Ασιατικά χρηματιστήρια: Με μικτά πρόσημα οι συνεδριάσεις - Πτώση 2% του πετρελαίου

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,81%.

Μικτές τάσεις επικρατούν στα ασιατικά χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας (14/3), καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν το νέο κύμα κορονοϊού στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να είναι ασταθείς εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ

σημείωσε πτώση 3,81%, με τις κινεζικές μετοχές τεχνολογίας να υποχωρούν: η Tencent υποχώρησε 4,51%, η Alibaba διολίσθησε 7,82% και η Meituan έπεσε 11,23%. Ο δείκτης Hang Seng Tech υποχώρησε περισσότερο 7%. Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν επίσης χαμηλότερες, με το Shanghai composite να υποχωρεί 1,3% ενώ το στοιχείο Shenzhen υποχώρησε 1,612%.

Κατά τα άλλα, το Taiex της Ταϊβάν υποχώρησε 0,15%. Οι μετοχές της Hon Hai Precision Industry, γνωστής και ως Foxconn να σημειώνουν πτώση 0,97%. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Apple ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές του στην πόλη Shenzhen της Κίνας για να συμμορφωθεί με τους τοπικούς περιορισμούς για την Covid, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε επίσης 0,85%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,81% ενώ ο δείκτης Topix ενισχύθηκε 0,95%. Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κέρδισε 1,09%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας διαπραγματεύτηκε 1,62% χαμηλότερα.

Οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος διακόπτει τη ναυτιλία και τις αεροπορικές μεταφορές. Αλλού, οι αγορές παρακολούθησαν επίσης ένα πρόσφατο κύμα λοιμώξεων Covid στην Κίνα - συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πόλης Shenzhen. «Η Κίνα βιώνει το μεγαλύτερο κύμα COVID από το τέλος του εθνικού lockdown τον Μάρτιο του 2020», έγραψαν οι Raymond Yeung και Zhaopeng Xing της ANZ Research . «Εάν το lockdown παραταθεί, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα επηρεαστεί σημαντικά. Είναι πολύ νωρίς για εμάς να αλλάξουμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ (5,0%) για το 2022, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για τον αντίκτυπο ενός μερικού lockdown στις οικονομικά πλούσιες επαρχίες», ανέφεραν.

Πτώση 2% στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στη διαπραγμάτευση στην Ασία, με τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent να υποχωρούν κατά 2,07% στα 110,34 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 2,45% στα 106,65 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα λόγω των ελπίδων προσφοράς, πριν αυξηθούν ξανά για να κλείσουν την εβδομάδα. Στην Ασία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι όλοι οι κύριοι εισαγωγείς πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα