Alpha Bank: Αγώνας δρόμου για 800 εκατ. ευρώ

Η διοίκηση προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα και τις απώλειες που επέφερε η αιφνιδιαστική απόφαση περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, γυρίζοντας σελίδα και στοχεύοντας στην επόμενη ημέρα και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά τον αιφνιδιασμό της αγοράς και των μετόχων του χρηματοοικονομικού ομίλου Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (έτσι μετονομάστηκε η τράπεζα Alpha Bank, η οποία πλέον

αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών) από την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου ποσού 800 εκατ. ευρώ (κάτι που οδήγησε σε απώλειες 553 εκατ. ευρώ την αξία του ομίλου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας), η διοίκηση προσπαθεί να αντιστρέψει την εικόνα και τις απώλειες πείθοντας τους μετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση και να καταστεί εφικτή μία καλύτερη αποτίμηση στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του businessnews.gr, η αιφνιδιαστική απόφαση για αύξηση κεφαλαίου έγινε για τους εξής λόγους:

για να εκμεταλλευθεί ο όμιλος της Alpha το θετικό κλίμα και τη ζήτηση που υπάρχει στις κεφαλαιαγορές αυτή την περίοδο αντλώντας το ποσό που έχει ορίσει, δίχως να περιμένει τους επόμενους μήνες που μπορεί να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και το κλίμα να διαταραχθεί στις διεθνείς αγορές,

να θωρακίσει την τράπεζα σε πιθανά μελλοντικά εμπόδια (όπως για παράδειγμα πιθανή κατώτερη απόδοση του τουριστικού κλάδου και ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο) και

για να θέσει τις βάσεις να εκμεταλλευθεί τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, συμμετέχοντας έτσι στη χρηματοδότηση των νέων επενδυτικών σχεδίων, που (προς το παρόν θεωρητικά) θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, άρα θα είναι βιώσιμα και καλής απόδοσης.

Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου

Σε ότι αφορά τους όρους της αύξησης κεφαλαίου, η διοίκηση θα θελήσει να πείσει τους μετόχους ότι δεν θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστούν απομείωση της συμμετοχής τους (dilution) στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου. Με άλλα λόγια δεν θα γίνει υπέρ νέων μετόχων σε πολύ χαμηλές τιμές, που υπονομεύουν την τρέχουσα αξία της μετοχής (αυτός ήταν και ένας λόγος της μεγάλης πτώσης της τιμής της μετοχής της Alpha στο Χρηματιστήριο την περασμένη Παρασκευή, καθώς οι μέτοχοι φοβήθηκαν ότι μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο της Πειραιώς Financial Holdings και έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές).

Οι όροι της αύξησης θα είναι τέτοιοι ώστε δεν θα γίνει dilution, δηλαδή οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν να κρατήσουν τα ποσοστά τους και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου δεν θα είναι σημαντικά χαμηλότερη έναντι της χρηματιστηριακής τιμής. Την περασμένη Παρασκευή η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 0,9026 ευρώ από 1,24 ευρώ που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Οι επιτελείς του ομίλου θεωρούν ότι ο όμιλος μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερες τιμές - ενδεικτικά τιμή αύξησης 1 ευρώ - γιατί τα οικονομικά μπορούν να στηρίξουν υψηλότερη αποτίμηση. Συγκεκριμένα, τα ίδια κεφάλαια της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών είναι 7,687 δισ. ευρώ με στοιχεία της τελευταίας οικονομικής κατάστασης (31/12/2020). Μετά την απομείωση κόκκινων δανείων του project Galaxy τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται σε 5,7 δισ. ευρώ, όπως έχει δηλώσει η διοίκηση του ομίλου. Αυτό σημαίνει ότι με τα νέα κεφάλαια των περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν σε 6,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι ελάχιστες τιμές του λόγου χρηματιστηριακή αξία προς ενσώματα ίδια κεφάλαια (P/TBV) για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνονται γύρω από το 0,3-0,4 τότε η αγορά μπορεί να διαμορφώσει χρηματιστηριακή αξία από 1,7 έως 2,3 δισ. ευρώ πριν την αύξηση κεφαλαίου (έναντι 1,4 δισ. της τρέχουσας μετά την πτώση 27% της Παρασκευής).

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχέση τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) έως 0,6 ενώ οι ευρωπαϊκές ακόμα υψηλότερη με ότι αυτό συνεπάγεται και στην αξία των ελληνικών τραπεζών αν αρθούν οι αβεβαιότητες και κυρίως εάν τα νέα κεφάλαια που μπαίνουν στις τράπεζες παράγουν κέρδη και δεν χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ζημιές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μέχρι τώρα οι τράπεζες έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου γιατί τα κεφάλαιά μειώνονταν λόγω των ζημιών από τα επισφαλή δάνεια. Σε μία οικονομία και ένα περιβάλλον που τα νέα κεφάλαια αυγατίζουν κέρδη, τότε η Alpha και όλες οι τράπεζες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Πως θα γίνει η αύξηση

Εδώ αναμένεται να επιλεγεί αντίστοιχος τρόπος με αυτόν που η Πειραιώς Financial Holdings επέλεξε. Δηλαδή οι υφιστάμενοι μέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου αλλά το σημαντικότερο να μπορούν διατηρήσουν το ίδιο ποσοστό συμμετοχής. Όμως αυτό δεν θα γίνει με τη κλασική μέθοδο του δικαιώματος προτίμησης. Και αυτό γιατί η κλασική μέθοδος προϋποθέτει να τεθεί το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο, γεγονός που θα καθυστερήσει τη διαδικασία συνολικά ένα μήνα, δηλαδή 15 ημέρες η διαπραγμάτευση του δικαιώματος και περίπου άλλες τόσες ημέρες για τις υπόλοιπες διαδικασίες, σύγκληση ΔΣ, απόφαση για διάθεση αδιάθετων δικαιωμάτων κλπ.

Αγώνας ταχύτητας

Η διοίκηση της Alpha θέλει όλα αυτά να τελειώσουν μέσα στον Ιούνιο. Έτσι, επιλέγεται η δημόσια προσφορά των νέων μετοχών που θα κρατήσει ελάχιστες ημέρες (συνήθως τρεις) με τους υφιστάμενους μετόχους να μπορούν να εγγραφούν και να ζητήσουν τόσες νέες μετοχές όσες αναλογούν στο υφιστάμενο ποσοστό συμμετοχής τους.

Αυτή η διαδικασία από την ημέρα έγκρισης του σχετικού ενημερωτικού δελτίου από την αρμόδια εποπτική αρχή (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) μέχρι και την τελευταία ημέρα της δημόσιας προσφοράς κρατάει χρονικά μόλις 4 ημέρες.

Ήδη η διοίκηση της Αlpha έχει ενημερώσει τους μεγαλύτερους μετόχους της μεταξύ αυτών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο κατέχει το 11,01% των μετοχών της. Οι λοιποί μέτοχοι είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που κατέχουν το 65% του μετοχικού κεφαλαίου (εκ των οποίων ο μεγαλύτερος είναι ο John Paulson με 7,32%) , εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές με 9% και ιδιώτες επενδυτές με 15%.

Προκειμένου η διαδικασία να επιταχυνθεί, ο όμιλος θα δημοσιοποιήσει σήμερα 24 Μαΐου αντί της 27ης Μαΐου (όπως αρχικά είχε ανακοινώσει) τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2021.

ΤΡΑΠΕΖΕΣALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝALPHA BANKΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Alpha Bank, Αγώνας, 800,Alpha Bank, agonas, 800