Άρση ασυλίας για βουλευτή της Λετονίας - Κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε για την άρση της ασυλίας βουλευτή της αντιπολίτευσης, την Πέμπτη, υπό την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσία, χωρίς να διευκρινιστούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξήντα εννέα μέλη του κοινοβουλίου των 100 εδρών ψήφισαν υπέρ στο να παραχωρηθεί στους εισαγγελείς το δικαίωμα να ασκήσουν δίωξη, να ανακρίνουν ή να συλλάβουν τον Γιάνις Αντάμσονς, από το αριστερόστροφο φιλορωσικό Κόμμα Αρμονίας, σε έρευνα για κατασκοπεία για λογαριασμό μιας ξένης χώρας.

Ο Αντάμσονς

είπε στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις υποψίες του εισαγγελέα. "Ειλικρινά, δεν αισθάνομαι ότι έχω κάνει κάτι κακό", είπε.

Η Λετονία θεωρείται από πολλούς ως προπύργιο ενάντια στη Ρωσία σε μια όλο και πιο εχθρικά αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ της Δύσης και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Ρωσόφωνοι αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Ένας συνασπισμός πέντε μικρών κομμάτων εμπόδισε το Κόμμα Αρμονίας να σχηματίσει κυβέρνηση το 2018, παρά τη νίκη στις εκλογές στη χώρα των 1,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Μάρις Κουτσίνσκις, δήλωσε στο Reuters, ότι οι εισαγγελείς παρουσίασαν στους βουλευτές, σε μια κλειστή συνεδρίαση την Πέμπτη, τις υποψίες τους για τον Αντάμσονς, που τον περιγράφουν ως κατάσκοπο της Ρωσίας.

"Οι εισαγγελείς παρουσίασαν σοβαρούς λόγους για την έναρξη της έρευνας", πρόσθεσε ο Κουτσίνσκις.

ΛΕΤΟΝΙΑΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα