Αν θες να κάψεις λίπος, τότε γέλα πιο συχνά!

Η απώλεια του βάρους και η καύση του λίπους απαιτούν μία υγιή διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική σωματική δραστηριότητα. Υπάρχει όμως ακόμη μία συνθήκη, την οποία αξίζει να λάβουμε υπόψη μας. Ποια είναι αυτή; Να είμαστε καλά ψυχολογικά και χαρούμενοι.

Τι σχέση έχει η διάθεσή μας με την καύση του λίπους; Η απάντηση «κρύβεται» στη σεροτονίνη, γνωστή και ως η ορμόνη της ευτυχίας

Για χάρη της σεροτονίνης έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες, με πολλά ευρήματα να συμφωνούν πως η συγκεκριμένη ορμόνη ένας από τους παράγοντες

που παίζουν ρόλο στην καύση του λίπους στον οργανισμό μας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει γιατί και να εντοπίσει τον ακριβή μηχανισμό πίσω από το φαινόμενο, ο οποίος παρέμενε μυστηριώδης.

Όχι πια. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, η σεροτονίνη συμβάλλει στη διατροφική μας συμπεριφορά (τι τρώμε όταν τρώμε και πόσο) και φαίνεται να επηρεάζει τον μεταβολισμό μας.και την καύση του λίπους, μέσω μίας άλλης ορμόνης.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα βιολόγων από το Ερευνητικό Ινστιτούτο The Scripps, οι οποίοι εντόπισαν μία ορμόνη στον εγκέφαλο που φαίνεται να ενεργοποιεί την καύση του λίπους. Πρόκειται για την FLP–7, για την οποία οι επιστήμονες μέχρι στιγμής πίστευαν πως ήταν απλώς μία ορμόνη η οποία συνδέει τον εγκέφαλο με το έντερο.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, στην πραγματικότητα, η FLP–7 -και όχι η σεροτονίνη- ευθύνεται για την καύση του λίπους, αλλά η FLP–7 εκκρίνεται από τους νευρώνες στον εγκέφαλο, μόνο όταν στον οργανισμό υπάρχουν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, όπως διαπιστώθηκε από συνεχόμενα τεστ σε σκουλήκια C. elegans.

Η FLP–7, αφού παραχθεί λόγω αυξημένων επιπέδων σεροτονίνης, ταξιδεύει μέσω του κυκλοφορικού συστήματος μέχρι το έντερο, όπου και ξεκινάει τη διαδικασία της καύσης του λίπους. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ερευνητές εντόπισαν μία εγκεφαλική ορμόνη η οποία διεγείρει συγκεκριμένα τον μεταβολισμό του λίπους, χωρίς καμία αλλαγή στην πρόσληψη τροφής.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Supriya Srinivasan, δήλωσε σχετικά: “Ακολουθήσαμε μία βασική επιστημονική διαδικασία, η οποία ξεκλείδωσε ένα ενδιαφέρον μυστήριο. Αυτή είναι μεγάλη στιγμή για εμάς”. Οι ερευνητές εξηγούν πιο αναλυτικά, για το νεοανακαλυφθέν «μονοπάτι» καύσης λίπους:

Ένα νευρικό κύκλωμα στον εγκέφαλο παράγει σεροτονίνη, ως απάντηση σε ένα αισθητηριακό ερέθισμα. Η παραγωγή σεροτονίνης δίνει σήμα σε ένα άλλο σύνολο νευρώνων να παραγάγει FLP-7, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί έναν υποδοχέα στα εντερικά κύτταρα και τότε, αρχίζει η μετατροπή του λίπους σε ενέργεια.

Είναι σημαντικό ότι στα τεστ στα C. elegans, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες αν αυξηθούν τα επίπεδα FLP-7 στους οργανισμούς τους -τα σκουλήκια, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως οργανισμοί πρότυπα για βιολογικές μελέτες, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, απλά καίγοντας περισσότερο λίπος.

Η καθηγήτρια Srinivasan ελπίζει ότι μελλοντικές μελέτες θα εξερευνήσουν τρόπους παραγωγής και αύξησης της FLP-7 στους ανθρώπους, με ασφαλή τρόπο, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να εκμεταλλευθούν τη δράση της ορμόνης προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Μέχρι τότε, βρίσκουμε αφορμές να γελάμε, να αγαπάμε και να είμαστε χαρούμενοι. Κάπως έτσι, η σεροτονίνη παραμένει ψηλά και το λίπος, ελπίζουμε, μακριά.

pathfinder.gr

The post Αν θες να κάψεις λίπος, τότε γέλα πιο συχνά! appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα