SHELL: Απρόσμενη αύξηση κερδών 19,29 δισ. δολαρίων - Αυξάνει μερίσματα και εξαγορές

Η Shell ανακοίνωσε  ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022

Απρόσμενη άνοδο στα κέρδη ολόκληρου του έτους, ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η βρετανική πετρελαϊκή σημείωσε προσαρμοσμένα κέρδη 19,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πλήρες έτος 2021, σε σύγκριση με κέρδη 4,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές σύμφωνα με τη Refinitiv ανέμεναν

τα καθαρά κέρδη για ολόκληρο το έτος 2021 να ανέλθουν στα 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η Shell ανέφερε κέρδη 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, περιέγραψε το 2021 ως μια «σημαντική χρονιά» για την εταιρεία και είπε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες θα επιτρέψει στην εταιρεία «να είναι πιο τολμηρή και να κινηθεί πιο γρήγορα». «Έίχαμε πολύ ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το 2021 και η οικονομική μας δύναμη και πειθαρχία στηρίζουν τον μετασχηματισμό της εταιρείας μας», πρόσθεσε.

Η Shell ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022 και δήλωσε ότι αναμένει να αυξήσει το μέρισμά της κατά 4% στα 0,25 δολάρια ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο. Οι εξαγορές μετοχών ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 52,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2021, μια πτώση 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το 2020.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτοξεύτηκε το 2021, με τη χρήση βενζίνης και ντίζελ να αυξάνεται καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ταξιδεύουν και η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πράγματι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει σημειώσει ότι οι δείκτες κινητικότητας παραμένουν εύρωστοι, ακόμη και όταν ο Covid-19 προκαλεί για άλλη μια φορά ρεκόρ μολύνσεων.

Σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή από το 2020, όταν η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου άντεξε σχεδόν κάθε μέτρο για ένα τρομερό 12μηνο.

Οι μετοχές της Shell έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 20% μέχρι σήμερα, με βάση κέρδη άνω του 32% πέρυσι. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της εταιρείας παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα