Citi: Στο 4,1% η ανάπτυξη φέτος - Στήριξη από τον τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η επιστροφή των τουριστών θα την οικονομική ανάπτυξη στο β' εξάμηνο της φετινής χρονιά, όπως εκτιμά η Citi, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Όπως εκτιμά ο αμερικανικός οίκος το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει τους κύριους στόχους του, με την Τράπεζα της Ελλάδος, να υπολογίζει ότι οι πόροι του Ταμείου θα έχουν μια σωρευτική αύξηση περίπου 7% έως το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ

ετησίως. Παράλληλα, δεδομένης της παρατεταμένης περιόδου υποεπενδύσεων και του πεδίου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα.

Το εγχώριο σχέδιο ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% τα επόμενα έξι χρόνια, εκ των οποίων το 10% περίπου είναι με μορφή επιχορηγήσεων. Σύμφωνα με τη Citi, oι επιχορηγήσεις θα δαπανηθούν για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων και έργων για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση των κτηρίων και την παροχή υποστήριξης στους κλάδους του τουρισμού και των πολιτιστικών υπηρεσιών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Από την άλλη, τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με συνθήκες και όρους αγοράς, προσθέτοντας έτσι στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανότατα όχι στο καθαρό χρέος.

Ο σαφής κύριος στόχος του Ταμείου είναι η επανεκκίνηση του σκέλους των εγχώριων και των ξένων επενδύσεων και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά από μια δεκαετία μειωμένων επιδόσεων σε όρους επενδύσεων. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αδειοδότησης των επενδύσεων και των έργων, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της ευκολίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα