Ανάγκες και επιθυμίες: 5 απλά βήματα για να τις εκφράσετε πιο αποτελεσματικά…

Πολλές φορές δεν ζητάμε αυτό που θέλουμε διότι:

δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε χωρίς να φανεί ότι κάνουμε παράπονα ή ότι γκρινιάζουμεόταν το κάναμε κάποτε στο παρελθόν μάς έβαλαν την ταμπέλα: ‘απαιτητικός/η’δε θεωρούμε σωστό να ζητάμε κάτι καθότι πιστεύουμε πως ο άλλος θα το καταλάβει από μόνος του, αφού για παράδειγμα μας αγαπά.μας έχουν μάθει ότι το να ζητάμε κάτι από τον άλλον είναι αγένεια και δείχνει ότι είμαστε εγωιστέςαν ζητάμε θα γίνουμε κουραστικοί και κανείς δε θα μας θέλειέχουμε ζητήσει στο παρελθόν αλλά μας απογοήτευσαν και δεν θέλουμε να νιώσουμε και πάλι έτσι

Κάπως έτσι ξεκινάνε

οι διαμάχες και ειδικά ανάμεσα στα ζευγάρια. Αν για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους δικούς σας λόγους, νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να εκφράσετε τις επιθυμίες σας και τις ανάγκες σας, δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα.

Έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλετε

Δεν μπορείτε να εκφράσετε αυτό που θέλετε αποτελεσματικά αν δεν ξέρετε από πριν τι είναι αυτό που θέλετε. Οπότε, πριν προσεγγίσετε τον άλλον, σιγουρευτείτε ότι αυτό που θέλετε να πείτε μπορεί να ειπωθεί απλά και καθαρά ακόμη και μέσα σε μια πρόταση, π.χ «χρειάζομαι βοήθεια σε αυτό κι αυτό».

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον

Καλό θα ήταν να έχετε τόσο εσείς όσο και το άλλο άτομο χρόνο. Ρωτήστε ποια στιγμή θα είναι κατάλληλη και για εκείνον/η, ‘αφαιρέστε’ οτιδήποτε θα μπορούσε να σας αποσπάσει την προσοχή (τηλεόραση, κινητά) και ξεκινήστε.

Τοποθετηθείτε απλά

Μην ξεκινάτε με παράπονα του τύπου: «ποτέ δεν κάνεις αυτό κι αυτό» ή με δηλώσεις : «είσαι πάντα στον κόσμο σου και δε βλέπεις τις ανάγκες μου» και διάφορα άλλα τέτοια που τοποθετούν τον άλλον στο έδρανο του ενόχου. Απλά πείτε ευγενικά αυτό που έχετε ανάγκη να κάνει ο άλλος.

Να είστε προετοιμασμένοι για ένα ενδεχόμενο ‘όχι’

«Και τι το γράφεις το άρθρο τότε κυρία μου», ίσως αναρωτηθείτε. Περιμένετε, θα σας εξηγήσω. Μπορεί να πάρετε ως απάντηση ένα ‘όχι’ επειδή χωρίς να το καταλάβετε δεν ζητήσατε κάτι, αλλά υπερβάλατε. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ανάγκη να περνάτε περισσότερο χρόνο με το ταίρι σας. Επειδή φοβάστε ότι δε θα πάρετε αυτό που θέλετε, ίσως να υπερβάλετε στην δήλωσή σας. Αντί να πείτε: «μου αρέσει όταν περνάμε χρόνο μαζί και θα μου άρεσε να κάνουμε περισσότερα πράγματα », λόγω του φόβου ότι θα απορρίψει το αίτημά σας, ίσως πείτε: «θέλω να είμαστε συνέχεια μαζί». Μια τέτοια δήλωση μπορεί να μπερδέψει ή να αγχώσει τον άλλον και να μην μπορεί να βρει μια λογική λύση. Επίσης μπορεί κάποιος πραγματικά να μην είναι σε θέση να κάνει κάτι εκείνη την στιγμή που το ζητήσατε. Αφήστε του τον χρόνο και τον χώρο του.

Ακούστε προσεκτικά και ευγενικά αυτά που θα σας απαντήσει

Είτε η απάντηση είναι ‘ναι’ είτε ‘όχι’ ή κάτι ενδιάμεσα , ακούστε προσεκτικά αυτά που λέει. Μην παγιδεύεστε στη ‘φασαρία’ που γίνεται μέσα στο μυαλό σας . Ξέρετε εκείνη τη φλύαρη φωνή μέσα μας που προσπαθεί είτε από φόβο είτε από ανασφάλεια να μας πείσει ότι ο άλλος μάλλον δεν μας έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση, δε μας αγαπά, δε νοιάζεται για μας κτλ. Αφήστε την συζήτηση να εξελιχθεί όπου ήρεμα και με σεβασμό θα ακούει ο ένας τις απόψεις του άλλου, χωρίς κανείς να προσπαθεί να έχει δίκιο ή να περάσει οπωσδήποτε το δικό του αίτημα. Πάντα υπάρχει μια χρυσή τομή.

Αν ωστόσο κάποια αιτήματά σας δεν γίνονται αποδεκτά ό,τι και να κάνετε ή δεν βρίσκετε καμία χρυσή τομή, τότε χρειάζεται … να γράψω κάποιο άλλο άρθρο πάνω σε αυτό.

ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ
«Life Coach Γυναικών»
Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ

The post Ανάγκες και επιθυμίες: 5 απλά βήματα για να τις εκφράσετε πιο αποτελεσματικά… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα