Διαζύγιο με τη διαφάνεια έχει πάρει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Θύμιος Μπουλούτας από τη θυγατρική που είχε εκδώσει το ομόλογο;

Συνέχεια στην υπόθεση της ξαφνικής αλλαγής Χρηματιστηρίου για το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το «The International Stock Exchange» στη Βιέννη υπάρχει και φαίνεται προκάλεσε προβλήματα στη διοίκηση της εταιρείας, τα οποία αποφεύγει να ανακοινώνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η είδηση που δεν γνωστοποιήθηκε στην Ελλάδα

είναι πως στις 16 Ιουλίου 2021, δηλαδή δύο ημέρες μετά τη διάθεση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Θύμιος Μπουλούτας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη βρετανική θυγατρική Ellaktor Value Plc, η οποία έχει εκδώσει το ομόλογο το οποίο ήταν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο «The International Stock Exchange». Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου (https://tisegroup.com/market/companies/7879), η παραίτηση γνωστοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου αλλά ισχύει αναδρομικά από τις 9 Ιουλίου.
Λεπτομέρεια με σημασία είναι ότι ο Θύμιος Μπουλούτας είχε οριστεί στην ELLAKTOR Value μόλις μερικές εβδομάδες μαζί με τον οικονομικό διευθυντή Δημοσθένη Ρέβελα, αντικαθιστώντας αντίστοιχα τον Αρ. Ξενόφο (πρώην CEO) και τον Γιώργο Πουλόπουλο (πρώην CFO).
Ο λόγος της ασυνήθιστης αυτής κίνησης φαίνεται να είναι, λένε οι πληροφορίες, ότι οι υπεύθυνοι κανονιστικής συμμόρφωσης του Χρηματιστηρίου έμαθαν από το ενημερωτικό δελτίο για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον κ. Μπουλούτα για χειραγώγηση μετοχής και παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και γνωστοποίησαν ότι συνιστούν παραβίαση των όρων του ομολόγου. Η κίνηση παραίτησης Μπουλούτα από τη θυγατρική που είχε εκδώσει το ομόλογο την Ellaktor Value Plc, δεν ικανοποίησε τις χρηματιστηριακές υπηρεσίες. Ίσως μια παραίτηση από διευθύνων σύμβουλος της μητρικής να ικανοποιούσε εφόσον επιβαρύνεται με τα πρόστιμα αυτής της μορφής.
Μπροστά στο αδιέξοδο, φαίνεται ότι βρέθηκε η λύση να μεταφερθεί το ομόλογο σε άλλη χρηματιστηριακή αγορά της Βιέννης MTF κάτι, που ανακοινώθηκε επίσημα στις 6 Αυγούστου. Πρόκειται για τη μόνη γνωστή υπόθεση εταιρικού ομολόγου που άλλαξε χρηματιστήριο για γεγονότα που σχετίζονται με το παρελθόν του διευθύνοντος συμβούλου.
Ωστόσο, ο αμφιλεγόμενος αυτός χειρισμός και οι λόγοι της αλλαγής δεν γνωστοποιήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ανακοινώθηκε μόνον το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου θα γίνεται σε άλλο χρηματιστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα