Απογειώνονται οι τιμές: Ξεπέρασε τα 110 δολάρια το πετρέλαιο και τα 2 ευρώ η αμόλυβδη στα ελληνικά νησιά

Πλαφόν κέρδους ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στα καύσιμα και όλα τα προϊόντα που η τιμή τους επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά. 

Η τιμή του βαρελιού του αργού West Texas Intermediate (WTI) απογειώθηκε , αυξανόμενη κατά σχεδόν 5%, ενώ αυτή του βαρελιού του Brent, του ευρωπαϊκού αργού αναφοράς, ξεπέρασε τα

110 δολάρια, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Και τα δύο είδη μαύρου χρυσού έφθασαν την Τετάρτη (2/3) σε νέα ύψη, στα 108,64 δολάρια το βαρέλι του WTI, στα 110,09 δολάρια το βαρέλι του Brent.

Στο 1,918 ευρώ η αμόλυβδη στην Ελλάδα

Στο μεταξύ και πριν οι νέες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περάσουν στον καταναλωτή, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βεναζίνης (95 οκτανίων) στην Ελλάδα την Tρίτη 1η Μαρτίου 2022 είχε φθάσει το 1,918 ευρώ το λίτρο που είναι νέo ιστορικό ρεκόρ. Το diesel κίνησης βρίσκεται στα 1,65 ευρώ το λίτρο και το diesel Θέρμανσης στο 1,3 ευρώ το λίτρο.

Εννοείται ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η αμόλυβδη βεναζίνη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο. Στο νομό Κυκλάδων η μέση τιμή βρέθηκε στα 2,117 ετυρώ το λίτρο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και στο νομό Δωδεκανήσου τα 2,053 ευρώ.

Για αυτό το λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες βράδυ πως θα επιβληθεί πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση.

Διευκρίνισε ότι η σχετική διάταξη - τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Αποδέσμευση αποθεμάτων από ΗΠΑ, αν χρειαστεί

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της, είπε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου κατά την πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης». Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα», εάν κρίνει πως είναι «απαραίτητο».

Keywords
Τυχαία Θέματα