Ρωσία - Ουκρανία: Σύγκλιση προς το «ουδέτερο καθεστώς» - Τουλάχιστον 816 οι άμαχοι νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε Ρώσος διαπραγματευτής, η ρωσική και η ουκρανική πλευρά συγκλίνουν προς την πολιτική ουδετερότητα στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ αναφέρει πως 816 άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή του πολέμου. Διαφωνία Ποντόλιακ - Σολτς ως προς την ευθύνη του ρωσικού λαού στο ξέσπασμα του πολέμου.

Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι θέματα για τα οποία η Μόσχα και το Κίεβο έχουν φέρει όσο το δυνατόν

πιο κοντά τις διαπραγματευτικές τους θέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και βοηθός του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν και μικρές διαφορές σε αυτά τα σημεία που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. «Πρόκειται για διαφορές που σχετίζονται με το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας λαμβάνει η Ουκρανία εκτός από τις υπάρχουσες, σε περίπτωση άρνησης να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.

Η πρόοδρος των διαπραγματευτικών θέσεων των δύο μερών σε θέματα όπως η αποναζοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, μπορεί να αξιολογηθεί «με διαφορετικούς τρόπους».

«Όσο για την αποστρατικοποίηση, θα έλεγα ότι είναι στο 50-50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω, ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι βρισκόμαστε κάπου στα μισά», σημείωσε.

Το μοντέλο αποστρατικοποίησης που θέλει ο Πούτιν

Δηλώσεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων είχε κάνει προ ημερών και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντηση με συνεργάτες του για την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία.

«Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας, του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ουκρανία να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε σημειώσει επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της.

Κίεβο: Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταγράψει περαιτέρω πρόοδο

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε πως τα ουκρανικά στρατεύματα απέτρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταγράψουν περαιτέρω πρόοδο σήμερα.

Σε δηλώσεις της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, η Μάλιαρ ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν θέματα προμήθειας τροφίμων και καυσίμων και προβλήματα επικοινωνιών.

Τουλάχιστον 816 οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, λέει ο ΟΗΕ, από την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 816 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.333 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία έως τις 17 Μαρτίου.

Τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν από εκρήξεις όπλων, όπως οβίδες πυροβολικού και ρουκέτες, καθώς και από πυραύλους και αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με την OHCHR.

Ο πραγματικός απολογισμός θεωρείται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος καθώς η OHCHR, που έχει μεγάλη ομάδα παρατηρητών στη χώρα, δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει τις αναφορές περί θυμάτων από πόλεις που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, όπως η Μαριούπολη.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν Κίεβο, Λβιβ, Χάρκοβο και Κράματορσκ - Τουλάχιστον 4 νεκροί

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από βομβαρδισμούς σε Κίεβο, Λβιβ, Χάρκοβο και Κράματορσκ, ανέφεραν οι αρχές της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, 11 ακόμη να τραυματιστούν και ένας ακόμη να εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη Κράματορσκ, με τον κυβερνήτη της πόλης Πάβλο Κιριλένκο να αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Οι Δυτικοί καταγγέλλουν στα Ηνωμένα Έθνη την "παραπληροφόρηση" που τροφοδοτεί η Ρωσία

Οι έξι δυτικές χώρες- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήγγειλαν σήμερα τη χρήση του οργάνου αυτού από τη Μόσχα για να διαδίδει «παραπληροφόρηση» και «προπαγάνδα», πριν από τη δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά τη ρωσική εισβολή.

Με τη Ρωσία να έχει αιτηθεί τη σύγκληση του Συμβουλίου, με επίκεντρο τα βιολογικά όπλα που υποτίθεται υπάρχουν στην Ουκρανία, «αυτή η συνεδρίαση και αυτά τα ψέματα έχουν σχεδιαστεί για έναν μοναδικό σκοπό: να απομακρυνθεί η ευθύνη από τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο και σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει», επισημαίνουν οι έξι δυτικές χώρες σε κοινή δήλωση, που ανέγνωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Την Αμερικανίδα διπλωμάτη στηρίζουν οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Αλβανίας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας διεξήγαγε ήδη την περασμένη εβδομάδα μια ανάλογη συνεδρίαση, που είχε ζητήσει η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της νέας συνεδρίασης, οι ΗΠΑ επανέλαβαν πως «η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων». «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι πιθανό η Ρωσία να εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών παραγόντων εναντίον του ουκρανικού λαού», συμπλήρωσε η ίδια.

Διαφωνία Ποντόλιακ – Σολτς για το αν φέρει ευθύνη ο ρωσικός λαός για τον πόλεμο

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαφώνησε με τον Όλαφ Σολτς, επειδή ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε τον ρωσικό λαό.

«Δεν ήταν ο ρωσικός λαός που πήρε τη μοιραία απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος είναι ο πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο Σολτς χθες το βράδυ σε μια πολιτική εκδήλωση. Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, ο οποίος έγραψε στην εφαρμογή Messenger Telegram ότι η πλειοψηφία του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τον πόλεμο, η διάκριση αυτή που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη, είναι λάθος.

Ο Ποντολιάκ είναι υπεύθυνος για δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας και επίσης εκδίδει ενημερώσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Σήμερα, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε τους πολίτες ενάντια στην εχθρότητα προς τους Ρώσους.

Ο αρχηγός του κράτους επανέλαβε τον ισχυρισμό του Σολτς ότι αυτός ο πόλεμος ήταν ευθύνη του πολιτικού κατεστημένου της Μόσχας και όχι του ρωσικού λαού - αν και ο Σταϊνμάγερ αναφερόταν σε Ρώσους ομογενείς που ζουν στη Γερμανία. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους απορρίπτουν τον πόλεμο, είπε.

Ο Γερμανός πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τους εθελοντές που συνδράμουν να βοηθήσουν σ' αυτό που ενδέχεται να γίνει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θέλουμε αυτό να είναι κάτι περισσότερο από μια βραχύβια κουλτούρα υποδοχής», είπε ο Σταϊνμάιερ, χρησιμοποιώντας έναν όρο που θυμίζει την απάντηση της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση του 2015.

Λίγο λιγότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Γερμανία διαφεύγοντας από την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο.

Η κριτική του Ποντολιάκ στον Σολτς ήρθε μια ημέρα αφότου ο Ζελένσκι απευθύνθηκε προσωπικά στον Γερμανό καγκελάριο, καλώντας το Βερολίνο να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς αποκρούει μια πλήρους κλίμακας ρωσική επίθεση και αυξάνονται οι απώλειες αμάχων στη χώρα.

«Δώστε στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που έχει κερδίσει η Γερμανία», προέτρεψε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοδιάσκεψη προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Ο Σολτς αργότερα ευχαρίστησε τον Ζελένσκι για τον «εντυπωσιακό λόγο» του, αλλά επανέλαβε την άρνηση του ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του Σολτς δέχθηκε πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλο το πολιτικό φάσμα επειδή μπλόκαρε μια πρόταση που αφορούσε στη διεξαγωγή μιας ειδικής συνεδρίασης με θέμα την Ουκρανία μετά την ομιλία του Ζελένσκι.

Αντίθετα, η Μπούντεσταγκ επέστρεψε στις τακτικές εργασίες της, με την αντιπρόεδρο του νομοθετικού σώματος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, να συνεχίσει αμέσως, μετά την παθιασμένη ομιλία του Ζελένσκι, αμήχανα ,την συνεδρίαση της βουλής με ευχές γενεθλίων σε δυο βουλευτές, προκαλώντας την αντίδραση κάποιων επικριτών της που την διέκοψαν.

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία καταψήφισε την πρόταση των συντηρητικών αντιπάλων της για συζήτηση, αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Τα ηγετικά μέλη των Πρασίνων και του FDP εξέφρασαν τη λύπη τους για τον χειρισμό των γεγονότων στην Bindestag.

Keywords
Τυχαία Θέματα