ΑΑΔΕ: Έλεγχοι για κρούσματα διαφθοράς με επιστροφές φόρου, μετά το σκάνδαλο της Χαλκίδας

Ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή για εσωτερικό έλεγχο επί της διαδικασίας επιστροφών φόρων, αλλά και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Η υπόθεση διαφθοράς της Χαλκίδας, βάζει πλέον στο «μικροσκόπιο» χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, καθώς στην ΑΑΔΕ έχει σημάνει "συναγερμός" Ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή για εσωτερικό έλεγχο επί της διαδικασίας επιστροφών φόρων, αλλά και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής

ενημερότητας.

Ο επανέλεγχος θα γίνει παράλληλα με τη διενέργεια δειγματοληπτικών εσωτερικών ελέγχων σε όλες τις Εφορίες της χώρας, με αιχμή υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ. Παράλληλα θα ελεγχθούν υποθέσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας από τους εφόρους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες. Έλεγχος θα γίνει και στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας αν και η χρήση της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις κεντρικά, περιορίζεται δραστικά η ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο έλεγχος από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ στην ΔΟΥ Χαλκίδας, μέσω της εξέτασης και ανάλυσης όλων των αρχείων, . Με εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις, ιδίως αυτές που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και έχει ξεκινήσει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας καιμεταφέρονται στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης εφορίας, ενώ οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής και του κεφαλαίου στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕ.ΦΟ.Κ.) Αττικής.

Οι επστροφές φόρων

Με τους ελέγχους στις διαδικασίες επιστροφών φόρου και φορολογικής ενημερότητας, στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός τυχόν περιπτώσεων υπόγειων συναλλαγών μεταξύ των φορολογικών αρχών και των φορολογούμενων και παραβίασης των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ φέτος θα διενεργηθούν 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις επιστροφές φόρου, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί μετά την υπόθεση των εκβιασμών από υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας.

Το 2024 η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να επιστρέψει φόρους ύψους 6,588 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στο μέτωπο του ΦΠΑ στόχος είναι η επίσπευση των διαδικασιών με διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95% μέσω αυτοματοποιημένης αξιολόγησης σε περιοδική βάση.

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρου εισοδήματος τα τελευταία στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό οι οποίοι δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα που δικαιούνται και μάλιστα σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την ημέρα που υπέβαλαν τη δήλωση τους. Την ίδια ώρα για περίπου 1 στους 4 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου ΑΑΔΕ προχώρησε στον συμψηφισμό του ποσού με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή με άλλες φορολογικές οφειλές.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη. Για άλλους 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9,03 εκατ. ευρώ . Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες επέστρεψαν συνολικά το ποσό των 24.182 ευρώ. Συνολικά μέχρι στιγμής η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 29,32 εκατ. ευρώ σε 126.901 φορολογούμενους ή στο 90,69% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει δήλωση με βάση την οποία προέκυψε εκκαθαριστικό σημείωμα.

Keywords
Αναζητήσεις
aade--elegchoi-gia-krousmata-diafthoras-me-epistrofes-forou-meta-to-skandalo-tis-chalkidas.htm
Τυχαία Θέματα