Στασινός: To TEE στηρίζει έμπρακτα τους Έλληνες Εφευρέτες

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μεταξύ άλλων, δήλωσε σχετικά: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επανέρχεται στη δημιουργική συμβολή για συστηματικές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας».  

Tο ΤΕΕ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει θερμά τη διοργάνωση των Βραβείων Εφευρετών

του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και προχωρά σε εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για τη δημιουργία εργαλείων που θα συμβάλουν ώστε να αυξηθούν στη χώρα τόσο η κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών (πατεντών και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας) και γενικότερα οι δαπάνες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μεταξύ άλλων, δήλωσε σχετικά: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επανέρχεται στη δημιουργική συμβολή για συστηματικές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, μέσα από χρηματοδοτικές δράσεις αλλά και την αναβάθμιση του ΟΒΙ, δίνει έμφαση στην προώθηση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως και στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Το ΤΕΕ ήδη, μέσα από τους κύκλους του επιταχυντή καινοτομίας του Prototype by ΤΕΕ, βοήθησε και βοηθά ελληνικές startups στο χώρο των μηχανικών να ωριμάσουν, να εξελιχθούν και να επιτύχουν στην ελληνική και παγκόσμια αγορά».

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Στασινό, «τέτοιες δράσεις δεν αρκούν, η χώρα χρειάζεται ενίσχυση της παραγωγής καινοτομίας σε συστημικό και πρακτικό επίπεδο, με πολύ περισσότερα αποτελέσματα».

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, «το ΤΕΕ, σε συνεργασία με την ΕΑΒΙ του ΟΒΙ, προωθεί για πρώτη φορά στη χώρα, τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δημιουργήσει καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες για να ασχοληθούν με τον κρίσιμο έργο του συμβούλου ευρεσιτεχνίας».

«Θα συμβάλλουμε δηλαδή», όπως τόνισε, «μαζί με ιδιωτικές εταιρείες που έχουν ήδη τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, στη δημιουργία των επαγγελματιών εκείνων που θα βρίσκονται δίπλα σε εφευρέτες και καινοτόμους επιχειρηματίες και ομάδες ώστε να τους βοηθήσουν να ωριμάσουν και να κατοχυρώσουν τις ευρεσιτεχνίες τους, τις πατέντες τους δηλαδή, ώστε να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ουσίας στην αναπτυξιακή τους πορεία».

«Και αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία», αναφέρει ο κ. Στασινός, «ώστε να συμβάλλουμε σε μια μεγάλη ανατροπή, που ευελπιστώ ότι όλοι θέλουμε, σε αυτό που ονομάζεται «ελληνικό παράδοξο»: να είμαστε δηλαδή ανάμεσα στις καλύτερες χώρες της Ευρώπης με βάση τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και να έχουμε μερικά από τα καλύτερα ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και επιστήμονες αλλά ο αριθμός ευρεσιτεχνιών - πατεντών να είναι εξαιρετικά χαμηλός, όπως εξαιρετικά χαμηλές είναι και οι δαπάνες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα».

Για αυτόν τον λόγο το ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά, σε συνεργασία με την ΕΑΒΙ και τον ΟΒΙ, αλλά κυρίως με ελληνικές επιχειρήσεις που ερευνούν και καινοτομούν, στη δημιουργία ενός θεσμού μαθητείας για συμβούλους ευρεσιτεχνίας, με έμφαση στη δημιουργία ενός σχήματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για την επαγγελματική σταδιοδρομία του συμβούλου ευρεσιτεχνίας, μέσω του θεσμού της μαθητείας, αλλά κυρίως στην υποστήριξη αυτών μέσα από την καθιέρωση νέων ρόλων, πιστοποιημένων, για έμπειρα στελέχη της βιομηχανίας και της έρευνας, όπως είναι:

επόπτης «μαθητείας» (traineeship supervisor), δηλαδή το στέλεχος που επιτηρεί την ορθή εκτέλεση όλων των βημάτων μιας πλήρους ενότητας απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, και καθοδηγητής (personal tutor) του ασκούμενου.

Όπως έγινε γνωστό, οι κοινές δράσεις ΤΕΕ-ΕΑΒΙ για τις νέες αυτές κατευθύνσεις θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστή εκδήλωση που προγραμματίζεται εντός των επόμενων εβδομάδων αλλά το ΤΕΕ ανακοινώνει τώρα τη συνεργασία αυτή αφενός για να τονίσει τη σημασία της βράβευσης των Ελλήνων Εφευρετών από τον ΟΒΙ και αφετέρου για να παρακινήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που απασχολούν μηχανικούς και επενδύουν ήδη σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, να ενημερωθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του θεσμού του συμβούλου ευρεσιτεχνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα