Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ο φόβος για τα πρόστιμα και οι ανατιμήσεις μείωσαν την κίνηση

Απογοητευμένοι είναι οι κοινωνικοί φορείς για την πρώτη εβδομάδα των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου ενώ την επιβαρυμένη κατάσταση όξυνε περισσότερο η ανακοίνωση για τα υποχρεωτικά rapid test για τους καταναλωτές.

Χλιαρό ήταν το ξεκίνημα των φετινών ενδιάμεσων εκπτώσεων καθώς οι επιχειρηματίες, εκτός από την ήδη αρνητική κατάσταση

με την άνοδο των κρουσμάτων, είχαν να αντιμετωπίσουν και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους που ξεκίνησαν, ήδη, από το προηγούμενο Σάββατο, σε συνδυασμό με εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους για την τήρησή τους.
Σε παρόμοιο, δε, μοτίβο κινήθηκε και το Σαββατοκύριακο, καθώς χθες Κυριακή τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, με μικρές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, καθώς σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, στο κέντρο της Αθήνας οι περισσότεροι καταναλωτές προτίμησαν να βγουν για ψώνια την Κυριακή, ενώ στον Πειραιά, το Σάββατο ήταν καλύτερο από άποψη αγοραστικής κίνησης.
Όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία του κόσμου που επισκέφθηκε τα καταστήματα, δεδομένου ότι το Σάββατο ξεκίνησε να εφαρμόζεται και το μέτρο των υποχρεωτικών rapid test για την είσοδο σε αυτά, ήταν οι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτίμησαν να βγουν, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους ανεμβολίαστους, δεδομένου και του καλού καιρού.
Σύμφωνα, όμως, με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, η χθεσινή ημέρα για τους περισσότερους ήταν περισσότερο ημέρα… βόλτας στα μαγαζιά, παρά αγορών.
Σύγκριση πάντως με το Νοέμβριο του 2019 δεν μπορεί να γίνει καθώς πέρυσι την ίδια εποχή τα καταστήματα ήταν κλειστά , όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θεόδωρος Καπράλος.

Με φόρα από τον… Οκτώβριο αλλά…

Παρόλαυτα, η συγκεκριμένη εκπτωτική περίοδος άρχισε με θετικούς οιωνούς, καθώς οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν αυξητική πορεία για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, από το τελευταίο lockdown του Μαρτίου, με μηνιαίο ρυθμό 9% και σε ετήσια βάση με 13% σε σύγκριση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα.
Ωστόσο, η χρονική συγκυρία των ανατιμήσεων παίζει και αυτό ρο ρόλο της και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα: Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία στοιχεία του ΕΒΕΠ δείχνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό με 14%, τα βιομηχανικά είδη 10%, τα φαρμακευτικά και καλλυντικά 8%, ενώ ακολουθούν τα είδη ένδυσης και υπόδησης με 7% τα πλαστικά και είδη ξύλου με 6%, με τον μέσο όρος των αυξήσεων κυμαίνεται επί του παρόντος στο 10%.
Την ίδια στιγμή, οι καθυστερήσεις από την Κίνα ανέρχονται σε 20-30 ημέρες, ενώ οι ανατιμήσεις δεν περιλαμβάνουν το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς, που από την αρχή του χρόνου τα ναύλα των κοντέινερ έχουν αυξηθεί κατά 385%.
Παρόλαυτά, οι βασικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά δεν είναι ακόμα αισθητές.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι φορείς της αγοράς μιλούν για την πρώτη εβδομάδα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θέτοντας ως σημαντικές παραμέτρους για την πορεία τους, την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, την συνεχή άνοδο των κρουσμάτων κορονοιού, αλλά και τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.

Σταύρος Καφούνης (Πρόεδρος ΕΣΑ): Υποτονικό το ξεκίνημα

Ως μια συνολικά δύσκολη εβδομάδα χαρακτηρίζει την πρώτη των ενδιάμεσων εκπτώσεων για το 2021 ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης, καθώς… συνέπεσε με την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους στα καταστήματα: «Αυτή η εβδομάδα που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις ήταν περίεργη, αφού ήταν σχεδόν ταυτόχρονη με την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Ήταν υποτονικό το ξεκίνημα και σίγουρα πολύ χειρότερα από ό,τι πρόπερσι. Εξάλλου, το είδαμε και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, παρότι ο καιρός ήταν καλός, ειδικά τις πρώτες ημέρες, δεν κυκλοφορούσε και πολύ ο κόσμος για να ψωνίσει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ψυχολογία του κόσμου δεν είναι καλή, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν συνεχώς καθημερινά, αλλά και με την επιβολή rapid test για να προσέλθουν στα καταστήματα: «Είχαμε πολλά προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και άλλο ένα. Σίγουρα είναι καταλυτικό το γεγονός ότι συνεχώς στην τηλεόραση παίζουν το γεγονός ότι ανεβαίνουν τα κρούσματα, αλλά πως θα έρθει και ο πελάτης να καταναλώσει όταν ξέρει ότι πριν μπει στην πόρτα του μαγαζιού θα έχει χαλάσει ήδη 20 ευρώ;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλόγου Αθηνών;
Παρόλαυτα, ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή η εβδομάδα ίσως να πάει καλύτερα, καθώς υπάρχουν καλές προσφορές στα καταστήματα, σε όλα τα είδη, από ρούχα μέχρι ηλεκτρικά, και κάποιες εκπτώσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 50%.
Στέλνει, μάλιστα το δικό του μήνυμα: «Ο εμπορικός κλάδος είναι σοβαρός, τηρεί όλα τα μέτρα, σε όλα τα μαγαζιά υπάρχει ασφάλεια, καλώ τον κόσμο να βγει αυτή την εβδομάδα να ψωνίσει, καθώς υπάρχουν προσφορές που μπορεί να εκμεταλλευθεί».


Θεόδωρος Καπράλος (Πρόεδρος, Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά): Με την ανακοίνωση των μέτρων, ‘’πάγωσε’’ η αγορά

Κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την επίδραση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους στις επιδόσεις των εκπτώσεων είναι ο Θεόδωρος Καπράλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος, μιλώντας στο BusinessNews.gr, κάνει λόγο για ‘’πάγωμα της αγοράς’’ με την ανακοίνωσή τους.
«Η αίσθηση που έχω από τους συναδέλφους είναι ότι, ενώ οι δύο πρώτες ημέρες ξεκίνησαν σχετικά καλά, μετά από την ανακοίνωση των μέτρων σχετικά με την απαραίτητη ύπαρξη rapid test για την είσοδο στα μαγαζιά, η αγορά μούδιασε εντελώς, γεγονός που σημαίνει ότι επέδρασε καταλυτικά στην ψυχολογία του κόσμου για να έρθει στα μαγαζιά, σε μια τόσο ιδιαίτερη περίοδο και με τα κρούσματα να βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία» διαπιστώνει ο κ. Καπράλος.

Βασίλης Κορκίδης (Πρόεδρος ΕΒΕΠ): Οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες μείωσαν το ποσοστό των εκπτώσεων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του Πρόεδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλη Κορκίδη στο ΒusinessΝews.gr, ο οποίος επισημαίνει ότι φέτος, ειδικά, με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, υπήρξαν αυξήσεις σε κάποια προϊόντα, κάτι το οποίο αυτόματα μείωσε και το ποσοστό έκπτωσης. Παράλληλα, το γεγονός της ανακοίνωσης των νέων μέτρων με τα αναγκαία rapid test επέδρασε ανασταλτικά στη διάθεση των καταναλωτών για αγορές.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη « Συνήθως η πρώτη εβδομάδα των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι η πιο έντονη, δυστυχώς όμως αυτή τη φορά ξεκίνησαν πολύ μέτρια τα πράγματα. Στα ρούχα και στα παπούτσια είναι πολύ πεσμένη η κίνηση, ενώ λίγο καλύτερες είναι οι επιδόσεις στον κλάδο των ηλεκτρονικών, κυρίως στα κινητά τηλέφωνα και τα γκάτζετ».
Κατά τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ, τα ποσοστά των εκπτώσεων ποικίλουν, καθώς λόγω της εποχής υπάρχει πολύ καινούργιο εμπόρευμα, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να διατεθεί σε πολύ μεγάλη έκπτωση. Κάτι το οποίο δεν ισχύει, όμως, στην περίπτωση των περυσινών εμπορευμάτων, στα οποία κάποια καταστήματα μπορεί να βάλουν εκπτώσεις ακόμα και άνω του 30%.
«Για πολλούς καταναλωτές αυτές οι εκπτώσεις ίσως να μην είναι δελεαστικές, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι έχουν επηρεαστεί από την χρονική συγκυρία των ανατιμήσεων, για παράδειγμα στα ρούχα, οι αυξήσεις έχουν φτάσει στο 7%, οπότε αντίστοιχα κατρακυλά και το ποσοστό της έκπτωσης» υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης.
Για τον κ. Κορκίδη, πάντως, οι φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις συνοψίζονται στο τρίπτυχο «αυξήσεις, καθυστερήσεις, ελλείψεις» σε κάποια προϊόντα όπως πχ από την Ασία, που αποτελεί μεγάλο τροφοδότη του εμπορικού κλάδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα