Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών: Στα €54 εκατ. οι ζημιές του 2020 από κέρδη 225 εκατ. ευρώ το 2019

Η εταιρεία θα λάβει περίπου ισόποση αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. 

Στα 54,241 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές προ φόρων της εταιρείας Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών Α.Ε., που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2020

που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα οι ζημιές οφείλονται στην κρίση της πανδημίας COVID-19 η οποία είχε βαθιά και διαρκή επίδραση στην εταιρεία και γενικότερα στην αεροπορική βιομηχανία.

Με εξαίρεση το έτος του κορωνοϊού 2020 και το τρέχον, η εταιρεία ΔΑΑ είναι από τις πιο κερδοφόρες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας διαχρονικά πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους. Ενδεικτικά να θυμίσουμε πως το 2019 τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 506 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη (μετά φόρων) σε 174,4 εκατ. ευρώ. Το προ φόρων αποτέλεσμα ήταν 225 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, το 2020 τα έσοδα μειώθηκαν κάθετα λόγω της πανδημίας στα 186,19 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα (μετά από φόρους) ήταν αρνητικό κατά 41,9 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε στα 8,08 εκατομμύρια επιβάτες, το χαμηλότερο επίπεδο κίνησης που βίωσε ποτέ, παρουσιάζοντας μείωση 68,4% έναντι του αντίστοιχου επιπέδου του 2019. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της απότομης πτώσης της κίνησης λόγω της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου. .
Η άνευ προηγουμένου διακοπή των λειτουργιών είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές ζημιές για την εταιρεία με τα λειτουργικά έσοδα μειωμένα κατά 63,25% (ή κατά €320,5 εκατ.) σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση και – παρά τα σημαντικά μέτρα για μείωση των λειτουργικών δαπανών – τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2020 μειώθηκαν κατά 81,33% (ή κατά €273,7 εκατ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια, η Εταιρεία Αεροδρομίου κατέγραψε Ζημίες Προ Φόρων ύψους €54,2 εκατ.

Αποζημίωση

Παρά τις ζημιές, η εταιρεία χάρη στα πολυάριθμα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, είχε μια υγιή ταμειακή ρευστότητα στο τέλος του 2020 της τάξεως των €356,3 εκατ., εξασφαλίζοντας επαρκή ρευστότητα για το εγγύς μέλλον, επιτρέποντάς της να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της.

Εκτός από την πλούσια ρευστότητα που διαθέτει η εταιρεία θα λάβει αποζημίωση τουλάχιστον 51,6 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη από την πανδημία του κορωνοϊού για το έτος 2020 και προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Γι΄αυτό το σκοπό, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή σχετική διάταξη νόμου προσφάτως. Το ύψος της αποζημίωσης κινείται στο ύψος των ζημιών προ φόρων του 2020 και μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το κατά πόσο θα επηρεασθεί και το τρέχον έτος.

Εκτός από την ειδική αυτή αποζημίωση η εταιρεία έκανε χρήση όλων των μέτρων οικονομικής στήριξης της πολιτείας συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία και της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Προσωπικό

Ωστόσο, στις οικονομικές καταστάσεις του 2020 η διοίκηση αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια του 2020, ο αριθμός του απασχολούμενου δυναμικού ήταν 530 εργαζόμενοι σε σύγκριση με 774 εργαζόμενους το 2019 (ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης), αντανακλώντας την προσαρμογή που έγινε στο πρόγραμμα εργασίας των εργαζομένων ως ανταπόκριση στις επιπτώσεις της πανδημίας».

Αυτό βέβαια, δηλαδή η αναφερόμενη μείωση του προσωπικού δεν θα μπορούσε να συμβεί και ταυτόχρονα η εταιρεία να κάνει χρήση των ευεργετικών μέτρων οικονομικής στήριξης της πολιτείας γατί το δημόσιο έθεσε ως προϋπόθεση τη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων.

Το Businesneews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας κ. Γιώργο Αρώνη, ο οποίος υπογράφει και την έκθεση διαχείρισης του Δ.Σ., διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μείωση προσωπικού αλλά για αναστολή συμβάσεων εργασίας, στο πλαίσιο της χρήσης των ευεργετικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Προοπτική για το 2021

Σε ότι αφορά το τρέχον έτος 2021, η διοίκηση σημειώνει ότι παραμένει μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την ανάκαμψη της κίνησης, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και οι περισσότερες χώρες βίωσαν νέο κύμα πανδημίας. Η πρόβλεψη για την κίνηση επιβατών το 2021 ανέρχεται σε 11,5 εκατομμύρια, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το 2020, αλλά εξακολουθεί να είναι 55% χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Επιπλέον, η πρόβλεψη παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, δεδομένου ότι η εξέλιξη της πανδημίας, η διαδικασία διάθεσης εμβολίων, οι δράσεις σε επίπεδο ΕΕ για το συντονισμό των ταξιδιωτικών μέτρων και τα πιθανά πιστοποιητικά υγείας ή εμβολιασμού αποτελούν όλα παραμέτρους υπό εξέλιξη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα