ΕΚΤ - Λέιν: Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά στον βραχυπρόθεσμα υψηλό πληθωρισμό

Δύσκολα θα επιστρέψουν τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, εκτίμησε.

Δύσκολα θα επιστρέψουν τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

«Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καταδεικνύουν ότι το περιβάλλον

του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού που κυριάρχησε από το 2014 ώς το 2019 μπορεί να μην επανεμφανιστεί ακόμα και αφού τελειώσει ο πανδημικός κύκλος» τόνισε ειδικότερα ο κ. Λέιν σε εκδήλωση που οργάνωσε το πρακτορείο MNI.

Ο κ. Λέιν, σύμφωνα με το Bloomberg, προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά στον βραχυπρόθεσμα υψηλό πληθωρισμό.

Είναι κρίσιμο να αποτρέψουμε μια υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που θα οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα, υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπερ-αντιδράσουν σε τέτοιο βαθμό που να εμφανιστεί στο προσκήνιο ο κίνδυνος ο βραχυπρόθεσμα υψηλός πληθωρισμός να οδηγήσει σε υπερβολική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, η οποία θα οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα".

Keywords
Τυχαία Θέματα