Ασταμάτητες οι μετοχές στην Ευρώπη, με άνοδο και η Αθήνα παρά την πτώση της ΔΕΗ

Σήμερα εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι νέες μετοχές της ΔΕΗ που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. 

Μετά από τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών που καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης των μετοχών Stoxx 600 ξεκίνησε την ημέρα σήμερα Τρίτη με νέα άνοδο 0,2% με αιχμή τις τηλεπικοινωνίες ενώ αντίθετα υποχωρούν οι τιμές των μετοχών εταιρειών που σχετίζονται με

τις κατασκευές και τα υλικά.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών που μέχρι και χθες κατέγραφε μικρές διολισθήσεις επί πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, ξεκίνησε την ημέρα με άνοδο 0,31% καθώς αντιδρούν ανοδικά μετοχές των τραπεζών, της Coca Cola HBC και του ΟΠΑΠ. Πτώση 2% σημειώνει η μετοχή της ΔΕΗ καθώς σήμερα εισάγονται για διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της εταιρείας που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άλλο ένα ρεκόρ παρά την πτώση των μετοχών εταιρειών εξόρυξης μεταλλευμάτων, μετά από τα σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ που βοήθησαν να εκτονωθούν οι φόβοι για αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Η Λαγκάρντ, ναι μεν παραδέχτηκε ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν αλλά θα εξασθενίσει το επόμενο έτος, επομένως τυχόν αυστηρότερη πολιτική τώρα θα έπληττε την οικονομία ακριβώς καθώς η αύξηση των τιμών αρχίζει να μετριάζεται από μόνη της.

Επίσης, φαίνεται πως οι εντάσεις που κλιμακώνονται στην Ευρώπη, λόγω της συσσώρευσης στρατευμάτων της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα (το ΝΑΤΟ να προειδοποιεί ότι θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας) και της νέας μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, δεν απασχολούν τις αγορές.

Στην Ασία οι αγορές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών παρέμειναν σταθερά μετά το κλείσιμο της αγοράς. Σημαντικά εταιρικά νέα και ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα