Euro2020: Πρωταθλήτρια η Ιταλία στα πέναλτι

Ο Ιταλός τερματοφύλακας Ντοναρούμα απέκρουσε τρία πέναλτι και η Ιταλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο φετινό Euro2020, νικώντας μέσα στην έδρα της στον τελικό την Αγγλία. Ο τελικός έγινε στο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής, αλλά τελείωσε λόγω της παράτασης και των πέναλτι που ακολούθησαν ξημερώματα Δευτέρας. Η Ιταλία νίκησε 3-2 στα πέναλτι μετά από ένα ισόπαλο 90λεπτο 1-1, το οποίο δεν άλλαξε ούτε στην παράταση.

Η Αγγλία προηγήθηκε στο σκορ μόλις στο 2' με το πιο γρήγορο γκολ

στην ιστορία των τελικών. Ο Κέιν ξεκίνησε την αντεπίθεση, ο Τρίπιερ έκανε σέντρα και ο Σο με μονοκόμματο βολέ νίκησε τον Ντοναρούμα στα 117 δευτερόλεπτα, σκοράροντας για πρώτη φορά με την Εθνική του ομάδα.

Ο προπονητής των Άγγλών Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που κατέβασε την ομάδα του με τρεις σέντερ μπακ, είδε τους παίκτες του να κυριαρχούν αρχικά, να βγάζουν δύναμη, πάθος, ένταση. Ωστόσο, σταδιακά οι Ιταλοί πήραν τον έλεγχο. Η Σκουάντρα Ατζούρα του Μαντσίνι κυκλοφόρησε την μπάλα στο κέντρο, με τον Ζορζίνιο να αναλαμβάνει το κουμάντο και το μοίρασμα. Δεν μπορούσε όμως με κανέναν τρόπο να διασπάσει την τριπλή ζώνη άμυνας των αντιπάλων τους και είχε μόνο τον Κιέζα από δεξιά να παλεύει να δημιουργήσει κάποια αναστάτωση.

Σε μία τέτοια στιγμή εκείνος ήταν που με ατομική ενέργεια και μακρινό σουτ (35') απείλησε για μία και μοναδική φορά στο ημίχρονο. Γενικότερα, τα πρώτα 45 λεπτά δεν είχαν καμία απολύτως συγκίνηση, μιας και η Αγγλία παρέμεινε εντελώς παθητική και δεν επιχείρησε σε κανένα σημείο να βγάλει έστω μία καλή κόντρα. Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Ρομπέρτο Μαντσίνι ανακάτεψε την τράπουλα και την άμυνα των Λιονταριών.

Στο ματς πέρασε ο Μπεράρντι στη θέση του Ιμόμπιλε. Ο Κιέζα πέρασε στην αντίθετη πλευρά και έκανε ακόμα καλύτερα πράγματα. Η Ιταλία πλέον απέκτησε ουσία. Ινσίνιε (57') και Κιέζα (62') υποχρέωσαν τον Πίκφορντ να δείξει την κλάση του, κάτι που έκανε και στην ισοφάριση, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τα πάντα μόνος του.

Επειτα από κόρνερ, ο Κριστάντε πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Βεράτι τη δεύτερη, ο Πίκφορντ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Μπονούτσι ισοφάρισε στο 67'. Ηταν το 12ο γκολ παίκτη της Γιουβέντους στη διοργάνωση, κάνοντας σχετικό ρεκόρ, μιας και ξεπέρασε τα 11 της Μπαρτσελόνα από το 2012. Η Ιταλία συνέχισε να πιέζει, η Αγγλία δεν έβγαζε αντίδραση.

Τα πέναλτι...

Ιταλία - Αγγλία

Μπεράρντι 1-0
Κέιν 1-1
Μπελότι 1-1 απόκρουση
Μαγκουάιρ 1-2
Μπονούτσι 2-2
Ράσφορντ 2-2 δοκάρι
Μπερναρντέσκι 3-2
Σάντσο 3-2 απόκρουση
Ζορζίνιο 3-2 απόκρουση
Σάκα 3-2 απόκρουση

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Κιελίνι, Μπονούτσι, Εμερσον (118' Φλορέντσι), Ντι Λορέντσο, Βεράτι (96' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (54' Κριστάντε), Κιέζα (85' Μπερναρντέσκι), Ινσίνιε (91' Μπελότι), Ιμόμπιλε (55' Μπεράρντι)

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γουόκερ (120' Σάντσο), Σο, Ράις (74' Χέντερσον, 120' Ράσφορντ), Τρίπιερ (71' Σάκα), Μάουντ (99' Γκρίλις), Φίλιπς, Στέρλινγκ, Κέιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα