Αντώνης Λακιώτης, CEO Λακιώτης Α.Ε.: «Είναι εποχή για επενδύσεις»

Σε επενδύσεις άνω των δύο  εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες θα προβεί η εταιρεία ειδών υγιεινής και πλακιδίων Λακιώτης, εν μέσω ενός ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος. 

Με 43 χρόνια αξιοσημείωτης παρουσίας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των ειδών υγιεινής και πλακιδίων, η εταιρεία Λακιώτης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του καταναλωτή ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης, και εκ των leaders της αγοράς.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

Συνολικά εννέα showrooms σε όλη την Ελλάδα, ένας πρότυπος εκθεσιακός χώρος 14.000 τ.μ. στο Ίλιον και ένα υπερσύγχρονο κέντρο διανομής και αποθήκευσης συνολικής έκτασης 54.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, εξυπηρετούν καθημερινά τις ανάγκες πελατών με υψηλές απαιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, ως αποτέλεσμα της διαρκούς επιχειρηματικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 1978, όταν και ιδρύθηκε η εταιρεία Λακιώτης, είναι η κατάταξή της, ανάμεσα στις 400 μεγαλύτερες ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις σε όρους μεριδίων αγοράς και ρυθμών ανάπτυξης.

Ο Αντώνης Λακιώτης, μιλώντας στο BusinessNews.gr, κάνει έναν απολογισμό της δύσκολης περιόδου του κορονοιού, αναφέρεται στη συνεχή ενίσχυση των πωλήσεων μέσα από το e-shop της εταιρείας και αποκαλύπτει την πρόθεσή του νέες επενδύσεις μέσα στο 2022.

Για αρχή, θα ήθελα να μου δώσετε μια εικόνα για την πορεία της Λακιώτης Α.Ε. σε όλη την δύσκολη περίοδο του κορονοιού.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού, όπου η οικονομία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, η εταιρεία μας πέτυχε υψηλή κερδοφορία. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το 2020, ένα έτος με κλειστά καταστήματα και πολλαπλές δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα, τα έσοδα της Λακιώτης ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη τα 670.500 ευρώ. Αναμένουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για το 2021, καθώς, ήδη, από τα στοιχεία που έχουμε προς το παρόν στη διάθεσή μας, το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς.

Ως εκ τούτου, με φόντο μια δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, ποιοι ήταν οι πυλώνες στους οποίους βασιστήκατε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να ενισχύσετε την πορεία της εταιρείας;

Είναι τρεις αυτοί οι πυλώνες στους οποίους βασιστήκαμε, στο πλαίσιο, βέβαια, μιας συνεχούς εξέλιξης της εταιρείας και όχι μόνο λόγω κορονοιού: Η πολυεπίπεδη εισαγωγική-εξαγωγική μας δραστηριότητα, η οποία υπήρχε και από τα προηγούμενα χρόνια, η στέρεη διείσδυση στη λιανική, αλλά και η εδραίωση στη χονδρική πώληση.

Διανύετε τον 43ο χρόνο δραστηριοποίησης στον ευρύτερο χώρο των ειδών υγιεινής. Πως καταφέρατε να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό;

Το καταφέραμε αξιοποιώντας την τεχνοκρατική αντίληψη και την εμπειρία στο management. Με αυτόν, κυρίως, τον τρόπο κατορθώσαμε να ενισχύσουμε την εταιρεία έναντι του ανταγωνισμού, δημιουργώντας, την ίδια στιγμή, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή, ως επιστέγασμα της αναπτυξιακής της στρατηγικής, την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των capital controls στην Ελλάδα, η εταιρεία συνέχισε την ανοδική της πορεία με υψηλή ρευστότητα και χωρίς κανένα εξωτερικό δανεισμό παρέμεινε μία υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύξατε και το e-shop σας, στο οποίο κάποιος μπορεί να βρει αναλυτικά όλα τα προϊόντα σας. Επρόκειτο για φυσική συνέχεια της αναπτυξιακής πορείας σας ή τελικά ανάγκη λόγω της εμφάνισης της πανδημίας; Κατέχει πλέον μεγάλο μέρος των πωλήσεών σας;

Είναι γεγονός ότι εκτός των φυσικών καταστημάτων, όπου οι πελάτες μας εδώ και τέσσερις δεκαετίες μπορούν με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών μας, να βρουν μεγάλη ποικιλία από όλα τα προϊόντα ειδών υγιεινής και πλακιδίων, η εταιρεία διαθέτει ισχυρή παρουσία και στο διαδίκτυο σημειώνοντας από χρόνο σε χρόνο, συνεχή εξέλιξη.

Ισχύει ότι τα lockdown και ο φόβος της πανδημίας εμπόδισαν τον κόσμο να επισκεφτεί τα φυσικά καταστήματα. Αυτό το γεγονός, όμως, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι δεν επηρέασε στο ελάχιστο τις πωλήσεις μας, καθώς οι ηλεκτρονικές αγορές κυμάνθηκαν γενικά σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Εκτός από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, είχατε προχωρήσει σε μια σημαντική επένδυση και στα Logistics… πολύ πριν υποχρεωθούν όλοι να το κάνουν λόγω της κατάστασης. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την κίνηση.

Την περίοδο που οι ανταγωνιστές του κλάδου επέλεγαν πιο συντηρητικές πολιτικές μέχρι η οικονομία να ορθοποδήσει, η εταιρεία Λακιώτης επένδυσε στην υποδομή της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος ERP και στις προσλήψεις καταρτισμένου προσωπικού προκειμένου να σχηματίσει τον αναπτυξιακό της πυλώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην παρούσα φάση, η εταιρεία να διαθέτει περισσότερα από 8.000 προϊόντα σε απόθεμα και μάλιστα έτοιμα προς παράδοση εντός 24ώρου, το οποίο, αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι αριθμός-ρεκόρ για τον κλάδο. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η Λακιώτης έναντι του ανταγωνισμού.
Εξάλλου, αποδεικνύει και την πολύ καλή μακροχρόνια σχέση που έχει δημιουργήσει η εταιρεία μας με κορυφαίους προμηθευτικούς οίκους του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού.
Επιπρόσθετα, η επιχειρησιακή δυνατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας συμπληρώνεται και ενισχύεται από ένα ιδιόκτητο στόλο 20 οχημάτων, τα οποία συμπληρώνουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παράδοσης.

Διανύουμε μια εποχή που ο πελάτης και οι ανάγκες του βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο κατά την πώληση όσο και μετά;

Η πελατοκεντρική προσέγγιση είναι πρώτα τρόπος σκέψης για εμάς και μετά διαδικασίες και εργαλεία. Για τον λόγο αυτό οι πελάτες μας, μας εμπιστεύονται σε όλα τα στάδια της διαδρομής τους (customer service), από τη στιγμή της πρώτης επαφής μέχρι και μετά την πώληση (after sales service).

Εν όψει και της νέας χρονιάς, ποιά είναι τα σχέδια της εταιρείας για το άμεσο μέλλον; Είναι τελικά εποχή για επενδύσεις ή όχι;

Είναι εποχή για επενδύσεις. Η εταιρεία μας, με όραμα και δέσμευση για συνεχή ανάπτυξη έχει καταρτίσει ένα βραχυπρόθεσμο πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση νέων επενδύσεων άνω των 2 εκατ. ευρώ που θα μας δώσει ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Μέσω αυτού, εξάλλου, θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες ακόμα πιο υψηλών προδιαγραφών, συνδυάζοντας ποιότητα, καινοτομία, τεχνογνωσία και περιβαλλοντική ευαισθησία.

Keywords
Τυχαία Θέματα