Ζήλεια. Πώς μπορεί να γίνει ένα θαυμάσιο συναίσθημα;

Ζήλεια. Όλοι μας έχουμε γίνει αποδέκτες ενός ξεσπάσματος το οποίο έχει πυροδοτηθεί από ζήλεια. Άλλοι από εμάς δεν τολμάμε καν να σκεφτούμε ότι θα ζηλέψουμε κάποιον ή κάτι, καθότι έχουμε απονείμει στη ζήλεια την ετικέτα ‘κακό συναίσθημα’.Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα. Γίνονται καλά ή κακά ανάλογα με τον τρόπο που θα αντιδράσουμε πάνω σε αυτά. Έτσι και η ζήλεια μπορεί να γίνει βλαβερή και επικίνδυνη αν την αφήσουμε να μας υποδείξει πώς

θα αντιδράσουμε.

Το να κάνουμε απρεπή ή κακοήθη σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δημιουργούμε περιττό δράμα στις προσωπικές μας σχέσεις ή να κουτσομπολεύουμε τους άλλους επειδή ο φθόνος και η ζήλεια μας κάνουν να δρούμε ανεξέλεγκτα, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, καθότι δεν είναι μόνο βλαβερό για τους άλλους, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Βέβαια να θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα παραδεχτούμε πως πράγματι έχει τύχει και τυγχάνει να αισθανόμαστε ζήλεια και ίσως και φθόνο. Κάποιοι από εμάς ίσως εκείνη την στιγμή να αισθανθούμε ένοχοι για εκείνο το ‘κακό συναίσθημα’ που μας επισκέφτηκε και να ξεκινήσουμε να κάνουμε στον εαυτό μας κάποιες ερωτήσεις όπως:
‘δε θα έπρεπε να δείχνω ευγνωμοσύνη για τα όσα έχω’
‘δε θα ήταν καλύτερα να σταματήσω να συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους;’

Και εγώ, ναι εγώ που γράφω αυτό το άρθρο, κάνω αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό μου. Επίσης του κάνω και την εξής: ‘Εσύ που διδάσκεις στον κόσμο πώς να φροντίζει τη συναισθηματική του υγεία, εσύ δε θα έπρεπε να έχεις ξεπεράσει το συναίσθημα της ζήλειας;’

Η απάντησή μου σε αυτό δεν είναι μαύρο ή άσπρο.
Η ζωή μας πραγματικά μπορεί να γίνει καλύτερη αν δείχνουμε ευγνωμοσύνη και κοιτάμε τι γίνεται στο δικό μας σπίτι.
Όμως είμαστε άνθρωποι και έχουμε ανθρώπινες αδυναμίες και συναισθήματα. Παρόλα αυτά θα αποκτήσουμε πραγματική δύναμη αν καταφέρουμε να πάρουμε αυτά τα συναισθήματα και τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να ανακαλύψουμε περισσότερα πράγματα για εμάς και καταφέρουμε να δούμε τι είναι αυτό που μας κρατά παγιδευμένους ή βαλτωμένους.

Πως θα ήταν η ζωή μας αν μπορούσαμε να δούμε τη ζήλεια ως ένα θαυμάσιο συναίσθημα που θα μας κάνει να αισθανόμαστε ζωντανοί και θα μας ωθούσε προς όλα εκείνα που λαχταράμε και επιθυμούμε;

Το να αισθανόμαστε ζήλεια δε μας κάνει κακούς ανθρώπους. Μας κάνει φυσιολογικούς ανθρώπους. Η τάση μας να αντιδρούμε πάνω στη ζήλεια είναι τελικά εκείνη που γίνεται βλαβερή.

Το κλειδί για να δούμε τη ζήλεια ως ένα πολύτιμο δώρο είναι να αντιληφθούμε και να καταλάβουμε ότι δεν έχει να κάνει με το άτομο προς το οποίο διοχετεύουμε τη ζήλεια. Έχει να κάνει με αυτό που εμείς βαθιά μέσα μας λαχταράμε και με όλα εκείνα τα εμπόδια που μας έχουμε βάλει ώστε να μην μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε.

Αν αισθανόμαστε ζήλεια για τον/την σύντροφό μας, χρειάζεται να δούμε ποιο δικό μας κομμάτι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να ενδυναμώσουμε.

Αν αισθανόμαστε ζήλεια για την επιτυχία κάποιου, χρειάζεται να δούμε τι θέλει η δική μας ψυχή και τι μας σταματά ώστε να έχουμε κι εμείς μια ανάλογη επιτυχία.

Μόλις ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε τη ζήλεια ως δάσκαλό μας, τότε θα γίνει πραγματικά ένα πολύτιμο συναίσθημα. Θα μας δείξει πως η ψυχή μας προσπαθεί να μας ξυπνήσει και να μας δείξει ποιες είναι η βαθιές μας επιθυμίας. Η ζήλεια θα μας δείξει τον δρόμο.

Οι άνθρωποι και οι καταστάσεις που ξυπνάνε τη ζήλεια μέσα μας απλά κρατούν το κλειδί στην πόρτα των επιθυμιών και των ονείρων μας. Και όταν δούμε τι πραγματικά τι θέλουμε, τότε θα καταφέρουμε να το δημιουργήσουμε.

ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ
«Life Coach Γυναικών»
Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ

The post Ζήλεια. Πώς μπορεί να γίνει ένα θαυμάσιο συναίσθημα; appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα