Ways to lose energy: Ατομική έκθεση της Δέσποινας Χαριτωνίδη

Η σύγχρονη σειρά εκθέσεων THF Raw, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Δέσποινας Χαριτωνίδη, με τίτλο Ways to lose energy, σε επιμέλεια Οντέτ Κουζού.

Στην έκθεση χτίζεται μια ποιητική σχέση ανάμεσα στην ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και στους τρόπους με τους οποίους αυτή γίνεται εκμεταλλεύσιμη. Τα έργα της Δέσποινας Χαριτωνίδη θέτουν ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή

και απώλεια ενέργειας, σχολιάζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς και την προσπάθεια κυριαρχίας του ανθρώπου στη φύση. Η εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί εκφράζεται μέσω της γλυπτικής, των site-specific εγκαταστάσεων και των επιτελεστικών (performative) έργων. Χρησιμοποιώντας φυσικά στοιχεία – όπως χρυσός, μέταλλα και πηλός – ως δομικά υλικά, επαναδιαπραγματεύεται τις μεταξύ τους υλικές και εννοιολογικές σχέσεις. Στα έργα της συναντάμε έννοιες, όπως η ευθραυστότητα, το βάρος, η πτώση, η ισορροπία, καθώς και συνθήκες, όπως οι σχέσεις εξουσίας, που εντείνουν το δίπολο μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Η Χαριτωνίδη αντιλαμβανόμενη αυτό το δίπολο ως φαντασιακό, ασκεί κριτική στην ανθρωπόκαινο εποχή και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη επιθετικότητα προς τη φύση.

Διάρκεια έκθεσης: Έως 23 Νοεμβρίου 2023

Ways to lose energy: Ατομική έκθεση της Δέσποινας Χαριτωνίδη

Η Οντέτ Κουζού γεννήθηκε στην Αθηνα (1994), οπου ζει και εργαζεται ως επιμελητρια και συμβουλος τεχνης. Ειναι κατοχος μεταπτυχιακου αποτο τμημα Performance Studies του Tisch School of the Arts/NYU (2019) στη Νεα Υορκη και αποφοιτος του τμηματος Ιστοριας και Θεωριας της Τεχνης της Ανωτατης Σχολης Καλων Τεχνων στην Αθηνα (2017). Το 2022 ιδρυσε το προγραμμα φιλοξενιας καλλιτεχνων Thermia Project στην Κυ?θνο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

THF RAW

Γεφυρώνοντας

το μοντέρνο & το σύγχρονο

το ακατέργαστο & το καθιερωμένο

Μια νέα γενιά δημιουργών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη καταλαμβάνει
τους ενδιάμεσους χώρους του μπουτίκ νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας

Για τρίτη χρονιά συνεχίζει η σύζευξη της σύγχρονης τέχνης με τους χώρους του Ιδρύματος Θεοχαράκη, μέσα από τη σειρά δράσεων THF Raw. Σε μια προσπάθεια να μοιραστούν εγκαταστάσεις με ένα ευρύτερο κοινό και ένα σύνολο δημιουργών.

Η σειρά εκθέσεων THF Raw λειτουργεί ως μια ανοικτή πρόσκληση σε επιμελητές εκθέσεων του τόπου μας, οι οποίοι χρειάζονται χώρους για να πειραματιστούν, να τολμήσουν και να συνεργαστούν με καλλιτέχνες της επιλογής τους.

To THF Raw δεν αποσκοπεί μόνο στην ενεργοποίηση των ανεκμετάλλευτων χώρων, αλλά και στη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου που μετατρέπεται σταδιακά σε ένα προσωπικό, οικείο και φιλικό προς τον επισκέπτη περιβάλλον.

Το άρθρο Ways to lose energy: Ατομική έκθεση της Δέσποινας Χαριτωνίδη εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
ways-to-lose-energy-atomiki-ekthesi-tis-despoinas-charitonidi.htm
Τυχαία Θέματα