Bενέτης: Είσοδος στην αγορά του retail και νέα concepts

Mε δυναμικές κινήσεις ανάπτυξης και είσοδο σε νέες αγορές προσπαθεί η εταιρεία να αφήσει πίσω της το 2020, όπου κατέγραψε μείωση τζίρου 24% ενώ απώλεσε το 61% της κερδοφορίας της

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Δύο νέα concept καταστημάτων, είσοδο στην αγορά των σούπερ μάρκετ και επέκταση του δικτύου ΒΕΝΕΤΗ, προβλέπει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για το 2021, μετά από μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία λόγω της πανδημίας. Όπως

ανέφερε πριν λίγη ώρα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, αν και τα οικονομικά μεγέθη του 2020, θα οριστικοποιηθούν τον Ιούλιο του 2021 και θα δημοσιευτούν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο με ασφαλείς προβλέψεις, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 36.100.000€, σημειώνοντας πτώση κατά 24% σε σχέση με το 2019. Υπενθυμίζεται πως,ο Όμιλος ΒΕΝΕΤΗ απαριθμεί 10 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης ενώ οι λιανικές πωλήσεις του σήματος ξεπερνούσαν, την προ Covid-19 εποχή, τα 100 εκατομμύρια €. Το 2019 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 47.424.000€ και η κερδοφορία στα 6.140.000€.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μονεμβασιώτης, η εταιρεία επίσης είδε την προηγούμενη χρονιά την κερδοφορία της να μειώνεται κατά 61%, τα EBITDA της κατά 48% και τα ταμειακά διαθέσιμα της κατά 79% από 7,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 σε 1,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020, «καίγοντας όσο λίπος είχε να κάψει» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μονεμβασιώτης.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία, που συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια λειτουργίας στην αγορά, αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της και προχωρά σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις με στόχο τη μελλοντική ανάπτυξή της, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον. Μάλιστα ο κ. Μονεμβασιώτης υπογράμμισε πως η αγορά εστίασης θα κατορθώσει να ανακάμψει σε δυο χρόνια από σήμερα και μόνο εάν δεν υπάρξουν νέα -επι τω χείρω- δεδομένα στην πορεία. Σημείωσε δε πως η πρόβλεψη αυτή αφορά μόνο «όσους θα έχουν απομείνει» καθώς όπως είπε συμμερίζεται την εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ για «καταιγίδα λουκέτων» στην αγορά.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, πάντως, της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για το 2021 πραγματοποιείται με ίδια κεφάλαια και προβλέπει:

Είσοδο στην αγορά του retail με τη σειρά προϊόντων VENETI FAMILY.Επέκταση στον χώρο της εστίασης με τη δημιουργία δύο νέων concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO.To VENETI GREAT, ένα «πιλοτικό» concept καταστήματος για επέκταση στο εξωτερικό. Διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων ΒΕΝΕΤΗ.

Με 4 νέους κωδικούς στο retail

H εταιρεία πραγματοποιεί την διείσδυση στην αγορά του retail λανσάροντας τη νέα σειρά προϊόντων VENETI FAMILY. Πρόκειται για έτοιμα προϊόντα ΒΕΝΕΤΗ που θα μπορεί ο καταναλωτής να βρίσκει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να παρασκευάζει μόνος του.

Τα νέα VENETI FAMILY, που η εταιρεία χαρακτηρίζει προϊόντα βιοτεχνικής παραγωγής (χειροποίητα) υψηλής ποιότητας, θα κυκλοφορούν σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε τιμή 25-40% χαμηλότερη από τα καταστήματα και, με τον τρόπο αυτό, καταναλωτής θα μπορεί να δημιουργεί τις γεύσεις ΒΕΝΕΤΗ σπίτι του.

Αυτή την στιγμή παρουσιάζονται σε αλυσίδες και ήδη από τον Μάρτιο, στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα τοποθετηθούν τα τέσσερα πρώτα προϊόντα κατάψυξης VENETI FAMILY: To Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο, το Γιαννώτικο- Γιαννώτικος Μπακλαβάς, το Σμυρνέϊκο Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταϊφι και ο Πολίτικος Μπακλαβάς. Ακολουθεί η παραγωγή κι άλλων προϊόντων κατάψυξης ενώ σύντομα θα βρίσκει κανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ φρέσκα προϊόντα VENETI FAMILY ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και προϊόντα ΗΟRECA VENETI FAMILY.

Στόχος της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ είναι επίσης οι εξαγωγές των VENETI FAMILY στο εξωτερικό και ειδικότερα σε χώρες όπου έχει μεγάλη πληθυσμιακή παρουσία ο απόδημος ελληνισμός, όπως στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Γερμανία.

Δυο νέα concept στην αγορά εστίασης

Παράλληλα, η εταιρεία εισάγει δύο νέα concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO, εισάγει η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ στην αγορά της εστίασης, προκειμένου να καλύψει όλο το εύρος των αναγκών του καταναλωτή, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Η CREMERIA VENETI, αποτελεί το Boutique Γαλακτοπωλείο της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ, με στόχο προσφέρει στον καταναλωτή παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα με κύριο συστατικό το φρέσκο γάλα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως ο κ. Μονεμβασιώτης ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία προμήθειας γάλακτος ακόμη και με μοναστήρι, που διαθέτει εργαστήριο γάλακτος.

Η CREMERIA VENETI θα λειτουργεί ως γαλακτοπωλείο, ζαχαροπλαστείο και gelateria και θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παραγγέλνει και να προμηθεύεται προϊόντα που παράγονται εκείνη τη στιγμή.

Η πρώτη CREMERIA VENETI θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στην Κηφισιά (οδός Τατοϊου 110) ενώ υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν δέκα συνολικά καταστήματα CREMERIA VENETI στην Αττική μέσα στο 2021, με την προϋπόθεση ότι η αγορά θα επιστρέψει σε κανονικότητα. Η αρχή θα γίνει με εταιρικά καταστήματα και εάν υπάρξει ζήτηση από την αγορά θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο της ανάπτυξης μέσω franchise.

Από την άλλη, τα VENETI GO αποτελούν τη νέα πρόταση της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για την κάλυψη μικρών αναγκών του καταναλωτή για προϊόντα της καθημερινότητάς του. Πρόκειται για μικρά αναψυκτήρια με γρήγορη εξυπηρέτηση που θα προσφέρουν συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων όπως γρήγορα snacks, ροφήματα, ποικιλίες καφέ, φυσικούς χυμούς και σάντουιτς.

Λόγω του χαμηλού κόστους επένδυσης (80-10.000 ευρώ), το concept VENETI GO προορίζεται να λειτουργεί αποκλειστικά με τη μέθοδο franchising και έχει ως στόχο να τονώσει την αγορά και να δώσει ευκαιρίες σε νέους franchisees που δεν διαθέτουν υψηλά κεφάλαια. Μάλιστα, η εταιρεία θα προσφέρει χρηματοδοτικά προγράμματα ειδικά για νέους, με μοναδικό κριτήριο την ηλικία και την προϋπηρεσία στον χώρο της εστίασης, της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής ή των ροφημάτων. Ο κ. Μονεμβασιώτης χαρακτήρισε την κίνηση αυτή επιβεβλημένη καθώς όπως ανέφερε η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη concepts υψηλού κόστους ενώ τόνισε πως πολλά από τα χαμηλού κόστους concepts, που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν αβέβαιο μέλλον

Το «πιλοτικό» VENETI GREAT για επέκταση στο εξωτερικό

Ο κ. Μονεμβασιώτης αναφέρθηκε και στο VENETI GREAT, το οποίο αποτελεί «πιλοτικό» μοντέλο καταστήματος που ανέπτυξε η εταιρεία προκειμένου να εξάγει ένα concept με ελληνικές γεύσεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών. Μάλιστα όπως τόνισε υπάρχουν κλεισμένες συμφωνίες για αυτές τις αγορές αλλά η κρίση της πανδημίας δεν επιτρέπει την παρουσίαση του concept ακόμη.

Το VENETI GREAT ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Μπάγκειον στην Ομόνοια, τον Ιούλιο του 2020 και αποτελεί την πρόταση της ΒΕΝΕΤΗ για να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτή για ποιοτική και γρήγορη εστίαση. Πρόκεται για ένα ταχυφαγείο με υψηλής ποιότητας ελληνικές γεύσεις, σε έναν πολυχώρο Shop in Shop που στεγάζει 10 διαφορετικά concepts εστίασης με τραπεζοκαθίσματα.

Λόγω των μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας, το VENETI GREAT ανέστειλε τον Δεκέμβριο τη δραστηριότητά του και αναμένεται να επαναλειτουργήσει μόλις ομαλοποιηθεί η αγορά. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μονεμβασιώτης την συγκεκριμένη περίοδο δεν υπήρχαν καν καταναλωτές, που να κυκλοφορούν στην περιοχή της Ομόνοιας

Τα νέα καταστήματα και τα σχέδια για το «Jackson’s Hall»

Ακόμη, τo επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για το 2021 προβλέπει επίσης σημαντική διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων της. Μετά τα τρία νέα BENETH FOOD HALL στη Ν. Ιωνία, στην Αργυρούπολη και στο Μπουρνάζι, μόλι ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο ΒΕΝΕΤΗ 1948 στην Φιλοθέη. Πρόκειται για ένα κατάστημα ΒΕΝΕΤΗ 1948 άνω των 500 τμ., συνολική επένδυση ύψους 2,5 εκατ.€. Γενικότερα ο κ. Μονεμβασιώτης ανέφερε πως το δίκτυο πλέον αριθμεί 110 καταστήματα ενώ προανήγγειλε την δημιουργία 4-5 ακόμη νέων BENETH FOOD HALL στους επόμενους δυο μήνες, για τα οποία η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ. Επεσήμανε, όμως, πως δεν μπορεί να γίνει κανένας σχεδιασμός ή πρόβλεψη σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου καθώς η συγκυρία δεν το επιτρέπει. Ακόμη στάθηκε στο γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κατά την γνώμη του δεν έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς και όπως είπε εξακολουθούν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για τα μισθώματα ακόμη και «εκβιαστικού χαρακτήρα». Εξέφρασε δε την απορία γιατί σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο τα δικαστήρια εκδίδουν διαταγές εξώσεων για επιχειρήσεις που έχουν πληχθεί από την κρίση της πανδημίας. Επιπρόσθετα σημείωσε πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και αν πρόκειται για τραπεζικούς οργανισμούς, αποφεύγουν σταθερά την όποια σύνδεση για σύνδεση του μισθώματος με τον τζίρο του καταστήματος, όπως γίνεται, για παράδειγμα, στα malls

Όσον αφορά, πάντως, την ανάπτυξη του ακινήτου που στέγαζε το Jackson’s Hall στο Κολωνάκι (Μηλιώνη) η εταιρεία φαίνεται να τυγχάνει της στήριξης των ιδιοκτήτων . Η Βενέτης έχει ενοικιάσει τον συγκεκριμένο χώρο από το 2015 και έχοντας να αντιμετωπίσει σημαντικές γραφειοκρατικές δυσκολίες προχώρησε σε πλήρη ανακατασκευή του («το γκρεμίσαμε και το ξαναχτίσαμε» ανέφερε ο κ. Μονεμβασιώτης). Ο σχεδιασμός της εταιρείας προέβλεπε την έναρξη λειτουργίας του πολυχώρου αυτού τον Μάρτιο του 2020 αλλά η εμφάνιση της πανδημίας, που δημιούργησε πολύ μεγάλες δυσκολίες γενικά για την εστίαση αλλά και ειδικά για την αγορά του Κολωνακίου, οδήγησαν να μετατεθεί το άνοιγμα «για όσο το δυνατόν αργότερα». Με τα σημερινά δεδομένα, σημείωσε ο κ. Μονεμβασιώτης, στόχος είναι να ανοίξει φέτος τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο αλλά αυτό, όπως είπε, δεν είναι κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί με βεβαιότητα αυτή την στιγμή.

Ε-shop στα σκαριά

Ακόμη, ο κ. Μονεμβασιώτης ανέφερε πως η Bενέτης πρόκειται να μπει επίσημα στην πλατφόρμα e-food (μέχρι τώρα το έκαναν μεμονωμένα κάποιοι franchisees), συνεχίζοντας στην στρατηγική, που ξεκίνησε με την συνεργασία με την Wolt. Όπως όμως ανέφερε δεν αναμένει τα έσοδα από τις πλατφόρμες αυτές να ξεπεράσουν το 3% του τζίρου της εταιρείας. Αντιθέτως, μεγαλύτερες προσδοκίες φάνηκε να έχει για το e-shop που ετοιμάζεται να λανσάρει η Βενέτης εξελίσσοντας την διαδικτυακή παρουσία της.

Αιχμές για την Εθνική Πινακοθήκη

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μονεμβασιώτη στο διαγωνισμό για τα καταστήματα εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιβεβαίωσε την συμμετοχή της εταιρείας αλλά δήλωσε πως «είμαστε βέβαιοι πως δεν πρόκειται να αναδειχθούμε εμείς οι νικητές».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως σε όλο το δεκάμηνο της πανδημίας του Covid 19, πως όπως ανέφερε ο κ. Μονεμβασιώτης η εταιρεία δεν προχώρησε σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων του Ομίλου παραμένει 1750 άτομα, όπως στην προ Covid εποχή.

Keywords
retail, νέα, αγορα, retail, μειωση μισθων, εταιρεία, ebitda, γσεβεε, ηπα, boutique, franchise, shop, food, συγκεκριμένο, εμφάνιση, e-shop, συμμετοχή, εθνικη τραπεζα, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, μπακλαβας, χωρες, αυστραλια, γερμανια, γνωμη, γσεβεε, εθνικη, ηπα, ιωνια, κηφισια, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, αξιζει, αττικη, βενετης, γαλα, γαλακτομπουρεκο, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δωσει, δικτυο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εμφάνιση, εξυπηρετηση, εποχη, εστιαση, εταιρεία, ιδια, ηλικια, υπηρχαν, κινηση, κυκλος, λειτουργια, μεμονωμενα, μηνες, μειωση, ομιλος, ομονοια, παρουσιαση, περιβαλλον, πλατφορμες, προγραμματα, πωλησεις, ραφια, ροφηματα, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σπιτι, σουπερ, σχεδια, τιμη, τρια, φυλλο, αγορες, boutique, ebitda, εξαγωγες, food, franchise, γευσεις, ιδιαιτερα, shop, λιπος, ξεκινησε, ζαχαροπλαστειο
Τυχαία Θέματα