ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,3% το 2021 και 5,4% το 2022 στην Ελλάδα

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

Πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,3% το 2021 και κατά 5,4% το 2022 περιλαμβάνεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η πρόβλεψη αυτή είναι κατώτερη από αυτή που διατύπωσε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος εκτίμησε ότι το ΑΕΠ

για το 2021 θα αυξηθεί 4,2%. Θυμίζουμε πως ο στόχος που έχει τεθεί στον Προϋπολογισμό του 2021 ήταν 4,8%.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως και αποτελεσματικά με το ξέσπασμα της κρίσης υιοθετώντας ένα δημοσιονομικό πακέτο το οποίο ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και να περιοριστούν οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ υπάρχουν ουσιαστικές αβεβαιότητες και πτωτικά ρίσκα που σχετίζονται με την πανδημία, με τα NPEs και με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ από την άλλη πλευρά η υλοποίηση των σχεδίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη.

Προειδοποιεί ακόμη ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων επανέρχεται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ αναφέρει πως αναμένεται να μειωθεί μεσοπρόθεσμα και πως τόσο οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, όσο και η ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το Ταμείο (το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ που οφείλει), είναι εξασφαλισμένες από διάφορους αρνητικούς κινδύνους.

«Μετά από μια ανοδική πορεία το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να κορυφωθεί το 2021 και να μειωθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα πριν από την πανδημία. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, στηριζόμενο από την διαφορά επιτοκίου-ανάπτυξης και τη σταδιακή επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το μεγάλο απόθεμα μετρητών της κυβέρνησης και η ενεργητική η διαχείριση του χρέους μειώνουν περαιτέρω τους κινδύνους αναχρηματοδότησης», τονίζεται σχετικά.

Πάντως, σημειώνει πως εάν ενσκήψει εάν σοβαρό σοκ η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη της ευρωζώνης.

ΔΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα