Επίδομα σε ευάλωτα νοικοκυριά θα δώσει η κυβέρνηση το Πάσχα λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις το επίδομα θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και οι άνεργοι. 

Μετά τα οριζόντια μέτρα στήριξης περίπου 2 δισ. ευρώ μέσω των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει έκτακτο επίδομα σε ευάλωτα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά. Ο λόγος της παροχής αυτής είναι ότι τα οριζόντια μέτρα είχαν μειωμένη αποτελεσματικότητα

και μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις των τιμών όχι μόνο στα ενεργειακά αγαθά αλλά σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Την Τρίτη ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 6,2% που είναι η ένατη συνεχόμενη αύξηση τιμών στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη από την είσοδο της χώρας στο ευρώ το 2001.

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις το επίδομα θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και οι άνεργοι.

Το έκτακτο επίδομα θα χορηγηθεί πριν από το Πάσχα και το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων θα καθοριστούν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος σημειώνει πως τον Μάρτιο θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα τόσο στο μέτωπο των τιμών όσο και στο θέμα της ουκρανικής κρίσης. Παράλληλα θα έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία του 2021 και το ύψος της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021 που όλα δείχνουν θα προσεγγίσει το 9%.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον χριστουγεννιάτικο σχεδιασμό όταν χορηγήθηκε επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, το έκτακτο επίδομα θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί.

Σε κάθε περίπτωση όπως ξεκαθαρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα στα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα επηρεάσει το φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%

Πάντως οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην αναθεώρηση του προυπολογισμού. Τον Απρίλιο, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας η κυβέρνηση θα ενσωματώσει ένα νέο σενάριο βάσης για το φετινό προϋπολογισμό που θα στηρίζεται σε τρεις παράγοντες: τις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι δίδυμες κρίσεις φρέναραν τα φορολογικά έσοδα τα οποία εμφάνισαν υστέρηση 224 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Παρά τη μείωση των εσόδων ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 17 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 1,145 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από την υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 608 εκατ. ευρώ υπήρξε και υστέρηση δαπανών κατά 1,654 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα