Ασταμάτητες οι τιμές χονδρικής στην Ιαπωνία

Το φαινόμενο της έντασης των πληθωριστικών πιέσεων επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. 

Οι τιμές χονδρικής της Ιαπωνίας αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών αντανακλώντας το υψηλότερο κόστος των εμπορευμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη. Πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, που ωθεί τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν το υψηλότερο κόστος στα νοικοκυριά.

Ο δείκτης τιμών εταιρικών αγαθών (CGPI), ο οποίος μετρά τις τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες μεταξύ τους για τα προϊόντα τους αυξήθηκε 4,9% τον Μάιο σε σύγκριση με τον

Μάιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας ενώ οι εκτιμήσεις ήταν για αύξηση 4,5%. Προηγήθηκε αύξηση 3,8% τον Απρίλιο που ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Οι τιμές του πετρελαίου και του άνθρακα σημείωσαν άνοδο 53,5% τον Μάιο ενώ οι τιμές των μη σιδηρούχων μετάλλων αυξήθηκαν 41,6%, καθώς η ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ και της Κίνας αύξησε το κόστος πρώτων υλών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of Japan.

Οι τιμές της ξυλείας αυξήθηκαν 9,7%, αντικατοπτρίζοντας την έλλειψη πρώτων υλών και την αυξανόμενη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την Ιαπωνία, όπου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της πανδημίας έχει επηρεάσει την κατανάλωση, καθιστώντας δύσκολο για τους λιανοπωλητές να χρεώνουν περισσότερο τα νοικοκυριά μετακυλίοντας το κόστος.

Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα είδε επίσης τις τιμές των εργοστασίων της να αυξάνονται με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό εδώ και 12 χρόνια.

ΙΑΠΩΝΙΑΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα