FED: Τον Μάρτιο η αύξηση επιτοκίων, εκτίμησε ο Τζερόμ Πάουελ

Ο πληθωρισμός αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που περίμενε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ανέφερε ο πρόεδρος της FED.

Η Federal Reserve θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού, τόνισε ο πρόεδρος της Fed,

Τζερόμ Πάουελ, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει σύντομα, ανέφερε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της FOMC. Πρόσθεσε δε, ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς σκέπτονται την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, ώστε να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Επισήμανε οτι η πορεία του πληθωρισμού θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Fed, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια "δέσμευση" για αύξηση τον Μάρτιο και συμπληρώνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει σημαντικό περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκιά της χωρίς να βλάψει την αγορά εργασίας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Fed πιθανότατα θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ισολογισμού της με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που ακολούθησε κατά τον τελευταίο κύκλο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις ως προς αυτό θα ληφθούν στις επόμενες συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. "Θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν και τις εξελισσόμενες προοπτικές", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η μείωση θα μπορούσε να ξεκινήσει "αργότερα φέτος" και ότι θα πραγματοποιηθεί "σε συντομότερο χρονικό διάστημα" από ό,τι στο παρελθόν.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που περίμενε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να κατεβάσει τις τιμές, ενώ πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών, που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού. "Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουν τόσο την οικονομία όσο και την ισχυρή αγορά εργασίας αλλά και για να αποτρέψουμε την παγίωση του υψηλότερου πληθωρισμού", είπε ο Πάουελ.

"Οι κίνδυνοι του πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι ανοδικοί σύμφωνα με τις απόψεις των περισσότερων μελών της FOMC, και σίγουρα αυτή είναι και η δική μου άποψη. Υπάρχει κίνδυνος να παραταθεί ο υψηλός πληθωρισμός που βλέπουμε. Υπάρχει ο κίνδυνος να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Επομένως, αν και δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι το βασικό σενάριο -αλλά αφού ρωτήσατε ποιοι είναι οι κίνδυνοι-, πρέπει να είμαστε σε θέση με τη νομισματική πολιτική να αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανές εξελίξεις”, είπε ο Πάουελ.

Τόνισε, ακόμη, ότι τα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού θα χρειαστεί περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθούν από ό,τι περίμενε προηγουμένως η Fed. Αναφερόμενος στην οικονομία, εκτίμησε ότι είναι πλέον αρκετά ισχυρή και δεν χρειάζεται σημαντική στήριξη από τη νομισματική πολιτική..

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα