SKY express: Επενδύει 700 εκατ. ευρώ και κοιτάζει και πέρα από την Ευρώπη

Συμφωνία ορόσημο για την απόκτηση 6 νέων ATR 72-600 μέσα στο 2021. Τα επόμενα σχέδια του Ομίλου IOGR του Γιάννη Γρύλου.

Όλο και περισσότερο «ανοίγει τα φτερά της» η SKY express και προχωρά σε νέες κινήσεις ανάπτυξης. Το Σάββατο 10 Ιουλίου με φόντο το κυκλαδίτικο τοπίο της Πάρου, η αεροπορική εταιρεία του Ομίλου IOGR του Γιάννη Γρύλου υπέγραψε συμφωνία με την ATR για την απόκτηση των συνολικά έξι νέων υπερσύγχρονων “πράσινων” αεροσκαφών.

Στην ειδική εκδήλωση, το παρών έδωσαν η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι Δήμαρχοι Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος και Αντιπάρου κ. Αναστάσιος Φαρούπος, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, η αερολιμενάρχης Πάρου Στέλλα Σαρρή και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Πάρου και φορέων του Τουρισμού. Επίσης παρευρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ATR κ. Stefano Bortoli ο οποίος ταξίδεψε από τη Γαλλία για τον σκοπό αυτό.

700 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του στόλου

Η συμφωνία για την απόκτηση 6 νέων ATR 72-600 αποτελεί επένδυση ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και η παράδοση όλων των αεροσκαφών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους. Σημειώνεται πως η απόκτηση των 6 νέων αεροσκαφών ATR 72-600 έρχεται μετά την απόκτηση 6 Airbus τύπου Α320neo το φθινόπωρο 2020, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Γρύλος στην σχετική συνέντευξη η συνολική επένδυση της SKY Express για την ενίσχυση αυτή του στόλου της, συμπεριλαμβανομένων και των όσων χρειάζονται προκειμένου να ενσωματωθούν επιτυχώς στο δρομολόγια της (πχ εκπαιδεύσεις προσωπικού, τεχνικές εργασίες κλπ) ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρω, τα οποία δήλωσε πως προέρχονται από ιδία κεφάλαια, ενώ υπογράμμισε πως η εταιρεία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επενδύει αλλάζοντας το τοπίο των αερομεταφορών στη χώρα μας.

Το βλέμμα πέρα από την Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί πως η SKY express αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας και εισέρχεται στις διεθνείς πτήσεις καλύπτοντας συνολικά 48 προορισμούς σε 9 χώρες. Έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες interline με παγκόσμιας εμβέλειας αεροπορικές εταιρείες όπως οι KLM, Air France, Qatar Airways, Middle East Airlines, και Cyprus Airways. Ο κ. Γρύλος βάζει, όμως, τον πήχη ακόμη πιο ψηλά καθώς όπως ανέφερε πως στόχος της SKY Express είναι στο μέλλον να επεκταθεί και με δρομολόγια εκτός Ευρώπης, κάνοντας λόγο για τις σημαντικές ευκαιρίες που παρατηρούνται στην αγορά της Κίνας και της Ινδίας. Τόνισε, βέβαια, πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα καθώς αυτή την στιγμή προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της σημαντικής επένδυσης που έγινε στον στόλο, ενώ ανέφερε επίσης πως για πτήσεις σε άλλες ηπείρους η εταιρεία θα χρειαστεί να αποκτήσει άλλου είδους αεροσκάφη. «Πρέπει πρώτα να αφομοιώσουμε αυτά που κάνουμε τώρα και μετά να προχωρήσουμε σε περαιτέρω επέκταση» σημείωσε.

«Πράσινος» στόλος

Προς το παρόν, λοιπόν, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία, συνεχίζει τη συστηματική επένδυση της για τον εμπλουτισμό του ήδη “πράσινου” στόλου (green fleet) της. Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της εταιρείας, μετά την παράδοση των καινούργιων ATR 72-600, η SKY express θα διαθέτει τον νεότερο και πιο περιβαλλοντικά φιλικό στόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα ATR 72-600 αποτελούν τη νέα γενιά αεροσκαφών και διακρίνονται για τη μειωμένη επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον. Στα βασικά χαρακτηριστικά τους εντάσσεται η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, η αυξημένη αυτονομία, η προσαρμογή σε συνθήκες ζέστης ή κρύου και οι σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (40% λιγότερα CO2 σε κάθε πτήση).

Πίστη στον Ελληνικό Τουρισμό

Επιπρόσθετα, η επένδυση αυτή πέρα από σημαντικό ορόσημο για την πορεία της SKY Express,αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Τα νέα αεροσκάφη είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της εγχώριας αεροπλοΐας και όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της SKY Express είναι ιδανικά για τις γεωγραφικές συνθήκες μετακίνησης εντός Ελλάδας και ειδικότερα στα ελληνικά νησιά.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γρύλλος δήλωσε αισιόδοξος, δεδομένων των συνθηκών, για την πορεία του τουρισμού και ανέφερε πως παρατηρούνται υψηλής κρατήσεις από την Γερμανία και θετικά πρώτα στοιχεία όσον αφορά τις αγορές τις Πολωνίας και της Γαλλίας. Εξέφρασε, ακόμη, την εκτίμηση πως ίσως να παραταθεί η σεζόν μέχρι και τον Οκτώβριο, τονίζοντας πως είναι μεγάλη η επιθυμία των κατοίκων άλλων ευρωπαϊκών χωρών να ταξιδέψουν στην χώρα μας για διακοπές. «Η Ελλάδα σαν προορισμός «ζει» 30 αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε, βέβαια, πως υπάρχει μεγάλο volatily στην αγορά λόγω της κρίσης της πανδημίας αλλά ανέφερε πως η Sky Express έχει καταρτίσει business plan, που εγγυάται την βιωσιμότητα της ακόμη και εάν τα προβλήματα στον χώρο της αεροπλοΐας εξαιτίας της Covid-19 συνεχιστούν για έναν ακόμη χρόνο. Φυσικά, ανέφερε πως η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να αιτηθεί κρατικής βοήθειας αν τα προβλήματα, λόγω των περιοριστικών μέτρων, συνεχιστούν, αλλά διατύπωσε ξεκάθαρα την θέση πως η συγκεκριμένη –γεμάτη προκλήσεις- περίοδος, αποτελεί ευκαιρία για επενδύσεις και κινήσεις ανάπτυξης καθώς μόνο ανοδικά μπορεί να κινηθούν τόσο η παγκόσμια όσο και εγχώρια οικονομία στο μέλλον.


Τα επόμενα βήματα του Ομίλου IOGR

Η συγκεκριμένη φιλοσοφία αντικατοπτρίζεται και στην συνολική πορεία του Όμιλου επιχειρήσεων IOGR, του Γιάννη Γρύλου, που διαθέτει σημαντική παρουσία σε διάφορους τομείς και απασχολεί συνολικά 5.500 εργαζομένους. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του καλύπτει ο κλάδος των αερομεταφορών, τόσο στο πτητικό σκέλος με την SKY express, όσο και της επίγειας εξυπηρέτησης σε συνεργασία με την Skyserv και την Swissport SUD, με παρουσία σε 36 αεροδρόμια της χώρας και πελάτες περισσότερες από 250 αεροπορικές εταιρείες. Σημαντική είναι η παρουσία του Ομίλου και στο χώρο του Τουρισμού, των logistics, της εμπορίας ελαιολάδου (Τerra Creta), κ.α.

Η πιο πρόσφατη επένδυση του Ομίλου αφορά, όπως είχε αποκαλύψει το BusinessNews.gr, την αλυσίδα Βιολογικό Χωριό ενώ είχε προηγηθεί η συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων HotelΒrain. Όσον αφορά την συνέχεια, ο κ. Γρύλλος ανέφερε πως ο όμιλος εξετάζει διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες αλλά έκανε λόγο κυρίως για επενδύσεις σε («ασφαλείς» όπως τις χαρακτήρισε) υποδομές όπως το Λιμάνι του Ηρακλείου καθώς και σε ξενοδοχειακές μονάδες. «Δεν βλέπουμε να έχει ωριμάσει κάποιος άλλος κλάδος για επενδύσεις» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα