Ε.Ε: Ερευνά τις αυξήσεις έως και 30% στα αεροπορικά εισητήρια

Η Adina Vălean, Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, είπε στους Financial Times ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ «εξετάζουν λεπτομερώς για το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά και γιατί».

Οι Βρυξέλλες διερευνούν την πρόσφατη αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων σε όλη την Ευρώπη, αφού οι αεροπορικές εταιρείες αύξησαν τις τιμές έως και 30% το καλοκαίρι.

Η Adina Vălean, Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, είπε στους Financial Times ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ «εξετάζουν λεπτομερώς . . . για το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά και γιατί».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να ρυθμίζει τους αεροπορικούς ναύλους, αλλά η παρέμβαση της Vălean εντείνει την πίεση στις αεροπορικές εταιρείες για τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, που προκλήθηκαν από την έκρηξη των ταξιδιών και τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι μέσες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων σε όλη την Ευρώπη ήταν μεταξύ 20-30% υψηλότεροι το καλοκαίρι του 2023 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο σε απάντηση ερώτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι τα υψηλά αεροπορικά εισιτήρια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξωτερικές περιοχές της ΕΕ, όπως νησιά ή απομονωμένες περιοχές που βασίζονται στην αεροπορία για συνδέσεις με τις υπόλοιπες περιοχές.

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι ελεύθερες να ορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ και η απελευθερωμένη αγορά αεροπορικών μεταφορών μείωσε ιστορικά τις τιμές και άνοιξε νέα δρομολόγια. Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης για πτήσεις φέτος, εν μέσω έλλειψης αεροσκαφών, ανέβασε τις τιμές των εισιτηρίων. Πολλές αεροπορικές εταιρείες απέσυραν αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έπληξαν τις παραδόσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις στα καύσιμα και την εργασία αύξησαν επίσης το κόστος.

Αεροπορικές εταιρείες όπως οι British Airways, IAG, Air France-KLM και Lufthansa σημείωσαν κέρδη ρεκόρ το καλοκαίρι, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων, αποκαθιστώντας εν μέρει τη ζημιά στους ισολογισμούς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η παγκόσμια βιομηχανία έχει υπερδιπλασιάσει τις προβλέψεις για τα κέρδη της για το έτος, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό του κλάδου, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για ταξίδια μετά την πανδημία.

Keywords
Αναζητήσεις
ee-erevna-tis-afxiseis-eos-kai-30-sta-aeroporika-eisitiria.htm
Τυχαία Θέματα