Χρ. Δήμας: Ετοιμάζεται νόμος για spin-off δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε ερευνητικά κέντρα

Η αλλαγή του θεσμικού πλαίσιο αποτελεί κομβικό βήμα για την ισχυρότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Νέο νόμο για το διαχωρισμό (spin-off) ιδεών που γεννώνται σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα και μπορούν να βγουν στην αγορά και να μετατραπούν σε εμπορικές εταιρείες ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπυξης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας σε εκδήλωση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται λόγω covid-19 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαίσιο αποτελεί κομβικό βήμα

για την ισχυρότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έτσι ώστε να αυξηθούν τα προγράμματα και οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Δήμα στόχος είναι να αυξηθούν οι ιδιωτικές δαπάνες στην έρευνα και ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει προετοιμασία και έχουν παρθεί πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η αύξηση των υπεραποσβέσεων για δαπάνες R&D στις επιχειρήσεις, και η εξαίρεση των ερευνητών από το ενιαίο μισθολόγιο.

Πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκε η πρώτη από τις δύο προσκλήσεις οι οποίες προορίζονται για να στηρίξουν τη δημιουργία και ανάπτυξη Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας από Ερευνητικά Κέντρα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Πρόκειται για ένα τομέα στον οποίο -πλην μερικών εξαιρέσεων- η χώρα μας υστερεί σημαντικά.

Ο σκοπός της Πρόσκλησης είναι να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δομές, οι διαδικασίες και οι ανθρώπινοι πόροι που θα υποστηρίζουν τη Μεταφορά Τεχνολογίας σε Ερευνητικούς φορείς και ΑΕΙ στα οποία δεν λειτουργεί Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας για πάνω από ένα χρόνο ή/και δεν έχουν εγκεκριμένες διαδικασίες και πολιτικές για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Ο Άξονας Β ο οποίος θα προκηρυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφορά στα πιο ώριμα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και τους επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξή τους, αλλά και τον συνδυασμό "δυνάμεων" μεταξύ τους, καθώς και τη στήριξη Γραφείων του Άξονα Α εν είδει "δικτύων συνεργασίας".

Η συνολική χρηματοδότηση της ωρίμανσης και ανάπτυξης του οικοσυστήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ προερχόμενη από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔΗΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα