Κομισιόν: Σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής και το 2022

Με στόχο να διαθέσει δημοσιονομικό χώρο στα κράτη μέλη καθώς συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση του κορονοϊού με την σταδιακή άρση των περιορισμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ότι η γενική ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023.

Η ενεργοποίηση της ρήτρας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2020 επέτρεψε στα κράτη μέλη να αντιδράσουν άμεσα και να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα για να μετριάσουν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Η Κομισιόν αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική το 2021 και το 2022. Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την πρόωρη απόσυρση της στήριξης και τα καλεί να κάνουν πλήρη χρήση της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

"Η εφαρμογή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου θα βοηθήσει να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, θα ενισχύσει την δυνητική ανάπτυξης και απασχόληση, θα μειώσει τις ανισορροπίες και θα βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά", αναφέρει η Επιτροπή και προσθέτει: "το 2022, οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να διαφοροποιούνται ολοένα και περισσότερο, ενώ όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να προστατεύσουν τις επενδύσεις για να στηριχθεί η ανάκαμψη. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιδιώξουν πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σε μεσοπρόθεσμη βάση".

ΓΕΝΙΚΗ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣΚΟΜΙΣΙΟΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα