Να δίνουμε ή να δινόμαστε χωρίς περιορισμούς; Aς αξιώσουμε λίγο εγωισμό…

της Βίκυς Τσώκου,
«Μην είσαι εγωιστής/ εγωίστρια», μια πρόταση που μας συστήθηκε στην παιδική μας ηλικία. Με την πρόταση αυτή ήθελαν να μας πουν, ότι πρέπει να δίνουμε αυτό που θέλει ο άλλος αλλιώς θα τον στενοχωρήσουμε και ότι δεν πρέπει να κοιτάμε το συμφέρον μας .Αυτό επειδή το να κοιτάς το συμφέρον σου ισοδυναμεί με το να βλάπτεις ή στενοχωρείς ή πληγώνεις τον άλλον. Οι γονείς μας, μάς έλεγαν να μην είμαστε εγωιστές με τα παιχνίδια μας. Οι γονείς των άλλων παιδιών έλεγαν στους γονείς μας να μας πουν να μην είμαστε εγωιστές με τα παιχνίδια μας. Και αν τελικά φερόμασταν εγωιστικά, μας

κατσάδιαζαν. Κάποιες φορές μπορεί να χώναμε και καμία κουτουλιά στο άλλο παιδάκι που βούτηξε το καινούριο μας παιχνίδι με πρόθεση να το κομματιάσει πριν προλάβουμε να το κομματιάσουμε οι ίδιοι. Πάλι μας κατσάδιαζαν. «Και τι έγινε; Και το άλλο παιδάκι θέλει να παίξει. Σου αρέσει να το βλέπεις να κλαίει; Έχεις κι άλλα παιχνίδια».

Έτσι μάθαμε ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ένα κοινωνικό συμβόλαιο που λέει πως πρέπει να δίνεις και να μοιράζεσαι και μάλιστα χωρίς περιορισμούς, χωρίς αντάλλαγμα, δηλαδή ανιδιοτελώς. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτείς αν το παιχνιδάκι το πήρες μόλις εχθές στα γενέθλιά σου κι ακόμη δεν κατάφερες να το χαρείς. Αλλά στο όνομα της γενναιοδωρίας και του μη εγωισμού ο πόνος παραβλέπεται. Τότε όμως ήμασταν μικρά και δεν ξέραμε. Τώρα είμαστε ενήλικες και πρέπει ήδη να έχουμε μάθει ότι αυτή η διδαχή δεν σήμαινε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε τον εαυτό μας χωρίς περιορισμούς, πάντα και για πάντα. Όμως για να φτάσουμε να το καταλάβουμε αυτό, βρεθήκαμε πρώτα με μηδέν ‘παιχνίδια’ κοιτώντας τα άλλα ‘παιδάκια’ να περνάνε καλά κι εμείς χειρότερα.

Με κάθε σεβασμό στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν, θεωρώ ότι αυτή την μικρή πρόταση ήρθε η ώρα να την αναθεωρήσουμε. Να αξιώσουμε λίγο εγωισμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται με αυτήν την έννοια επειδή πιστεύουν ότι το να είμαστε εγωιστές σημαίνει ότι στερούμε κάτι από τον άλλον ή ότι θέλουμε ο κόσμος να γυρίζει μόνο γύρω από εμάς . Ας δώσουμε όμως στη λέξη εγωισμός μια άλλη έννοια: ‘ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ’. Και για να το δούμε ακόμη πιο αναλυτικά. Φοράτε ζώνες ασφαλείας όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας; Βάζετε αντηλιακό όταν πάτε στην παραλία; Πίνετε νερό όταν διψάτε; Σταματάτε όταν το φανάρι δείχνει κόκκινο; Αν η απάντηση είναι ναι σε κάποια ή σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις τότε ήδη ξέρετε τι σημαίνει προστατεύω τον εαυτό μου. Και αυτό δεν απέχει πολύ από το ‘προστατεύω τα συμφέροντά μου, τη χαρά μου, την ευημερία μου, τον χρόνο, την ενέργειά μου, τα λεφτά μου’. Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας και να τον προστατεύουμε. Να προστατεύσουμε τα ‘παιχνίδια’ μας. Γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανείς για εμάς.

Καλό είναι να μάθουμε και στα παιδιά μας πως αν δεν θέλουν να δώσουν κάποιο παιχνίδι τους, τότε αυτό είναι εντάξει. Και αν το άλλο παιδάκι πάθει υστερία που δεν του το δίνουμε, τότε μάλλον αυτό είναι ο εγωιστής που θέλει να πάρει κάτι που ούτε του ανήκει, αλλά και ούτε θέλουν να του το δώσουν. Ο τετράχρονος γιός της φίλης μου έχει εκπαιδευτεί πολύ καλά σε αυτό . Του ζήτησα να μου δώσει λίγο το παιχνίδι με το οποίο έπαιζε για τα το δω. Εκείνο αρνήθηκε . Μου απάντησε με μια απίστευτη άνεση: «δεν μπορώ να σου δώσω αυτό το παιχνίδι, αλλά θα σου δώσω αυτό», και μου έδωσε ένα άλλο. Και αυτό δεν ήταν καθόλου εγωιστικό. Προστάτεψε το ένα, επιλέγοντας ταυτόχρονα να είναι γενναιόδωρο με κάτι άλλο. Ωραίο μάθημα!

Είναι ωραίο πράγμα να έχουμε καλές σχέσεις με τους ανθρώπους και να κάνουμε ο ένας τον άλλον να νιώθει όμορφα, αλλά αυτό που ουσιαστικά θέλω να πω είναι να βάζουμε αντηλιακό, γιατί αν καούμε δεν θα φταίει ο άλλος, αλλά εμείς. Και αν κάποιοι μας πουν ότι είμαστε εγωιστές, σκεφτείτε απλά ότι κι εκείνοι ξεκίνησαν να κοινωνικοποιούνται στις παιδικές χαρές κι απλά έχουν ‘μείνει’ ακόμη εκεί.

Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες για το σεμινάριο «Workshop» που θα γίνει 12.10.2019, 12.00-16.00 στο οποίο θα μιλήσει η Βίκυ Τσώκου

The post Να δίνουμε ή να δινόμαστε χωρίς περιορισμούς; Aς αξιώσουμε λίγο εγωισμό… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα