Η δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα ζει στην Τρελοχώρα…

της Βίκυς Τσώκου,
«Ελα», σου λένε, «οι γυναίκες πρέπει να είμαστε δυναμικές». Δεν έχουν άδικο. Είναι μια πολύ καλή συνήθεια (γιατί περί συνήθειας επρόκειτο ) που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε ένα διαζύγιο, μια απόλυση, ή μια απώλεια.Μόνο που με την παραπάνω δήλωση, αυτό που σου λένε κατά βάθος είναι να υιοθετήσεις το σθένος και την έκφραση ενός άντρα κάθε τάξης και καταγωγής (λιμενεργάτη, φορτηγατζή, οικοδόμου). Μην τυχόν και καταλάβει κανείς ότι είσαι γυναίκα , γιατί γυναίκα σήμερα σημαίνει εκείνη η αδύναμη , κακομοίρα,

υστερική, συναισθηματική ύπαρξη που οι άντρες την κάνουν ότι θέλουν και υποφέρει.

Για μένα η μικρή αυτή πρόταση «να είσαι δυναμική» , αξίζει μια ιδιαίτερη θέση στην κόλαση. Είναι μια απατηλή ψευδαίσθηση δύναμης που δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματική δυνατή φύση των γυναικών. Η πραγματική της φύση είναι συναισθηματική, που σημαίνει ότι ξέρει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά της, δεν προσεύχεται να εξαφανιστούν, δεν τα καταχωνιάζει με την ελπίδα ότι θα εξαϋλωθούν δείχνοντας ταυτόχρονα πόσο δυναμική είναι προς τα έξω, αλλά ξέρει πολύ καλά τι χρειάζεται να κάνει για να βγει πιο δυνατή από κάθε χαστούκι που θα φάει από τη ζωή. Διαχειρίζεται φόβους, δυσαρέσκειες , απογοητεύσεις με τέτοιον τρόπο ώστε να ενδυναμώνει την ανθεκτικότητά της. Δεν αισθάνεται άσχημα επειδή έχει συναισθήματα .Δεν χρειάζεται να κάνει επίδειξη δύναμη και ισχύος, γιατί απλά δεν το έχει ανάγκη. Το ξέρει μόνη της ότι και δύναμη και ισχύ έχει , και αυτό της φτάνει. Γιατί θέλει κότσια και δύναμη να διαχειριστείς τις καταστάσεις τις σκληρής ζωής έχοντας καταγεγραμμένο DNA συναισθηματισμού στην ψυχή σου. Πόσο περισσότερα δυναμική δηλαδή;

Για μένα αν υπάρχει ο ορισμός της δυναμικής γυναίκας είναι : να γίνεσαι πιο ανθεκτική και δυνατή μέσα από όλα αυτά που περνάς, χωρίς να φωνάζεις δεξιά και αριστερά ότι δεν μασάς και ότι τίποτε δε σε ακουμπά. Να μην συσσωρεύεις όλα τα άβολα συναισθήματα σε μια γωνιά της ψυχής σου γιατί φοβάσαι όχι μήπως τα δουν οι άλλοι, αλλά μήπως τα δεις εσύ η ίδια και φανείς στα δικά σου μάτια πολύ γυναικούλα.

Αν η δυναμική γυναίκα είχε μια αδελφή, το όνομά της θα ήταν ‘ανεξάρτητη’. Ίσως να τη γνωρίζετε. Είναι εκείνη που θέλει να τα κάνει όλα μόνη της, και όταν τα πράγματα πάνε κατά διαόλου φροντίζει να μην το μάθει κανείς ή δεν ζητάει βοήθεια. Ζει με τις εξής πεποιθήσεις :

Χρειάζεται να είμαι αυτάρκειςΔε χρειάζεται να λέω τι χρειάζομαι – αν είναι κάποιος θα το καταλάβει από μόνος του-Αν θέλω κάτι να γίνεται σωστά, θα το κάνω μόνη μουΤα καταφέρνω πολύ καλά και χωρίς τη βοήθεια κανενόςΔεν χρειάζομαι κανέναν στη ζωή μου (δηλαδή άντρα)

Μπορεί επίσης να πιστεύει πως το να βασίζεσαι στον άλλον και να το εμπιστεύεσαι δείχνει εξάρτηση, αδυναμία και ανόητο. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να την επαινούν για την ανεξαρτησία της , που είναι επιτυχημένη και ευτυχισμένη χωρίς τη βοήθεια κανενός, αλλά στην ουσία η ψυχή της το ξέρει πώς είναι να ζεις χωρίς την ανθρώπινη επιθυμία και ανάγκη της ουσιαστική ανθρώπινης επαφής που περιέχει και το ‘βασίζομαι’ , το ‘εμπιστεύομαι’ , το ‘δέχομαι να πάρω’ και το ‘αφήνομαι’ .

Οι δύο αυτές αδελφές σε μια τρελή προσπάθεια να έχουν αυτήν την εικόνα προς τα έξω, μπερδεύτηκαν πιστεύοντας ότι δυναμική και ανεξάρτητη σημαίνει να δείχνω να κρύβω τις αδυναμίες μου, τα όριά μου, τις αντοχές μου, τα συναισθήματά μου, τις ανάγκες μου, τις επιθυμίες μου κάτω από το πέπλο της ουτοπιστικής πεποίθησης ότι δεν θα δείχνω γυναίκα, αλλά κάτι άλλο, απροσδιόριστο.

Έτσι στη ζωή τους αυτοί που την συντροφεύουν είναι η εξάντληση, η κούραση, η εξουθένωση, και το στρες. Γνωστοί και ως κάτοικοι μια χώρας που ονομάζεται Τρελοχώρα. Μπορούν όμως να μετακομίσουν από εκεί και να πάνε σε μια άλλη χώρα όπου:

Θα μπορούν να ζητήσουν βοήθειαΝα μην κάνουν εκείνες τα πάντα επειδή απλά μπορούν να τα κάνουν όλα μόνες τουςΝα αισθάνονται τα συναισθήματά τους και να τα εκφράζουν με σεβασμό και απόλυτη ειλικρίνεια χωρίς να φοβούνται ότι θα τις κακολογήσουν.Να καταλάβουν ότι το να είσαι δυναμική και ανεξάρτητη δεν είναι έμβλημα τιμής και ότι δεν θα τις κάνουν να είναι καλύτερες από τις άλλες γυναίκες που ζητούν βοήθεια ή που αφήνουν την γυναικεία τους φύση να ξεδιπλώνεται άνετα χωρίς να την καταπιέζουν, και χωρίς να αισθάνονται άσχημα για αυτή.

Προσωπικά πιστεύω ότι κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή μας από ότι είναι με το να κοιτάμε την εικόνα που προβάλλουμε προς τα έξω ,ξεχνώντας να φροντίζουμε την εσωτερική μας εικόνα που είναι ήδη μοναδική και ιδιαίτερη χωρίς επιπρόσθετα χαρίσματα που νομίζουμε ότι πρέπει να προβάλλουμε.

The post Η δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα ζει στην Τρελοχώρα… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα