Avramar: Στάση αναμονής για την έκτακτη χρηματοδότηση - Ντόμινο εξελίξεων στην αγορά

Γιατί διογκώθηκαν τα χρέη και πως επηρεάζει τον κλάδο η κατάσταση. 

Σιγή ιχθύος, επίσημα, και στάση αναμονής τηρείται από την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Avramar, η οποία ελέγχεται τα τελευταία χρόνια από τα funds Amerra και Mudabala, προκειμένου μέσα στις επόμενες, κατά πηγές από την εταιρεία,

ημέρες να εγκριθεί και να δοθεί το νέο, έκτακτο δάνειο των 20 εκατ. ευρώ από τις 4 πιστώτριες τράπεζες.

Αυτό αναμένεται να καλύψει τρέχουσες ανάγκες της εταιρείας για τρεις - τέσσερις μήνες, την ώρα που εκκρεμούν συσσωρρευμένα δάνεια 350 εκατ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια.

Οι κλυδωνισμοί για την εταιρεία Avramar άρχισαν ήδη από τον προηγούμενη άνοιξη. Για την ακρίβεια, από τον περασμένο Απρίλιο εμφανίστηκαν στον ισπανικό τύπο δημοσιεύματα που ήθελαν τον διεθνή κολοσσό ιχθυοκαλλιέργειας να αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της ιστορικής ανόδου του πληθωρισμού στη χώρα, προκαλώντας τριγμούς και στις εν Ελλάδι δραστηριότητες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσιεύμα της ιστοσελίδας elconfidential «η ιστορική άνοδος του πληθωρισμού έχει προκαλέσει θύελλα στον ισπανικό αλιευτικό τομέα, που κατακλύζεται από την άνοδο των καυσίμων και τη μείωση των πωλήσεων κατά 20%. Στα προβλήματα του ομίλου Nueva Pescanova, της οποίας τα λειτουργικά κέρδη κατέρρευσαν κατά 50% το 2022, προστέθηκε τώρα η Avramar Seafood, η κύρια παραγωγός ψαριών στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με οικονομικές πηγές, η Mubadala, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι και η Amerra Capital Management, μια αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών, που είναι μέτοχοι, είχαν αναθέσει στη διεθνή επενδυτική τράπεζα, Houlihan Lokey με εξειδίκευση στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, για να επαναδιαπραγματευτεί το διογκωμένο χρέος τους».

Τώρα, αρκετούς μήνες μετά και με την κατάσταση στην Avramar να βρίσκεται σε οριακό σημείο, σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, οι πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη θέλουν το νέο δάνειο να έχει εγκριθεί από τις πιστωτικές τράπεζες και θεωρείται από τη διοίκηση ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί. Κύρια αιτία για την οικονομική αναστάτωση των τελευταίων μηνών, πάντως, αναφέρεται ότι ήταν η δύσκολη θέση στην οποία ήρθε η Avramar λόγω των μείωση των παραγγελιών λόγω κορονοιού, η οποία ενισχύθηκε από τη δεινή κατάσταση των αυξήσεων, σε όλα τα μέτωπα, και το 2022.

Από πλευράς ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας) πάντως τηρείται επίσης στάση αναμονής, με την Ένωση να απαντά, μετα από σχετική ερώτηση του Businessnews.gr ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να ειπωθεί επίσημα για το ζήτημα, συνολικά από τον κλάδο. Κύκλοι της Ένωσης, σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν στο ΒusinessNews.gr ότι «είμαστε στο πλευρό όλων των εταιρειών μελών μας που η καθεμία χαράζει τη δική της πορεία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αναμένουμε και εμείς τις αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών, ελπίζοντας για το καλό της εταιρείας και των εργαζομένων».

Πηγή του κλάδου, πάντως, τονίζει στο ΒusinessNews.gr ότι ακόμα και να δοθεί τελικά αυτό το αναμενόμενο δάνειο, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο για την Avramar, όσο και γενικότερα για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. «Δεν είναι η καλύτερη φάση που μπορεί να περάσει ο κλάδος, κανείς πραγματικά δεν ξέρει που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την Avramar, γνωρίζουμε όμως ότι αυτό που γίνεται επηρεάζει συνολικά τον κλάδο και μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα μακροπρόσθεσμα. Γιατί αν ξεκινήσει ο leader της αγοράς να χρειάζεται τόσες προϋποθέσεις για να λαμβάνει δάνεια, και δικαίως με τόσο προηγούμενο δανεισμό, αυτό θα είναι κάτι που θα συντρίψει τους υπόλοιπους, καθώς μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν θα μπορεί εύκολα να λάβει χρηματοδότηση για μικρότερα χρέη. Ακόμα χειρότερα, αυτό μπορεί να οδηγήσει και τις μικρότερες εταιρείες να υποχρεωθούν να πουλήσουν κάτω από το κόστος, πλέον για κάποιες θα τεθεί ανοιχτά θέμα βιωσιμότητας».

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2021 και εν μέσω πανδημίας, η Avramar βρίσκονταν, σύμφωνα με όσα δήλωναν στελέχη της στο ΒusinessNews.gr σε διαδικασία ανάπτυξης αποδοτικότερων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ είχε επενδύσει τόσο στα βασικά, στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών και εξοπλισμού ασφαλείας δηλαδή, όσο και στη μελλοντική της εξέλιξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος είχε ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια και στη στρατηγική επέκτασης της εκτροφής σε νέα είδη, που θα εμπλούτιζαν περαιτέρω το μεσογειακό μενού, πέραν από τα δύο δημοφιλή είδη, τσιπούρα και λαβράκι, όπως είναι ο κρανιός και το φαγκρί.

Εξάλλου, στο ίδιο μοτίβο είχε ενταχθεί και η προώθηση και η κυκλοφορία νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα έκαναν την κατανάλωση πιο εύκολη και εύχρηστη: Για παράδειγμα ψάρια ολόκληρα ή φιλεταρισμένα χωρίς κόκκαλα, έτοιμα για μαγείρεμα σε μοντέρνες και εύχρηστες συσκευασίες και έτοιμα γεύματα με συνταγές που θα έφερναν τη Μεσόγειο στα τραπέζια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Αυτό το Business plan, ωστόσο, φαίνεται ότι προσωρινά τουλάχιστον έχει παγώσει.

Αντιπρόεδρος ΕΛΟΠΥ: Δύσκολη χρονιά το 2023, δεν είναι πανάκεια οι ΗΠΑ

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν, κατά τον Αντιπρόεδρο της ΕΛΟΠΥ Γιάννη Χεκίμογλου, το 2023 ήταν και συνεχίζει να είναι μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και όχι μόνο λόγω του ζητήματος με την Avramar: «Δεν έχουν καταφέρει να ισορροπήσει ακόμα οι αυξήσεις και αυτό μας επηρεάζει στο σύνολο των επιχειρήσεων. Εξακολουθούμε να έχουμε άνοδο πάνω από 30% στην ενέργεια, στις τροφές, στα μεταφορικά. Είναι και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Εκεί που είχαμε έναν πόλεμο, πριν από μερικές εβδομάδες έχουμε και έναν ακόμα στο Ισραήλ, κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή μας την Τουρκία».

Σε σχέση, δε, με την αγορά των ΗΠΑ, στην οποία έγινε μέσα στο 2023, ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα από πλευράς ΕΛΟΠΥ ο κ. Χεκίμογλου αναφέρει ότι «όντως είναι μια ελπιδοφόρα η αγορά των ΗΠΑ, αλλά δεν μπορεί να λύσει από τη μια στιγμή στην άλλη τα προβλήματα, δεν μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, δεν είναι πανάκεια. Φέτος πουλήσαμε πχ το 3% της παραγωγής, το 2024 υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει 6% το 2024, πάει καλά, αλλά θέλει μακροχρόνιο σχεδιασμό και υπομονή».

Keywords
Τυχαία Θέματα