ΕΛΣΤΑΤ: Αποτελέσματα του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού στη Στατιστική

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα, διοργάνωσε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η δημιουργική ενασχόληση και διάκριση των μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία, στη χάραξη πολιτικών

και στη λήψη αποφάσεων.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν ομάδες αποτελούμενες από 1 έως 3 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μαθητές Γυμνασίων και μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων).

Ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν στον φετινό Διαγωνισμό σημείωσε αύξηση κατά 174,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Στον 5ο Διαγωνισμό συμμετείχαν 406 ομάδες (152 ομάδες Λυκείων και 254 ομάδες Γυμνασίων), με συνολικά 383 μαθητές Λυκείων και 658 μαθητές Γυμνασίων από 41 Λύκεια και 51 Γυμνάσια της Χώρας.

Ο Διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο στάδια: το πρώτο από 24 Ιανουαρίου 2022 έως 7 Φεβρουαρίου 2022 και το δεύτερο από 11 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2022. Από τις 406 ομάδες, 39 ομάδες Λυκείου και 55 ομάδες Γυμνασίου προκρίθηκαν στο δεύτερο στάδιο του Διαγωνισμού.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο του 5ου Διαγωνισμού: https://www.statistics.gr/el/statistics-competition-2022

Από την αξιολόγηση των εργασιών του πρώτου και δεύτερου σταδίου προέκυψαν, κατά σειρά βαθμολογικής κατάταξης, οι πέντε πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας:

Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων που ισχύουν κατά της διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19, ο τρόπος και η ημερομηνία απονομής των βραβείων στις πέντε πρώτες ομάδες που διακρίθηκαν από κάθε κατηγορία θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ σε μεταγενέστερο χρόνο.

Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, οι πρώτες δύο από τις πέντε διακριθείσες ομάδες κάθε κατηγορίας καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο ώστε να διεκδικήσουν τη νίκη στον 5ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συναγωνιζόμενοι με ομάδες από άλλα κράτη της Ευρώπης. Κύριο θέμα του βίντεο είναι το περιβάλλον και οι επίσημες στατιστικές.

Η διοργάνωση του 5ου Διαγωνισμού στη Στατιστική χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της ΕΛΣΤΑΤ με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στον τομέα «Dissemination and Communication».

Keywords
Τυχαία Θέματα