Εμφιαλωμένο νερό: Αναβλύζει νέα δύναμη με την είσοδο της Λουξ στην εταιρεία Δίρφυς

Κοινή πορεία στον συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο του εμφιαλωμένου νερού χαράσσουν πλέον τους επόμενους μήνες οι δύο εταιρείες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον χαρτοφυλάκιο προϊόντων και αναζητώντας νέες τυπολογίες.

Σε γνωστό συμβολαιογραφικό γραφείο βρίσκεται πλέον η επικύρωση της συμφωνίας της εξαγοράς του 42,34% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού «Δίρφυς» από την από την αχαϊκή «λουξ» με τις δύο εταιρείες να καθορίζουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την κοινή τους στρατηγική για ανάπτυξη.

Με το βασικό μέτοχο της Δίρφυος Νίκο Σέρρα να εξακολουθεί να κατέχει το 51% και την εταιρεία

των αδελφών Μαρλαφέκα να συμμετέχει με 42,34% (ποσοστό το οποίο ανήκε στη Νίκας) - το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε μικρομετόχους - οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμοι για την κοινή τους πορεία, η οποία, κατά πηγές κοντά στην οικογένεια Μαρλαφέκα έναν μόνο στόχο έχει: Την περαιτέρω εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων κωδικών, αλλά και την είσοδο σε καινούργιους, με άνοιγμα στη νεολαία και στις τάσεις που πλέον κυριαρχούν στο χώρο του εμφιαλωμένου νερού.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο BusinessNews.gr «ήταν γνωστό εδώ και χρόνια στην ευρύτερη αγορά ότι η «λουξ» επιθυμούσε να περάσει και στον χώρο του εμφιαλωμένου νερού, αναζητούσε ευκαιρίες, αλλά τελικά, παρότι κάποια στιγμή είχε βρεθεί κοντά, καμία δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία».

Και ενώ, οι περισσότεροι πίστευαν ότι η εταιρεία είχε εγκαταλείψει αυτή την αγορά, η πληροφορία ότι θα συμμετείχε στον πλειστηριασμό ήρθε σχεδόν την ίδια στιγμή με αυτή που τον είχε ως τελικό πλειοδότη.
«Ήταν κάτι που προέκυψε εντελώς ξαφνικά. Ο κ. Γιάννης Μαρλαφέκας έμαθε για τον πλειστηριασμό και αποφάσισε να πλειοδοτήσει, ήταν η κατάλληλη στιγμή για αυτή την επένδυση, δεν υπήρξε τίποτα πριν από αυτό, κάποια συζήτηση με την εταιρεία Δίρφυς. Δεν επιθυμούσε, δε, από την πλευρά του να υπάρξει τίποτα ανακοινώσιμο πριν να γίνει γνωστός ο πλειστηριασμός» επισημαίνει το περιβάλλον του επικεφαλής της «λουξ».
Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι κοινές ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές και οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικές για τις δύο εταιρείες, καθώς θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να χαράξουν την κοινή στρατηγική τους.
Εξάλλου οι πληροφορίες θέλουν, ήδη, να υπάρχουν πολλές ιδέες στο κομμάτι του εμφιαλωμένου νερού από την εταιρεία των αδελφών Μαρλαφέκα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται από το 1950 στον κλάδο των αναψυκτικών, ξεκινώντας από ένα μικρό μαγαζί στο κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Νίκος Σέρρας: Στόχος υπερδιπλασιασμός της παραγωγής

Παράλληλα, η εταιρεία «Δίρφυς» δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται εξελικτικά στην αγορά του πόσιμου νερού από το 1975, με ανανέωση σε εταιρική υποδομή και ενισχυμένη επιστημονική ομάδα στα ράφια εντός και εκτός συνόρων το 2010. Οι φιλοδοξίες πάντως του νέου μετόχου συμπίπτουν με αυτές του Νίκου Σέρρα, τουλάχιστον ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις του, ο οποίος έχει πει ότι σοχεύει σε υπερδιπλασιασμό της παραγωγής και στη δημιουργία νέων προϊόντων. Επίσης, η Δίρφυς όπως και η Λουξ αποτελούν μέλη της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ που σημαίνει ότι τους ενώνουν αρκετά πράγματα.
Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στη Στενή Δίρφυος της Εύβοιας, ενώ ορόσημο στην πορεία της ήταν η εξαγορά της το 2007 από την Νίκας Συμμετοχών και η μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία.
Το εν λόγω deal πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε έναν κλάδο που βρίσκεται σε ανάπτυξη, με την προσφορά της Λουξ να ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, το 1,2 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Δίρφυς, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2019, εμφάνισε πωλήσεις 6,36 εκατ. ευρώ και και αποτέλεσμα προ φόρων 106.678 ευρώ έναντι ζημιών 59.618 ευρώ.
Ήδη, δε, από το 1990 η εταιρεία είχε στραφεί στις εξαγωγές, καταγράφοντας σημαντικές πωλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Σαουδική Αραβία και Γερμανία).


Εμφιαλωμένο νερό: Οι βασικοί παίκτες, η ανοδική πορεία και ο νέος προσανατολισμός

Έχοντας σαν βάση την Ελλάδα, αλλά με το βλέμμα και στο εξωτερικό, με τις εξαγωγές να αποτελούν προτεραιότητα, οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού κινήθηκαν τα τελευταία χρόνια, στο σύνολό τους, σε αναπτυξιακή τροχιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2019, η εταιρεία Χήτος (Ζαγόρι) είχε κύκλο εργασιών 55,143 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με το 2018 κατά σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της νέα προϊόντα όπως το βιταμινούχο νερό με ελάχιστες θερμίδες. Είχε, δε, προχωρήσει και στην 100% εξαγορά του 100% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού Ζήρεια.
Την ίδια στιγμή και η Βίκος ΑΕ, με κύκλο εργασιών 79,118 εκατ. ευρώ για το 2019, σε ανοδική πορεία από το 2018, οπότε είχε τζίρο 74, 743 εκατ. ευρώ, προχώρησε μέσα στο 2021 στο λανσάρισμα της νέας Βίκος Cola Zero Sugar, της πρώτης ελληνικής cola με μηδέν ζάχαρη με φυσικό μεταλλικό νερό, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό της σε νέες τυπολογίες αναψυκτικών, κατηγορία στην οποία, ήδη, δραστηριοποιείται, κατέχοντας μία από τις πρώτες θέσεις στην αγορά.
Σταθερά ανοδική είναι και η πορεία ενός ακόμα παίκτη στην αγορά των εμφιαλωμένων νερών, της εταιρείας Θεόνη, που εδρεύει στη Βατσουνιά Μουζακίου Καρδίτσας, καθώς ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2019 άγγιξε τα 14,027 εκατ. ευρώ, με θετική μεταβολή έναντι του 2018, οπότε ο τζίρος είχε προσεγγίσει τα 10.099 ευρώ. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία ακριβώς πριν ένα χρόνο έκανε την είσοδό της και στην αγορά χάρτινης συσκευασίας, την οποία εξελίσσει ακόμα και σήμερα.
Σε τροχιά ανόδου και μάλιστα για όγδοη χρονιά το 2019 βρέθηκε και η εταιρεία Βοτόμος Α.Ε., η οποία παράγει το μεταλλικό νερό Ζαρός. Η συγκεκριμένη εταιρία μάλιστα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς ανήκει κατά 44% στον Δήμο Φαιστού στην Κρήτη, ενώ το υπόλοιπο 56% ανήκει σε περίπου 1.050 μικρομετόχους, κατοίκους ή φορείς της ευρύτερης περιοχής του Ζαρού. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη συγκεκριμένη χρονιά, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας παρουσίασε αύξηση τζίρου, αγγίζοντας τα 14.016.154 ευρώ έναντι 13.570.657 ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,3%.
Υπάρχουν και οι εταιρείες του κλάδου, οι οποίες είδαν τα οικονομικά τους μεγέθη να υποχωρούν. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Σουρωτή, με επικεφαλής από το 2017 τον Ιβάν Σαββίδη και εγκαταστάσεις στην ομώνυμα τοποθεσία στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είχε μείωση στον κύκλο εργασιών της για το 2020, αγγίζοντας τα 10.095.956 ευρώ, την ώρα που το 2019 προσέγγισε τα 12.108.337 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το νερό Σαμαριά, από την Εταιρεία Ανάπτυξης της Επαρχίας Αποκόρωνα στη Κρήτη (ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε.) έδειξε, επίσης, καθοδικές τάσεις, καθώς για το 2020, o κύκλος εργασιών ανήλθε σε 9.293.879,24 εκατ. ευρώ, έναντι των € 11.564.129,14 της προηγούμενης χρήσης 2019, σημειώνοντας μείωση 19,63%.

Keywords
Τυχαία Θέματα