General Motors: Aνάκληση 5,9 εκατ. οχημάτων για ελλατωματικούς αερόσακους της Takata

Η Τakata, εταρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων και ιδιαίτερα αερόσακων, έχει βεβαρημένο παρελθόν σε ατελείωτες δικαστικές διαμάχες με αυτοκινητοβιομηχανίες και ιδιοκτήτες οχημάτων ανά τον κόσμο για ελλατωματικά προϊόντα.

H General Motors υποχρεούται να ανακαλέσει έναν τεράστιο αριθμό από μοντέλα των αυτοκινήτων της (5.9 εκατομμύρια οχήματα) καθώς γνωστοποιήθηκε οτι ένα ασφαλιστικό πρακτορείο στις ΗΠΑ ενεπλάκη με την εταιρεία, προκειμένου

να μην κοινοποιηθεί το σκάνδαλο που αφορά σε ελλατωματικούς αερόσακους. Με τη σειρά της η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας & Κυκλοφορίας στη χώρα, διέταξε την άμεση απόσυρση συγκεκριμένων μοντέλων της GM που κατασκευάστηκαν από το 2007 εως το 2014. Ο κύριος λόγος επικινδυνότητας, είναι η μακροχρόνια έκθεση του μηχανικού μέρους ( πιεστικό τρόμπας ), το οποίο φουσκώνει επί της ουσίας τον αερόσακο, σε υψηλές θερμοκρασίες λογω της τοποθέτησής του στο αμάξωμα. Έτσι λοιπόν, εάν υπερθερμανθεί θα διογκώσει τον αερόσακο και θα ανοίξει σε ανύποπτο χρόνο, προκαλώντας μέχρι και θανατηφόρο τραύμα στους επιβαίνοντες. Στο οικονομικό μέρος η διόρθωση και αντικατάσταση, θα κοστίσει 1,2 δισεκατομμύρια στον Aμερικανικό κολοσσό, κάτι το οποίο φαίνεται πως είναι μονόδρομος.

Ωστόσο σε μια πρόσφατη δήλωση της η General Motors τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα υποστηρίζοντας οτι η εντολή που δόθηκε από την Αρμόδια Αρχή, τίθεται υπό αμφισβήτηση επειδή οι τεχνικές προδιαγραφές και τα στατιστικά δεν συνάδουν με την απόσυρση των αυτοκινήτων λόγω του αερόσακου. Οι επιστημονικές εκτιμήσεις απαιτούν ένα διάστημα ετών για να αποδειχθεί η αξιοπιστία ενός μηχανικού μέρους, ιδίως όσον αφορά στο κομμάτι της παθητικής ασφάλειας ενός μοντέλου. Αυτός είναι ακόμη ένας βασικός λόγος που βρίσκει αντίθετη την GM στην απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας & Κυκλοφορίας. Παρ' ολα αυτά η εταιρεία θα συμμορφωθεί με την οδηγία και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο αντίκτυπος θεωρείται τεραστίων διαστάσεων, διότι η ανάκληση του ελλατωματικού προϊόντος στις ΗΠΑ θα αγγίξει το νούμερο των 63 εκατομμυρίων και παγκοσμίως 19 αυτοκινητοβιομηχανίες θα ανακαλέσουν αντιστοίχως τον αριθμό των 100 εκατομμυρίων. Τα μοντέλα που αποκλείονται ως πρώτα είναι τα Cadillac Escalade, Chevrolet Silverado, Chevrolet Suburban, Chevrolet Tahoe, GMC Sierra και GMC Yukon με ημερομηνία κατασκευής άνω της οκταετίας. Στην συνολική αποτίμηση έχουν καταγραφεί 18 θάνατοι εξαιτίας των αερόσακων της Takata και το παράδοξο είναι πως καμία από τις απώλειες αυτές δεν σχετίζεται με αυτοκίνητο της GM.

Keywords
Τυχαία Θέματα