Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις - Σε 90 άτοκες δόσεις η αποπληρωμή των επιστρεπτέων

Επιδότηση 60 λίτρων καυσίμων μηνιαίως για τρεις μήνες και σύνολο 180 λίτρα.

Στο ξεκίνημα της ενημέρωσης, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τα μέτρα ξεπερνούν συνολικά το ένα δισ. ευρώ και απευθύνονται σε 3,2 εκατ. συμπολίτες μας.

Η στήριξη που θα δοθεί θα είναι σε τρείς άξονες και θα αφορά: Την σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων και την επιδότηση της τιμής της βενζίνης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τόνισε, ότι «η

νέα διεθνής κρίση από την πλευρά της προσφοράς διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, ενισχύει τον πληθωρισμό, διαταράσσει την εφοδιαστική ασφάλεια και φρενάρει την αναπτυξιακή προοπτική».

«Αντιδρούμε άμεσα ψύχραιμα και συγκροτημένα και συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες», πρόσθεσε και ανακοίνωσε τα εξής:

1) Αυξάνουμε την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Συνεχίζεται η επιδότηση στο φυσικό αέριο Έκτακτη επιδότηση για τις επιχειρήσεις Συνολικό κόστος 640 εκατ. για Απρίλιο

2) Ενισχύουμε ευάλωτους

Εκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά με 3,2 εκτ. μέλη για να καλύψουν μέρος των ανατιμήσεων. Η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν το Πάσχα. 1,5 μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού σε δικαιούχους Μαρτίου. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο πρώτα, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.
Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά. Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι οι συμπατριώτες μας με τα χαρακτηριστικά του επιδόματος του περυσινού Δεκεμβρίου. Ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 240.000 δικαιούχους
Συνολικό κόστος 324 εκατ. ευρώ

3) Επιδοτούμε κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνουμε την τιμή πετρελαίου κίνησης

Χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων στους πολίτες, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών. - Αφορά περίπου 3 εκατ. κατοίκους Ελλάδος, που διαθέτουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 22 λεπτά το λίτρο. Για πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιά η επιδότηση είναι 28 λεπτά.
Συνολικό κόστος παρέμβασης 130 εκατ. ευρώ. Επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο ώστε το όφελος να φτάσει στα 15 λεπτά το λίτρο. Η μείωση είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα προκύπτει από τη μείωση του ΕΦΚ.
Κόστος: 23 εκατ. ευρώ. Δίνεται για τον Απρίλιο ενίσχυση ύψους 200 ευρώ στα ταξί για τα καύσιμα.

4) Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων από 60 σε 90 άτοκες δόσεις

Παραμένει η έκπτωση 15% για εφάπαξ επιστροφή Συνολικά στην πανδημία δόθηκαν 8,3 δισ. ευρώ - Από αυτές μετά τις παρεμβάσεις οι βεβαιωμένες οφειλές διαμορφώνονται στα 3 δισ.

Σκρέκας: Η μέση μηνιαία επιδότηση αυξάνεται από τα 40 ευρώ στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο

Την αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, θα δοθεί επιδότηση για όλες τις παροχές ρεύματος κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Η μέση μηνιαία επιδότηση αυξάνεται από τα 40 ευρώ στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο. Πρόκειται για αύξηση 80%. Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η μέση επιδότηση θα ανέλθει στα 87 ευρώ για τον Απρίλιο. Το συνολικό ποσό επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο είναι 218 εκατ. ευρώ Για τα αγροτικά και επαγγελματικά τιμολόγια η επιδότηση διπλασιάζεται στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα δοθεί στα αρτοποιία. Συνολικά για τον Απρίλιο η επιδότηση για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 313 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 137% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως όσοι πέρυσι δεν είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις αριθμό παροχής ρεύματος, μπορούν να τον δηλώσουν στην εφετινή δήλωση. Η επιδότηση θα τους χορηγηθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Δείτε το live:

Keywords
Τυχαία Θέματα