Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτινάσσουν τo κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά 173%

Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει την Ερυθρά Θάλασσα "συστημικά σημαντική" ναυτιλιακή λωρίδα δια της οποίας διεξάγονται περισσότερες από 19.000 διελεύσεις πλοίων ετησίως.

Τα βραχυπρόθεσμα ναύλα για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και ΗΠΑ αυξάνονται λόγω της μειωμένης χωρητικότητας που προκαλείται από τις απειλές για τα φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τιμή spot για την αποστολή εμπορευμάτων σε ένα κοντέινερ 12 μέτρων

από την Ασία στη βόρεια Ευρώπη ξεπερνά πλέον τις 4.000 δολάρια, ένα άλμα 173% από λίγο πριν ξεκινήσουν οι εκτροπές στα μέσα Δεκεμβρίου, ανέφερε η Freightos.com, πλατφόρμα κρατήσεων και πληρωμών φορτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το κόστος μεταφοράς από την Ασία στη Μεσόγειο αυξήθηκε στα 5.175 δολάρια, αναφέρει η Freightos, προσθέτοντας ότι ορισμένοι μεταφορείς έχουν ανακοινώσει τιμές άνω των 6.000 δολαρίων γι' αυτή τη διαδρομή από τα μέσα Ιανουαρίου. Οι τιμές από την Ασία προς την Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής έχουν αυξηθεί κατά 55% στα 3.900 δολ. για ένα κοντέινερ 12 μέτρων.

Οι μεταφορικές υπηρεσίες από την Ασία προς τη βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο κοστίζουν και οι δύο περισσότερο από το διπλάσιο των επιπέδων τους τον Ιανουάριο του 2019, εξακολουθούν ωστόσο να κινούνται πολύ χαμηλότερα από τις "κορυφές" τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, σημειώνει ο Judah Levine, επικεφαλής έρευνας στη Freightos.

Σύμφωνα με τον δείκτη Drewry World Container Index, τα ναύλα από την Κίνα προς την Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις 21 Δεκεμβρίου και τα ναύλα από τη Σαγκάη στο Λος Άντζελες αυξήθηκαν κατά 30%.

Η άνοδος των ναύλων είναι μέρος των επιπτώσεων από την επιβράδυνση της κυκλοφορίας στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25% τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα πλοία ακολουθούν μακρύτερες διαδρομές για να αποφύγουν πυραυλικές επιθέσεις από τους ιρανόφιλους σιίτες ισλαμιστές Χούθι της Υεμένης.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες αυξάνουν τις τιμές τους όταν μειώνεται η διαθέσιμη χωρητικότητα και προσθέτουν χρεώσεις για τον επιπλέον χρόνο ο οποίος απαιτείται για την παράδοση των εμπορευμάτων και σε περιόδους με μεγαλύτερη κίνηση από το κανονικό για έκαστη περίοδο του έτους.

Τις 10 ημέρες έως τις 2 Ιανουαρίου, ο αριθμός των διελεύσεων από το Σουέζ μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την πλατφόρμα PortWatch του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αυτό είναι σύμφωνο με το 3,1% του παγκόσμιου εμπορίου που εκτρέπεται μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει την Ερυθρά Θάλασσα "συστημικά σημαντική" ναυτιλιακή λωρίδα δια της οποίας διεξάγονται περισσότερες από 19.000 διελεύσεις πλοίων ετησίως. Μειωμένη κίνηση έχει παρατηρηθεί από τις 16 Δεκεμβρίου, ανέφερε στο σημείωμα το ίδρυμα το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Για τους ιδιοκτήτες φορτίου που βλέπουν το κόστος ναύλων τους να αυξάνεται, ο κίνδυνος είναι οι τιμές spot να παραμείνουν υψηλές και να τους αφήσουν με λιγότερα διαπραγματευτικά όπλα όταν διαπραγματεύονται μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τα οποία συνήθως συνάπτονται μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Οι περισσότερες θαλάσσιες μεταφορές διεξάγονται με τιμές οι οποίες ορίζονται σε αυτές τις συμβάσεις.

Οι αγορές πετρελαιοφόρων κινούνται επίσης ανοδικά, σύμφωνα με τον ναυλομεσίτη Braemar σε μια έκθεση έρευνας, κυρίως για πλοία που μεταφέρουν διυλισμένα καύσιμα όπως βενζίνη και ντίζελ. Οι τιμές για πλοία που μεταφέρουν διυλισμένα καύσιμα από τη Μεσόγειο στην Ιαπωνία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ έχουν αυξηθεί από περίπου 8.000 δολάρια την ημέρα στις αρχές Δεκεμβρίου, σε 26.000 δολάρια αυτήν την εβδομάδα.

Keywords
Αναζητήσεις
erythra-thalassa-oi-chouthi-ektinassoun-to-kostos-metaforas-eborevmatokivotion-kata-173.htm
Τυχαία Θέματα