ΕΕ: Αίτημα της Ρωσίας για στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα

Η ΕΕ θα επιβάλει εμπορικούς φραγμούς κατά της Κίνας εάν το Πεκίνο ικανοποιήσει το αίτημα της Ρωσίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας, τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στην κατοχή τους «πολύ αξιόπιστα στοιχεία» ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία, δήλωσε στο Politico υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, απειλώντας το Πεκίνο με πιθανές κυρώσεις εάν παραδώσει όπλα στη Μόσχα

Είχε προηγηθεί παρόμοια

προειδοποίηση από Αμερικανούς αξιωματούχους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη υποστήριξη, όπως ανέφεραν το POLITICO και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Μεταγενέστερο δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η Κίνα έστειλε σήμα ότι είναι ανοιχτή στο αίτημα. Δεν είναι αμέσως σαφές εάν οι τελευταίες πληροφορίες της ΕΕ προέρχονται από τις ίδιες πηγές ή από ευρωπαϊκές πηγές.

«Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν πολύ αξιόπιστα στοιχεία ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία. Όλοι οι ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια για εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ωστόσο, δεν είπε τι είδους βοήθεια είχε ζητήσει η Μόσχα.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η Κίνα φλερτάρει με τους Ρώσους», πρόσθεσε. Η ΕΕ θα «επιβάλει εμπορικούς φραγμούς κατά της Κίνας» εάν το Πεκίνο ικανοποιήσει το αίτημα της Ρωσίας, είπε, καθώς «αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει το Πεκίνο».

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Απριλίου με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί, όπως επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση με τους ανώτατους εκπροσώπους όλων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Η επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία θεωρείται ένα κρίσιμο τεστ για την ισχύ των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τις αναφορές των ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή του στην κρίση της Ουκρανίας ως «παραπληροφόρηση».

Να θυμίσουμε ότι σήμερα, Παρασκευή (18/3) ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν. Στην συνομιλία, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου και την έναρξη συνομιλιών Ρωσίας - ΝΑΤΟ για να βρεθεί μία λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα