Pyramis: Έγιναν οι πρώτες προσλήψεις εργαζομένων ενώ επίκειται η μίσθωση νέου εργοστασίου

Η Pyramis του Νίκου Μπακατσέλου φέρνει πιο κοντά το σχέδιο για την μετά Pitsos εποχή.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το φιλόδοξο project του ιδιοκτήτη της Pyramis Group, Νίκου Μπακατσέλου για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών μετά την εξαγορά εξοπλισμού και τη δέσμευση για πρόσληψη μεγάλου ποσοστού εργαζομένων της εταιρείας BSH Pitsos, που έθεσε σε αναστολή λειτουργίας

το εργοστάσιο στο Ρέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews από έγκυρες πηγές η έναρξη λειτουργίας μετατίθεται στις αρχές της νέας χρονιάς. Ο επιχειρηματίας υποστήριζε τον περασμένο Μάιο ότι η συμφωνία της Pyramis με τη θυγατρική της Bosch, BSH θα υλοποιoύνταν μέσα στον Ιούνιο του 2021, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα υπήρχε μεταφορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Στην παρούσα φάση, πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο «στρατηγείο» του επιχειρηματία, στα γραφεία της Pyramis Group, στη Θεσσαλονίκη επικρατεί δημιουργική αναστάτωση, καθώς φέρεται να είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για τη μίσθωση του νέου εργοστασίου, στο οποίο θα μετεγκατασταθεί ο εξοπλισμός από το παλαιό εργοστάσιο της Πίτσος, οι πρώην εργαζόμενοι, αλλά και καινούργιοι, καθώς όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές «πρόκειται για αρκετά μεγάλο project, το οποίο πιθανόν τελικά να χρειαστεί περισσότερους από τους παλαιούς υπαλλήλους».
Ήδη, από τον περασμένο Οκτώβριο στο πρώην εργοστάσιο της Πίτσος, στην περιοχή του Ρέντη, εργάζεται μια δεκαμελής ομάδα σχεδιαστών, οι οποίοι προέρχονται από την ομάδα των παλαιών εργαζομένων, ενώ εδώ και δέκα ημέρες σε αυτήν προστέθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, επίσης πρώην υπάλληλοι της Πίτσος, που έχουν επιφορτιστεί με την εργασία της συσκευασίας ενός μεγάλου μέρους του εξοπλισμού του εργοστασίου, το οποίο φέρεται να έχει αγορασθεί από την Pyramis Group.
Στο ίδιο κτίριο, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες εργάζονται και υπάλληλοι ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις συσκευές από το παλιό εργοστάσιο στο καινούργιο, σημάδι ότι η μετεγκατάσταση, η οποία είχε προαναγγελθεί από το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, είναι πλέον κοντά.

Επί της ουσίας, η εταιρεία του Ν. Μπακατσέλου ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη νέα εκδοχή της Pitsos, με την επωνυμία, όμως, της Pyramis Group, έχοντας αγοράσει μηχανήματα και εξοπλισμό που υπήρχε στο εργοστάσιο, ενώ ο πρώτος στόχος για το 2022 είναι η παραγωγή προϊόντων όπως κεραμικές εστίες και ηλεκτρικοί φούρνοι, εφάμιλλα της ποιότητας Pitsos.

Κοντά στο κλείσιμο του κτιρίου

Ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι καθοριστικός μήνας για την τελική συμφωνία σχετικά με το εργοστάσιο που θα φιλοξενήσει το σχέδιο για τη νέα εποχή την οποία οραματίζεται ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας.

Πηγές με γνώση αναφέρουν στο BusinessNews.gr ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με την έναρξη της μίσθωσης σε έτοιμο βιομηχανικό κτίριο, αρκετών τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα σε Ασπρόπυργο και Μάνδρα.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι τέλος του έτους να έχει γίνει η μετεγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού και από τις αρχές του 2022 να ξεκινήσει σταδιακά η παραγωγή.
Tι θα γίνει με τους παλαιούς εργαζόμενους
Μετά την πρόσληψη μιας πρώτης βασικής ομάδας, υπάρχει έντονη κινητικότητα για την εκκίνηση του νέου εργοστασίου της Pyramis με 100 από τους πρώην εργαζομένους της Πίτσος τους πρώτους μήνες λειτουργίας και σταδιακές προσλήψεις και των υπόλοιπων μετά από το πρώτο οκτάμηνο.
Εξάλλου, για αυτό είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο επιχειρηματίας σε ομιλία που είχε δώσει ενώπιον των πρώην εργαζομένων της BSH Pitsos τον περασμένο Σεπτέμβριο μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.
Κύκλοι, βέβαια, από τους εργαζόμενους τονίζουν ότι, παρότι υπήρξε διαβεβαίωση για επαναπρόσληψη του μεγαλύτερου ποσοστού των παλαιών υπαλλήλων με την καινούργια συνθήκη, υπήρξαν και κάποιοι που δεν μπόρεσαν να περιμένουν και αναζήτησαν, ήδη, νέες εργασίες.

Υποχώρηση πωλήσεων για BSH και ολοκλήρωση του κύκλου λειτουργίας του εργοστασίου

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της BSH που ολοκλήρωσε και επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στον ισολογισμό του 2020, στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο κύκλος εργασιών της για το 2020 έκλεισε στα 153.875.419 χιλ. ευρώ σε σχέση με 162.533.474 το 2019. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές 3 εκατ. ευρώ από οριακό κέρδος 271 χιλιάδων ετυρώ το 2019. Στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται πως έκλεισε οριστικά ο κύκλος της παραγωγικής δραστηριότητάς του εργοστασίου της Αθήνας και η εταιρεία σε συνεργασία με τους εργαζομένουνς συμφώνησαν στις 26,3,2021 για τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων συνέπεια της ολοκλήρωση του κύκλου της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Αθήνας. Ο παραγωγικός εξοπλισμός του εργοστασίου αξιοποιήθηκε σε συνεργασία με εταιρείες του Ομίλου καθώς και με εταιρείες στην Ελλάδα. Ο μέσος όρος του προσωπικού που απασχόλησε η εταιρεία το 2020 ήταν 391 άτομα.

Η Pyramis Μεταλλουργία

Υπενθυμίζεται ότι η Pyramis Μεταλλουργία ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε από την πρώτη γενιά της οικογένειας Μπακατσέλου το 1959 στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται στην παραγωγή ανοξείδωτων νεροχυτών, με δυναμικότητα άνω των 1.500.000 τεμαχίων ετησίως. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο γρανιτένιων νεροχυτών, αλλά και ειδών μπάνιου, στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς, με το αρχικό ύψος της επένδυσης να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Έχει, δε, ετήσια παραγωγική δυναμικότητα τους 40.000 γρανιτένιους νεροχύτες, ενώ διαθέτει και ευρεία γκάμα ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες σήμερα παράγονται στο εξωτερικό.
Μάλιστα, η εταιρεία έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ, η Adeo, κ.ά. για λογαριασμό των οποίων παράγει νεροχύτες με το δικό τους σήμα (PL) ενώ έχει την αντιπροσωπεία των κουζινών körting.

Και για την Pyramis Μεταλλουργία Α.Ε. το 2020 τα οικονομικά μεγέθη υποχώρησαν. Οι διαμορφώθηκαν στα 49,746 εκατ. ευρώ έναντι 57,880 εκατ. ευρώ το 2019. Κύρια αιτία για αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η πτώση των εξαγωγών, οι οποίες αποτελούν και μεγάλο μέρος του τζίρου της, κατά 19%. Η υποχώρηση του τζίρου σε συνδυασμό με τη μείωση του περιθωρίου κέρδους οδήγησε σε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, καθώς το αποτέλεσμα μετά φόρων διαμορφώθηκε σε ζημία 850 χιλιάδων ευρώ από κέρδη 194 χιλιάδων την προηγούμενη χρονιά.

Εκτός από το αρνητικό πρόσημο του 2020 και το 2021 είναι ένα δύκολο έτος για τη βιομηχανία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των πρώτων υλών παγκοσμίως, ωστόσο πηγές κοντά στο περιβάλλον Μπακατσέλου θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει έντονη επίδραση, καθώς όταν θα ξεκινήσει σε εντατικούς ρυθμούς η παραγωγή, από το νέο χρόνο, εκτιμάται ότι θα έχει επέλθει μια σχετική διόρθωση.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα