοφοριακή παιδεία. Δίκαιοι κανόνες για όλους. Το πιο άμεσο και φλέγον, είναι να κάνουμε πιο ασφαλείς τους

δρόμους μας”.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, που βασίζεται τόσο σε δεδομένα ποιοτικού χαρακτήρα όσο και στη λογοδοσία, θα γίνει νόμος του κράτους ώστε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Το Σχέδιο εμπλέκει για την υλοποίησή του σε εθνικό επίπεδο όλους τους αρμόδιους φορείς και προβλέπει μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την οδική ασφάλεια, τη βελτίωση του οδικού δικτύου με μεγάλα έργα υποδομών, τη διδασκαλία της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία από το δημοτικό που πλέον γίνεται υποχρεωτική, την αλλαγή όλης της φιλοσοφίας των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εκπαιδευτής οδήγησης, αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελέγχων για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Πέραν όλων των άλλων πρέπει να σημειωθεί πως προβλέπει μείωση του ορίου ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές σε 30 χλμ την ώρα και ίδρυση Εθνικού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας.

Ακολούθως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα προχωρήσει στο Εθνικό Σχέδιο Επικοινωνιακής Πολιτικής για την Οδική Ασφάλεια.

Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε στο Μουσείο Αυτοκινήτου και αποτελεί ενιαίο, συνεκτικό πλαίσιο με νομοθετικές πρωτοβουλίες, διοικητικές ενέργειες, δράσεις και έργα.

Η διεθνής εμπειρία υποδεικνύει ότι μια επιτυχημένη στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια και τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, πρέπει να εστιάσει στα εξής ζητήματα:

Αξιόπιστα και ποιοτικά δεδομένα.Καλά μελετημένο στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα που θα το υλοποιεί ένα σταθερό σύστημα διακυβέρνησης.Καλλιέργεια κυκλοφοριακής αγωγής μέσα από την εκπαίδευση και την επικοινωνία.Αποτελεσματικό σύστημα επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίαςΒελτίωση της ασφάλειας των υποδομών και των οχημάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο fleetnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εθνικό Σχέδιο Δράσης, Οδική Ασφάλεια,ethniko schedio drasis, odiki asfaleia