Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν: Ποια ήταν η «ιπτάμενη νοικοκυρά» του 20ου αιώνα…

Γνωστή ως «ιπτάμενη νοικοκυρά» η ολλανδέζα αθλήτρια, Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν, στην οποία σήμερα τιμάται από το Google Doodle για τα 100ά της γενέθλια, ήταν η πιο δημοφιλής αθλήτρια στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948.Ήταν περισσότερο γνωστή για τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κέρδισε τη συγκεκριμένη χρονιά, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς όταν ήταν 30 ετών

και έχοντας ήδη δύο παιδιά.

Εκτός από τα τέσσερα ολυμπιακά της μετάλλια, κέρδισε πέντε ευρωπαϊκά μετάλλια και 58 ολλανδικά πρωταθλήματα και ξεπέρασε 12 παγκόσμια ρεκόρ – το τελευταίο ρεκόρ το 1951 στο πένταθλο, σε ηλικία 33 ετών.

Γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1918 στο Lage Vuursche (κοντά στο Baarn) από τον Άρνολντ και την Έλενα Κοέν. Ο πατέρας της ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είχε πέντε αδερφούς. Ως έφηβη, ασχολιόταν με το τένις, την κολύμβηση, την γυμναστική, την παγοδρομία, την ξιφασκία και το τρέξιμο.

Με ύψος 1.75 m ήταν φυσικό ταλέντο στον αθλητισμό αλλά δεν μπορούσε να αποφασίσει ποιο άθλημα να επιλέξει. Ένας προπονητής κολύμβησης την συμβούλευσε να επικεντρωθεί στο τρέξιμο και ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του στίβου.

Η πρώτη της εμφάνιση στον στίβο ήταν το 1935, σε ηλικία 17 ετών.

Αποσύρθηκε από τον στίβο το 1955 και έγινε προπονήτρια της γυναικείας ομάδας στίβου της Ολλανδίας. Το 1999 ψηφίστηκε «Γυναίκα Αθλήτρια του Αιώνα» από την International Association of Athletics Federations (IAAF). Οι νίκες της στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ένα ισχυρό «χτύπημα» στην πεποίθηση ότι ηλικία και η μητρότητα ήταν εμπόδια στην επιτυχία των γυναικών αθλητριών.

Πέντε πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζετε για την «ιπτάμενη νοικοκυρά»:
1. Ο σύζυγος και προπονητής της, Γιαν Μπλάνκερς, ήταν αρχικά αντίθετος με τη συμμετοχή γυναικών σε αγώνες. Ωστόσο οι δυνατότητες της Κοέν τον έκαναν να αλλάξει γνώμη.
2. Εμπνευστής της ήταν ο Τζέσε Όουενς, ο μαύρος αθλητής που κατόρθωσε να ταπεινώσει τον Αδόλφο Χίτλερ στην Ολυμπιάδα του Βερολίνο το 1936, καθώς με μια κούρσα έστειλε τις ναζιστικές θεωρίες περί υπεροχής… στα σκουπίδια.
3. Θεωρείτο πολύ μεγάλη σε ηλικία για να πάει καλά. Το 1948 όταν επέστρεψαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που είχαν διακοπεί λόγω Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν 30 ετών και είχε ήδη δύο παιδιά.
4. Έμεινε γνωστή ως η «ιπτάμενη νοικοκυρά» για τις επιδόσεις της στο τρέξιμο, όμως ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματά της ήταν ότι χτύπησε τα στερεότυπα σχετικά με τις γυναίκες αθλήτριες, τη μητρότητα και την ηλικία.
5. Ονομάστηκε γυναίκα αθλήτρια του 20ου αιώνα.

Πηγή: Wikipedia, Independent

The post Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν: Ποια ήταν η «ιπτάμενη νοικοκυρά» του 20ου αιώνα… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα