Ειρήνη Νικολοπούλου, Wunderman Thompson: Οι γυναίκες εμπνέουν σε θέσεις εξουσίας

Οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας εμπνέουν περισσότερο τις ομάδες τους, αναφέρει η Ειρήνη Νικολοπούλου, co-CEO και Αντιπρόεδρος ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Wunderman Thompson στην Ελλάδα, η οποία τονίζει επίσης τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στην προσπάθεια επαγγελματικής ανέλιξής της.

Υπάρχουν χαρακτηριστικά που κατά τη γνώμη σας κάνουν τις γυναίκες να ξεχωρίζουν σε ρόλους ηγεσίας; Υπάρχουν στοιχεία και δεξιότητες που μπορούν να αποτελέσουν

πλεονέκτημα για μια γυναίκα που αναλαμβάνει μια τέτοια θέση;

Η ικανότητα να ηγηθείς δεν είναι θέμα φύλου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη είναι κοινά για άνδρες και για γυναίκες. Αυτό που ξεχωρίζει όμως έναν ηγέτη είναι η γνωστή φράση του Steve Jobs “Management is about persuading people to do things they do not want to do, while leadership is about inspiring people to do things they never thought they could.”

Η ικανότητα να εμπνέεις τον κόσμο σου είναι αυτό που σε κάνει πραγματικό leader.

Αν ξεχώριζα ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, είναι ότι λειτουργούν περισσότερο ως Role Models για τους υφισταμένους τους, εμπνέοντας τις ομάδες τους περισσότερο.

Θεωρείτε πως μια γυναίκα αντιμετωπίζει πρόσθετες προκλήσεις σε σχέση με έναν άνδρα συνάδελφό της στην προσπάθειά της να χτίσει την επαγγελματική της σταδιοδρομία;Ποια είναι η δική σας εμπειρία;

Αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, με μία επιπλέον: την προκατάληψη και τα στερεότυπα. Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις που οι άνδρες συνάδελφοί τους δεν αντιμετωπίζουν και τις εμποδίζουν να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης.

Σύμφωνα με ευρήματα του iCIMS, πάνω από 60% γυναίκες executive έχασαν μια θέση για την οποία προτιμήθηκαν άνδρες, ενώ είχαν τα ίδια προσόντα. Σήμερα, μόνο το 26% των γυναικών βρίσκονται σε θέσεις CEO ανάμεσα στις 500 εταιρείες της λίστας Fortune, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 5,2% του γυναικείου πληθυσμού.

Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, με την Ελλάδα στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Στον τομέα της εξουσίας, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στα ΔΣ των εισηγμένων εταιριών, μόνο το 10% είναι γυναίκες, το ίδιο και στα συμβούλια των Κεντρικών Τραπεζών μόλις το 11.1%. Σήμερα συζητάμε το θέμα του women leadership, παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε λύσει καίρια και βασικά θέματα στην ισότητα των φύλων και των ίσων ευκαιριών. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αλλάξει η κουλτούρα και η φιλοσοφία των ίσων ευκαιριών στον χώρο εργασίας. Η δική μου εμπειρία δεν είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των υπόλοιπων γυναικών της δικής μου γενιάς. Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, έπρεπε να παλέψω με τα στερεότυπα και τις αναχρονιστικές προκαταλήψεις, που ήταν πολύ πιο έντονες από σήμερα. Σταδιακά, άλλαξε αυτή η αντιμετώπιση και σίγουρα ο κλάδος της επικοινωνίας ήταν πάντα πιο υποστηρικτικός στην εξέλιξη των γυναικών. Το γεγονός επίσης ότι εργάστηκα για ένα πολυεθνικό δίκτυο, το οποίο είχε και έχει στην κουλτούρα του την ενδυνάμωση των γυναικών και των ίσων ευκαιριών, με ένα Senior Management που αναγνώρισε την αξία μου, μέτρησε στα θετικά.

Κυρίως, όμως, σε προσωπικό επίπεδο, διεκδίκησα από νωρίς μια θέση «στο τραπέζι» και έφερα έμπρακτα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Σε όλη μου την πορεία, σκεπτόμουν και συμπεριφερόμουν περισσότερο ως μέτοχος παρά ως υπάλληλος.

Συντάσσεστε με την άποψη πως η ιδιαίτερη για όλους μας σημερινή περίοδος της κρίσης της πανδημίας ίσως να επηρέασε περισσότερο τις εργαζόμενες γυναίκες; Τι ισχύει, ειδικά, για τις γυναίκες σε ρόλους ηγεσίας;

Ήδη κλείσαμε ένα χρόνο μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση που μπήκαμε όλοι χωρίς εγχειρίδιο και χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία. Όλοι δοκιμαστήκαμε -άνδρες, γυναίκες, παιδιά- και θα συνεχίσουμε για αρκετό καιρό ακόμα. Οι γυναίκες όμως κλήθηκαν επιπλέον να κρατήσουν τα νοικοκυριά τους και την οικογένειά τους όρθια. Ανέλαβαν πολλαπλούς ρόλους -μητέρα, δασκάλα, ψυχολόγος, διασκεδαστής, μαγείρισσα, καθαρίστρια- και σε πολλές περιπτώσεις μέσα σε όλο αυτό το χάος και τηλεργασία. Για τις γυναίκες σε απαιτητικούς ρόλους ηγεσίας μέσα στις επιχειρήσεις ισχύουν τα περισσότερα από τα παραπάνω. Συν το άγχος και την αγωνία να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες, να μην απολυθούν εργαζόμενοι, να διατηρήσουν υψηλό το φρόνιμα των ανθρώπων, να σταθούν δίπλα στους πελάτες τους και να φέρουν θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Και μπορεί μεν οι γυναίκες να επέδειξαν εξαιρετική ανθεκτικότητα, η οποία τους επέτρεψε να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η πραγματικότητα όμως είναι πως η επιβάρυνσή τους υπήρξε μεγάλη, χωρίς να αναφερθούμε και στην τρομακτική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία (πάνω από 40%). Στο διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης SOS 15900 αυξήθηκαν κατά 230%.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συνέχεια; Θεωρείτε πως θα αυξηθούν οι γυναίκες επικεφαλής επιχειρήσεων τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο;

Οι γυναίκες έχουν κερδίσει και κερδίζουν έδαφος, έχουν καταφέρει να διακριθούν και κάποιες σήμερα να βρίσκονται στο τιμόνι μεγάλων οργανισμών αλλά και κρατών. Σήμερα, πάνω από 23 γυναίκες βρίσκονται στη θέση προέδρων και πρωθυπουργών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η Αμερική έχει την πρώτη αντιπρόεδρο 100 χρόνια μετά την πρώτη ψήφο των γυναικών.

Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, θα υπάρξει αλλαγή, και όλο αυτό που συμβαίνει θα πυροδοτήσει αλλαγές.

Ποια είναι η στρατηγική της Wunderman Thompson για τη στήριξη των γυναικών στο χώρο εργασίας; Πώς συνδράμει την προσπάθεια ανέλιξής τους; Υλοποιείτε συγκεκριμένες δράσεις στην εταιρεία στην Ελλάδα;

Το δίκτυό μας έχει μεγάλη κληρονομιά και ιστορία στην υποστήριξη γυναικών. Το 1908, η JWT προσέλαβε την πρώτη γυναίκα copywriter, την Helen Resor, η οποία στη συνέχεια προήχθη σε creative director. Kαταχωρίσθηκε ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της διαφήμισης στην Αμερική που δημιούργησε σημαντικές διαφημιστικές καμπάνιες σε εθνικό επίπεδο, κερδίζοντας τιμητική διάκριση από το Advertising Hall of Fame. Σήμερα, στο τιμόνι τoυ δικτύου διεθνώς έχουμε Global CEO, μια δυναμική γυναίκα, τη Mel Edwards, και σε άλλες πολύ σημαντικές θέσεις εξίσου αξιόλογες γυναίκες. Το D&Ι και η ενδυνάμωση των γυναικών αποτελούν από τους βασικούς άξονες έκφρασης και υλοποίησης του στρατηγικού μας πλάνου. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το PASS IT ON, το Women’s leadership Program, αποκλειστικότητα της WΤ, το οποίο αφορά στην ενδυνάμωση και ανάδειξη του γυναικείου κεφαλαίου της εταιρείας. Έχει στόχο να τις εμπνεύσει ώστε να δημιουργήσουν το προσωπικό τους όραμα και purpose. Τον περασμένο Ιούλιο οργανώσαμε εδώ στην Αθήνα τέσσερα εβδομαδιαία webinars διάρκειας 75 λεπτών, όπου όλες οι γυναίκες του ελληνικού ομίλου (87) είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα